Πονοκέφαλος το «κίνημα» κατά των διοδίων


Σε σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση αλλά και τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους έχει αναδειχθεί το «κίνημα» κατά των διοδίων, που καθημερινά λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.Οι ελάχιστοι οδηγοί που πριν από κάποια χρόνια αρνήθηκαν την καταβολή των διοδίων ανέρχονται σήμερα σε εκατοντάδες, με αποτέλεσμα οι κοινοπραξίες να «απειλούν» να αποχωρήσουν από τα μεγάλα έργα.Αυτό επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, που χαρακτήρισε λανθασμένη την κίνηση πολιτών να μην πληρώνουν διόδια. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που με απόφασή της επιτρέπει στις εταιρείες να φωτογραφίζουν τους οδηγούς που δεν καταβάλλουν τα διόδια, προκειμένου να τους ειδοποιούν ώστε να καταβάλλουν την οφειλή ή σε διαφορετική περίπτωση ζητούν το 20πλάσιο της τιμής των διοδίων, εκδίδοντας διαταγή πληρωμής από το Πρωτοδικείο.Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, όσοι δεν καταβάλλουν διόδια ζημιώνουν το κράτος καθώς δεν εισπράττεται το ΦΠΑ, αλλά και επειδή οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες που υφίστανται ζημία, θα στραφούν εναντίον του δημοσίου για διαφυγόντα κέρδη. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι κινήσεις των πολιτών αναδεικνύουν ένα υπαρκτό πρόβλημα, τα ακριβά διόδια. 

Επιμένει το κίνημα κατά των διοδίων.

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα λαμβάνεται ως ένα μέτρο εκφοβισμού από τα μέλη των επιτροπών που έχουν συσταθεί πανελλαδικά ζητώντας την κατάργηση των διοδίων αλλά και άλλων άμεσων φόρων.Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά το μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Γιαννίνων για Ελεύθερους Χώρους, Δρόμους και Δημόσια Αγαθά, Ναπολέων Παπαδόπουλος τα διόδια είναι παράνομα καθώς το Σύνταγμα ορίζει ρητά πως ο κάθε πολίτης πληρώνει ανάλογα με τις δυνατότητές του και όχι ανάλογα με τις ανάγκες.«Αντιστεκόμαστε στην αντικοινωνική και αντισυνταγματική νοοτροπία και πρακτική του «ο χρήστης πληρώνει», που επιδιώκει να μετατρέψει την κοινωνία σε ένα τεράστιο εμπορικό κατάστημα, σε μια «αγορά» όπου τα πάντα αγοράζονται και πωλούνται, ακόμα και τα πιο στοιχειώδη κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα επεσήμανε ότι και πριν την απόφαση της Αρχής οι εταιρείες μπορούσαν να προσφύγουν με αγωγές κατά των οδηγών επομένως η απόφαση αυτή έχει περισσότερο «επικοινωνιακό» χαρακτήρα, για εκφοβισμό των οδηγών.Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών Το μεγαλύτερο ποσοστό άρνησης καταβολής των διοδίων καταγράφεται στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης: από Μαλιακό έως Κλειδί στο 15% και από Μεταμόρφωση έως Σκάρφεια στο 6-7%. Περίπου 1%- είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στους δύο άξονες της Πελοποννήσου (Ελευσίνας – Πατρών και Κορίνθου – Μεγαλόπολης).

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στη Βουλή
Το θέμα των διοδίων τέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μεταξύ άλλων ζητά από τους υπουργούς Μεταφορών και Εσωτερικών την ανάκληση των αυξήσεων που έχουν επιβληθεί στις τιμές των διοδίων.Παράλληλα, ρωτά αν θα πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης, εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς είσπραξης των διοδίων, ώστε να εξαρτάται από την πρόοδο των εργασιών στο πραγματικό εθνικό δίκτυο και όχι στο υπό διαμόρφωση και τέλος ζητά άμεσα μέτρα ώστε να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι για διαδρομές λίγων χιλιομέτρων από και προς τον τόπο εργασίας τους.

Κινητοποίηση στα διόδια Δροσοχωρίου
Η Πανελλαδική Επιτροπή κατά των Διοδίων έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της και η πρώτη κινητοποίηση για το νέο έτος έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 9 Ιανουαρίου με στόχο να ανοίξουν τις μπάρες στις 3 μ.μ στα διόδια Ελευσίνας, Αττικής οδού, Αφιδνών, Θήβας, Μώλου, Κοζάνης και αλλού.Στην κινητοποίηση αυτή θα συμμετέχει και η «Πρωτοβουλία Πολιτών Γιαννίνων για Ελεύθερους Χώρους, Δρόμους και Δημόσια Αγαθά», η οποία καλεί όλους τους Γιαννιώτες να συμμετάσχουν στο, συμβολικό ακόμα, «άνοιγμα» του σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι, την Κυριακή 9/1 στις 3 το μεσημέρι, ώρα κατά την οποία θα γίνει ταυτόχρονα άνοιγμα όλων των διοδίων από Θεσσαλονίκη ώς την Καλαμάτα.Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος ο σταθμός διοδίων στο Δροσοχώρι διεκδικεί Πανελλαδική, αν όχι παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς βρίσκεται εντός του Δήμου Ιωαννιτών.«Είναι τραγικό να πρέπει οι δημότες να πληρώνουν χαράτσι για να μετακινηθούν από ένα σημείο του Δήμου σε κάποιο άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.