ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ – Δίωρος αποκλεισμός της Εθνικής Τράπεζας Κομοτηνής


06.01.2011

Με αιτήματα το πάγωμα των πλειστηριασμών στην πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, αλλά και το πάγωμα στα δάνεια των ανέργων.

Σε δίωρο περίπου αποκλεισμό της εισόδου του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Κομοτηνή, προχώρησαν χθες το πρωί στα μέλη του ΠΑΜΕ της γραμματείας Ν. Ροδόπης.  Η κινητοποίηση στην πόλη μας ξεκίνησε γύρω στις 8 το πρωί και έληξε λίγο πριν τις 10 το πρωί, εντασσόμενη στα πλαίσια πανελλαδικής διαμαρτυρίας σε τράπεζες όλης της χώρας, από μέλη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Τα αιτήματα που προέβαλαν οι συγκεντρωμένοι κρατώντας πανό και μοιράζοντας στους περαστικούς φυλλάδια είναι, το πάγωμα των πλειστηριασμών στην πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, αλλά και το πάγωμα των δανείων των ανέργων, οι οποίοι δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν. Από την κινητοποίηση δεν έλειψαν και οι προστριβές με πολίτες, που βρήκαν την πόρτα της Τράπεζας αποκλεισμένη στην προσπάθεια να πραγματοποιήσουν συναλλαγές τους.

Το έντυπο που μοιράστηκε στους πολίτες ανέφερε τα εξής: «Στις Τράπεζες είναι συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζομένων. Είναι η συσσωρευμένοι κλοπή του μόχθου χιλιάδων και χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών. Στην ιδιοκτησία τους συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα των καπιταλιστών: τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι που από κοινού εκμεταλλεύονται και ληστεύουν το λαό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου. Αυτοί είναι η καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, η πραγματική εξουσία. Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Είναι ακριβώς αυτοί που υπαγόρευσαν τα μνημόνια και απαιτούν από το λαό να σκύψει το κεφάλι και να δουλεύει ως τα βαθιά γεράματα για ένα κομμάτι ψωμί.

κυβέρνηση, τρόικα και ΕΕ αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν. Στήριξαν και στηρίζουν με όλα τα μέσα την κερδοφορία τους. Με δεκάδες δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα και την παράδοση των εργαζομένων στην πιο άγρια εκμετάλλευση με την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Το κράτος έδωσε πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες 55 δις ευρώ. Έχουν στη διάθεση τους 60 δις ευρώ από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, μέσα στο 2009 αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο σε 8 δις ευρώ και τα οργανικά κέρδη των τεσσάρων ισχυρότερων ομίλων ξεπέρασαν τα 5,7 δις ευρώ. Να που πηγαίνουν τα «λεφτά». Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει. Όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου μιλούν για ανάπτυξη, αυτό ακριβώς εννοούν: μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου και παραγωγικών μέσων στα χέρια των λίγων.

Απαιτούμε άμεσα τα παρακάτω μέτρα:
• Να διαγραφούν τώρα τα χρέη των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, καθώς και των φτωχομεσαίων αγροτών. Παράλληλα, να απαγορευτεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις διάφορες εισπρακτικές εταιρίες τους για τον εκφοβισμό των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
• Να δοθούν οι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί σε ανέργους ή νέα ζευγάρια που δεν έχουν δουλειά. Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο 1% για χαμηλόμισθους, φτωχούς αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους, με ευθύνη του κράτους.
• Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία 300.000€ και μέχρι 150τμ για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια (αντίστοιχα 200.000€ και 100τμ για το ζευγάρι).
• Κατάργηση του ανατοκοισμού για όλα τα δάνεια.
• Απαγόρευση απόκλισης μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων μεγαλύτερη του 1%.
Ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα συνεχίσουμε ως το τέλος».
Ανάλογες καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στην Τράπεζα της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη στην Aγροτική Τράπεζα, στον Πειραιά στην Εθνική Τράπεζα, στο Ηράκλειο στη Eurobank, στο Ναύπλιο και την Τρίπολη στην Aγροτική Τράπεζα, στα Χάνια και στο Ρέθυμνο στην Εθνική Τράπεζα, στην Άρτα και στην Κόρινθο στην Aγροτική Τράπεζα, στην Κεφαλλονιά και στην Καλαμάτα στην Εθνική Τράπεζα, στη Λάρισα στην Aγροτική και την Εθνική Τράπεζα, στη Ζάκυνθο και στον Πύργο στην Εθνική Τράπεζα, στην Κέρκυρα στη Eurobank, στην Πάτρα σε Αγροτική και Εθνική Τράπεζα, στη Σπάρτη και στα Γιάννενα στην Αγροτική Τράπεζα και αλλού.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΗΛΙΓΑΔΑΣ

ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.