Δήλωση του Κ. Πουπάκη για τις εργασιακές σχέσεις


εστάλη στο ιστολόγιο

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ

Ευρωβουλευτής – Μέλος των Επιτροπών:

  • Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Για την κυβέρνηση νόμος είναι οι παράλογες απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών

Δήλωση του Κ. Πουπάκη με αφορμή το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις

Το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με την ψήφιση και τη μετατροπή του από αύριο σε νόμο του ελληνικού Κράτους, με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μέσα από πλήρως αντιδημοκρατικού χαρακτήρα διαδικασίες για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, θα αποτελέσει έναν πραγματικό «οδοστρωτήρα» που θα ισοπεδώσει τους μισθούς, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις και θα επιστρέψει την ελληνική αγορά εργασίας στα προ του 1910 δεδομένα, όπως ορθά έχει επισημάνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Μέσα από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνουν απλόχερα «γη και ύδωρ» στα μεγάλα συμφέροντα, ανοίγοντας το δρόμο για τα ξένα funds που σύντομα θα μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα αντί «πινακίου φακής».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί κανέναν παρά μόνο τους μεγαλοκαρχαρίες. Ο εν δυνάμει νόμος αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση «νόμος είναι μόνο οι παράλογες απαιτήσεις του μεγαλοεργοδότη». Το σχέδιο νόμου Κατσέλη απορυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας και μετατρέπει τους εργαζομένους σε φτωχούς και τους ευέλικτα απασχολουμένους σε εξαθλιωμένους. Καταργεί τα μισθολογικά όρια των κλαδικών συμβάσεων, ενώ μέσα από την ουσιαστική επιβολή της επέκτασης του θεσμού της μερικής απασχόλησης ανοίγει «παράθυρο» για μισθούς πολύ κάτω από τα 739,5 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που από βασικός μισθός γίνεται «ταβάνι» για τις αποδοχές χιλιάδων εργαζόμενων. Ταυτόχρονα αυξάνει το περιθώριο της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων έως και 9 μήνες το χρόνο και δίνει δικαίωμα στις επιχειρήσεις να «ενοικιάζουν» προσωπικό για 3 χρόνια, παρατείνοντας και επιδεινώνοντας απαράδεκτα φαινόμενα εργασιακής ομηρίας.

Παράλληλα οδηγεί στην καταστροφή τους μικρομεσαίους (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στην πραγματικότητα αποτελείται από εργαζομένους –  εργοδότες μικρών καταστημάτων ή επιχειρήσεων) ενισχύοντας τους ανταγωνιστές – «μεγαθήρια». Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε 13%  θα πυροδοτήσει νέο κύμα ανατιμήσεων σε δεκάδες αγαθά, υπηρεσίες, τιμολόγια ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, μετατρέποντας είδη πρώτης ανάγκης σε πολυτέλεια.  Δεν αποτελεί εκτίμηση παρά αναπότρεπτα δεδομένη εξέλιξη το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα θα υπερβεί ακόμη και τα δεδομένα της Λετονίας, ξεπερνώντας το 26% επί του συνολικού πληθυσμού.

Ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει την ψυχραιμία και να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να πάρει εκείνες τις αποφάσεις, που θα διευκολύνουν την άμεση ανάκαμψη των δεικτών ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θα εγγυώνται την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, διασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί ότι από τους ιστορικούς του άμεσου μέλλοντος θα χαρακτηριστεί μια «κυβέρνηση οπισθοδρόμησης και ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής» η οποία κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γυρίσει μια χώρα 50 χρόνια πίσω.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.