Θα μας τα πάρουν όλα!


Το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι η πιθανότητα να «κουρευτούν» τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό σημαίνει στην πράξη σημαντικές απώλειες που θα τις υποχρεώσει σε άμεση αναζήτηση νέων κεφαλαίων. Αν πρόκειται για 100 – 200 εκατομμύρια δεν γεννάται θέμα. Το θέμα δημιουργείται από τη στιγμή που συζητάμε για χρήματα που δεν μπορεί να τους προσφέρει σήμερα η αγορά.

Τι θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση; Το πιο…πιθανό είναι ότι θα εμφανιστούν κάποιοι σωτήρες από το εξωτερικό που θα θελήσουν να τις αγοράσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Δεν θεωρούμε τυχαίες τις αναφορές στην «αναγκαιότητα» εξεύρεσης στρατηγικών συμμαχιών στο εξωτερικό, ούτε τον φόβο που εκφράζεται από Έλληνες τραπεζίτες για αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το τραπεζικό σύστημα είναι η καρδιά της Οικονομίας μας. Με το να παραδώσουμε το τραπεζικό σύστημα στις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης θα επισφραγίσουμε την οικονομική τους επικυριαρχία για τις επόμενες δεκαετίες.

Είναι βέβαιο ότι ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις θα μείνουν σε ελληνικά χέρια. Ας μην βιαστούν κάποιοι να πουν «και τι έγινε». Όταν παραδίδεις τα κλειδιά του σπιτιού σου σε ξένους, το πιο πιθανό είναι μία μέρα να επιστρέψεις και να βρεις την πόρτα κλειστή και την κλειδαριά αλλαγμένη.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κι η καλύτερη άμυνα σε όλα όσα μπορούν να συμβούν είναι η συσπείρωση δυνάμεων. Μπορεί κάποιοι στο εξωτερικό να μην βλέπουν με καλό μάτι τις συγχωνεύσεις, αλλά δεν πρέπει να σταθούμε σε αυτό. Είναι δικαίωμα τους να εξυπηρετούν τα δικά τους αφεντικά και δική μας υποχρέωση να φροντίσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Χρειαζόμαστε τράπεζες σε ελληνικά χέρια, χρειαζόμαστε τράπεζες με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά. Χρειαζόμαστε νησίδες ελληνισμού σε ένα περιβάλλον που τείνει να μας κάνει να νιώθουμε ξένοι στον τόπο που γεννηθήκαμε

Θανάσης Μαυρίδης στο capital

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.