“Το δίκαιο της Πυγμής”


Ο δάσκαλος Ευάγγελος Παπανούτσος μεταξύ των άλλων αναφέρει σε κείμενό του ενώ προτρέπει:”Ο άνθρωπος να αποφασίσει να αξιοποιεί με άλλους συμφερότερους και ευπρεπέστερους τρόπους την περίσσεια των σωματικών και των πνευματικών δυνάμεων, όχι με εξευτελισμό και τη σφαγή των ομοίων του”.
Δεν μπορώ να φανταστώ όλα τα παραπάνω να τα εφαρμόζουν τα στελέχη των πολυεθνικών, που μόνο μέλημά τους είναι το θετικό πρόσημο των ισολογισμών των εταιρειών τους.
Στο όνομα του κέρδους καταργούνται έννοιες όπως ηθική,εντιμότητα-που την θυμήθηκα αυτή τη λέξη- και άλλες -μπανάλ- όπως θα έλεγαν οι φίλοι και σύμμαχοί μας Γάλλοι.
Πιστεύω και επιμένω σε αυτό ότι μπορούμε με τη στάση μας όλα αυτά να τα αλλάξουμε.
Το “μέτρον άριστον” είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να εφαρμοστεί.Αφού διαπιστώσαμε ότι ο τρόπος που ζούμε δεν μας κάνει ευτυχέστερους γιατί να τον συνεχίσουμε; Υπάρχει κάτι μόνον όταν το πιστεύουμε και του δίνουμε λόγο ύπαρξης. Αν πάψουμε να έχουμε όλες τις προτεραιότητες μας στον υλικό κόσμο, ίσως τότε να δούμε τη ζωή πιο ελεύθερα χωρίς παρωπίδες που μας κρύβουν την ομορφιά και την πραγματική ζωή.
Καμιά φορά ονειρεύομαι ένα κόσμο, μια κοινωνία όπου ο ατομισμός, ο εγωισμός, η ματαιοδοξία και όλα αυτά που μας κάνουν δυστυχισμένους να είναι δυσκολόβρετες έννοιες σε λεξικό. Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου οι νόμοι της πολιτείας θα εφαρμόζονται για όλους. Τα κριτήρια για την  επαγγελματική καταξίωση να είναι ισότιμα για όλους, ενώ η μόρφωση θα αφορά όλους διότι θα παρέχεται σε όλους.
Ο Πολίτης να μην χωρίζεται σε κατηγορίες, μόνον να πράττει τις υποχρεώσεις του έναντι της Πολιτείας και να λαμβάνει τα δικαιώματά του.
Φαντάζομαι τους νοσοκομειακούς χώρους να χρησιμοποιούνται μόνο για πρόληψη,αφού ο άνθρωπος θα ζει ειρηνικά, θα τρέφεται φυσικά,ενώ θα αγαπά και θα αγαπιέται, άρα θα έχει τα καλύτερα αντισώματα κατά των ασθενειών. Μην ξεχνούμε τι σπουδαίο ρόλο παίζει στην υγεία η ψυχολογία μας. Γνωρίζουμε ότι όλες οι ασθένειες είναι ψυχοσωματικές, δηλαδή πρώτα νοσεί η ψυχή και στη συνέχεια το σώμα.
Σκεφτείτε οι νέοι άνθρωποι να άνοιγαν τα φτερά τους με τα εφόδια της νιότης και της ρώμης τους και μέσα από ευγενή άμιλλα να δημιουργούν το δικό τους υπέροχο κόσμο;
Οι μεγαλύτεροι να απολαμβάνουν πλέον τις προσπάθειες μιας ζωής με ξεκούραση και αναψυχή,ενώ οι γηραιότεροι να ζουν ανάμεσα στα παιδιά και εγγόνια τους δεχόμενοι τη στοργή και την αγάπη που τόσο απλόχερα έδωσαν εκείνοι και στις δυο γενεές των παιδιών τους.
Άπιαστο όμως όνειρο είναι το περιβάλλον που πια θα το σεβόμαστε θα το υπολογίζουμε και θα φερόμαστε σαν φιλοξενούμενοι-που είμαστε άλλωστε- και σε λίγο θα το αφήσουμε για να πάμε σε άλλους κόσμους.
Να σταματήσει αυτή η καταστροφή της φύσης και επιτέλους ο άνθρωπος και τα υπόλοιπα ζώα να συνηπάρξουμε μαζί με τα φυτά για να μην ασκεί το “ζώον δίπουν δεκτικόν μαθήσεως”όπως ορίζει τον άνθρωπο ο Αριστοτέλης, να επιβάλει το” δίκαιο της Πυγμής”.
Κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να ονειρευόμαστε, να φανταζόμαστε, αλλά να αρχίσουμε να κάνουμε πραγματικότητα όλα αυτά που θα μας κάνουν ευδαίμονες και μακάριους.

Με τιμή

Φιλία Βαγιάκα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.