Αμοιβή – πρόκληση για βουλευτές


Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

Ασχημο ποδαρικό έγινε χθες στη Βουλή.

Και άκρως προκλητικό. Εντάξει, η κυβέρνηση επείγεται -και καλά κάνει- να ψηφίσει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Γιατί όμως έπρεπε οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής να εισπράξουν, πέραν του μισθού τους, τουλάχιστον 520 ευρώ έκαστος, επιπλέον;

Εξηγούμαστε: η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τυπικά πραγματοποίησε χθες τρεις συνεδριάσεις. Η πρώτη, 9.30-11.30 το πρωί, η δεύτερη 12μ.-3 μ.μ. και η τρίτη 4-7 μ.μ. Η μεσημεριανή συνεδρίαση είχε αντικείμενο την ακρόαση φορέων και δεν δικαιολογείται επιπλέον αμοιβή. Αυτό, τουλάχιστον, λέγεται. Οι άλλες δύο όμως -όπως και της προηγούμενης μέρας- αμείβονται με 260 ευρώ εκάστη.

Υπάρχει όμως μια ακόμα πρόκληση. Για να δικαιολογηθεί η επιπλέον αμοιβή, θα πρέπει η Επιτροπή να συνεδριάσει τουλάχιστον τρεις ώρες. Ωστόσο, η πρωινή συνεδρίαση διήρκεσε μόνο δύο. Και μη μας πει ο πρόεδρος ότι δεν θα πληρωθούν οι βουλευτές. Διότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται η… παρασπονδία.

Δεν εγκαινιάζεται, ασφαλώς, η παραπάνω πρακτική το 2011. Εχει θεσμοθετηθεί χρόνια πριν, αλλά οι αντιπρόσωποι του έθνους δεν θεώρησαν σκόπιμο να στερηθούν τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, ούτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τουναντίον, η μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους καλύφθηκε -εν μέρει τουλάχιστον- με την αύξηση των συνεδριάσεων στις επιτροπές. Οπότε, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Την ίδια στιγμή, δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων -αν και κατοχυρωμένα δεκαετίες πριν- ακόμα και εκείνων που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 700 ευρώ, εξανεμίστηκαν. Είναι τυχαίο που η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης προσπέρασε τους βουλευτές, οι οποίοι διαθέτουν το «μαχαίρι και το πεπόνι»; Προφανώς όχι.

Το επισημαίνουμε, διότι όλες οι Σειρήνες προδιαθέτουν για τα χειρότερα που περιμένουν τους πληβείους και αυτή τη χρονιά. Εξ ου και το ερώτημα. Μήπως πρέπει οι 300 να… ξαλαφρώσουν τον προϋπολογισμό της Βουλής, από προνόμια όπως αυτό, τα οποία, δικαίως, ενοχλούν τους πολίτες;

enet

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.