Το «Όχι» δεν έφερε την συντέλεια


ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΩΝ

Διαδηλωτές κατά του σχεδίου Ανάν στο πρωτομαγιάτικο Συλαλλητήριο
του 2004 μπροστά από τη Βουλή

Ποιος θυμάται την καταστροφή που έφερναν οι κινδυνολόγοι την άνοιξη του 2004 μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν;

Ότι αν επικρατούσε το «Όχι» η Κύπρος θα απομονωνόταν, ότι οι ισχυροί θα της έστρεφαν την πλάτη, ότι θα γινόταν το μαύρο πρόβατο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη από την πρώτη στιγμή. Και τώρα έρχεται η μεγάλη επιβεβαίωση. Η Κύπρος, ως κράτος ανεξάρτητο και μέλος της ΕΕ, υπογράφει σημαντικές συμφωνίες (όπως αυτή με το Ισραήλ για την ΑΟΖ) και οι μεγάλες δυνάμεις που θα της έστρεφαν την πλάτη σπεύδουν στην Λευκωσία για σημαντικές συνομιλίες γεωστρατηγικού και οικονομικού περιεχομένου.

Την Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ από γερμανικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα επίσκεψής της στα Κατεχόμενα.

Όσο για τις δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη στη Λευκωσία Γκότφριντ Τζάιτς, είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττες για την στάση του Βερολίνου.

Ο κ. Τζάιτς δήλωσε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ανοικτή ημερομηνία ως προς την κατάληξή τους, επιβεβαιώνοντας την ήδη εκφρασθείσα γνώμη της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία θα ήταν προτιμότερη μια «χαλαρή», εμπορική σχέση με την Άγκυρα και όχι πλήρης ένταξη.

Στις δηλώσεις που ο Γερμανός πρέσβης έκανε εν όψει της επίσκεψης, κατέστη σαφές ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται από την βούληση της Άγκυρας να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Απέφυγε πάντως να πάρει θέση στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία με αντάλλαγμα να ανοίξουν κάποια από τα «μπλοκαρισμένα» κεφάλαια συζήτησης Τουρκίας – ΕΕ.

Επί του θέματος ο Γερμανός πρέσβης στην Λευκωσία περιορίστηκε να πει ότι το ζήτημα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της προεδρίας της ΕΕ.

Από την  επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο πάντως προκύπτουν και κάποια διδάγματα. Όπως ότι η σταθερή στάση κυβερνήσεων (όπως η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την ΑΟΖ) προκαλεί το ενδιαφέρον – και τα συμφέροντα – των μεγάλων δυνάμεων.

Και να σκεφθεί κανείς πως μετά το «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν, οι κινδυνολόγοι οργίασαν, κραυγάζοντας ότι η Κύπρος θα απομονωνόταν.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.