ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ


Θύελλα έχει ξεσπάσει έπειτα από διαρροές και δημοσιεύματα ότι ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος σχεδιάζει τη μείωση της δύναμης του προσωπικού, κυρίως του Στρατού Ξηράς αλλά και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι και διάφοροι σχηματισμοί, μεταξύ των οποίων και η 1η Στρατιά.
Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Έλαβε υπόψη του ο κ. Βενιζέλος για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις και τις καταργήσεις σχηματισμών τις γνώμες των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων ή τα αγνόησε για μία ακόμη φορά, όπως έγινε πρόσφατα με τον νέο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, ο οποίος αντί να επιλύει δημιουργεί προβλήματα; Έχει ενημερωθεί άραγε ο κ. υπουργός για τις σοβαρές επιχειρησιακές επιπτώσεις που θα επιφέρει η πιθανή κατάργηση της 1ης Στρατιάς, καθώς και για την αδυναμία υλοποίησης της Κάθετης Διοίκησης που με τον νέο νόμο ψήφισε;
Πώς ο κ. Βενιζέλος σχεδιάζει τη νέα Δομή Δυνάμεων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ); Ως γνωστόν, η ΠΕΑ και η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική είναι τα βασικά θεσμικά κείμενα που αποτελούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις βάσει των οποίων καθορίζονται τόσο η δομή δυνάμεων, δηλαδή οι απαραίτητες και αναγκαίες δυνάμεις κρούσης και αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), όσο και οι σχηματισμοί και η διάταξη των δυνάμεων στο σύνολό τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα επιχειρησιακά έργα που επιβάλλει η ΠΕΑ. Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση και η δομή των ΕΔ σχεδιάζονται με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των πιθανών αντιπάλων και των υπαρκτών απειλών κατά της χώρας μας και όχι βάσει άλλων σκοπιμοτήτων και λόγων, ακόμη και οικονομικών.
Στην παρούσα οικονομική κρίση απαιτούνται ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, με υψηλό φρόνημα, όπως πρόσφατα επισήμανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την επίσκεψή του στο Πεντάγωνο.
Ας προσέξει λοιπόν ο κ. υπουργός γιατί η ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη περίσκεψη, ιδιαίτερα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Η όποια μείωση της οροφής των ΕΔ ή η κατάργηση επιχειρησιακών σχηματισμών δεν θα πρέπει να γίνεται επιδερμικά και αποσπασματικά, αλλά μόνον μετά την ενδελεχή μελέτη της νέας ΠΕΑ από τα Γενικά Επιτελεία και μόνον όταν τα Γενικά Επιτελεία κρίνουν και αποφασίσουν ότι «υπάρχει χώρος» για μειώσεις και καταργήσεις. Εκτός φυσικά αν η νέα ΠΕΑ θεωρεί ότι περιβαλλόμαστε από φίλους και αδελφούς –κάτι σαν το Βέλγιο, ας πούμε– οπότε δεν απαιτούνται Ένοπλες Δυνάμεις της κλίμακας που έχουμε σήμερα!

paron

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ « www.olympia.gr

  2. Ὁ/ἡ GREKO γράφει:

    Ε ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ, ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΗ ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ? ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ? ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ. ΧΑΧΑΧΑ. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.