Γ.Μπουτάρης: Καλύτερη λύση το Σλαβομακεδονία


«Καλύτερη ιδέα για το όνομα (της ΠΓΔΜ) είναι το Σλαβομακεδονία. Η ονομασία αυτή είναι καλύτερη από το Βόρεια ή Ανω Μακεδονία», εκτιμά ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων, Utrinski Vesnik), κατηγορώντας παράλληλα τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι επιδιώκει για προσωπικό όφελος, τη διατήρηση μίας κατάστασης «που μας κρατάει όλους ομήρους ενός εθνικοπατριωτισμού».

«Οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στην περιοχή ζούσαν άλλοι λαοί, πολύ πριν απ’ αυτούς. Το γεγονός ότι οι Σλάβοι μετακινήθηκαν και ζουν στην περιοχή αιώνες τώρα, σίγουρα τους δίνει τη δυνατότητα να αποκαλούνται Μακεδόνες, όμως είναι απαραίτητο ένα ειδικό χαρακτηριστικό για να υπάρξει μία διάκριση, διότι εδώ, και πριν απ’ αυτούς ζούσαν Μακεδόνες. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα και πρέπει να γίνει σαφές σε όλους. Αυτό που μου φαίνεται παράξενο είναι γιατί ένας Σλάβος ή μία ομάδα που κατάγεται από Σλάβους, οι οποίοι ως λαός έχουν κάνει πάρα πολλά και έχουν μία σημαντική ιστορία, για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανοι, ζητούν και θέλουν και άλλα πράγματα και άλλη ιστορία, με την οποία θα υπερηφανεύονται. Κατά την άποψή μου, η καλύτερη ιδέα για το όνομα είναι το Σλαβομακεδονία. Η ονομασία αυτή είναι καλύτερη από το Βόρεια ή ’νω Μακεδονία», αναφέρει ο κ. Μπουτάρης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνέντευξή του.

Σημειώνοντας ότι πρέπει να πέσουν γενικότερα οι τόνοι για την εκκρεμότητα που ταλανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Μπουτάρης επικρίνει σφοδρά την πολιτική με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Νομίζω ότι μία μεγάλη εστία έντασης θα αποτελέσει το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στα Σκόπια (…). Θεωρώ τεράστιο λάθος το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο θα προκαλέσει οργή στην Ελλάδα και θα χειροτερέψει τα πράγματα (…). Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, για προσωπικό όφελος, φαίνεται να επιδιώκει τη διατήρηση μίας κατάστασης, η οποία μας κρατάει όλους, ομήρους ενός εθνικοπατριωτισμού», υπογραμμίζει, εκτιμώντας πως «ο μοναδικός τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι να μειωθούν οι τόνοι στις συνομιλίες για το όνομα».

Στη συνέντευξή του εξάλλου, ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης διατυπώνει τις θέσεις του για την ανάπτυξη και την προοπτική της πόλης, δίνοντας έμφαση στη διεύρυνση των σχέσεων της Θεσσαλονίκης και των δημοτών της, με τις γειτονικές χώρες και λαούς.

antinews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Γ.Μπουτάρης: Καλύτερη λύση το Σλαβομακεδονία

  1. Ὁ/ἡ ΑΡΙΑΣ γράφει:

    ΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΓΑΛΜΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ… ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ…. Ε Θ Ν Ο Π Ρ Ο Δ Ο Τ Ε Σ !!!!!!!!!!

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ George Tsapanos γράφει:

    Και ετσι, 400.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ που περιμενουν την μαννα Ελλαδα να επιστρεψει στην Πελαγονια, θα γινουν ΣΛΑΥΟΙ !

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.