Απελευθέρωση αγοράς και στα Φροντιστήρια σύμφωνα με απαίτηση ΕΕ και Μνημονίου


Το υπουργείο Παιδείας καταργεί την παράγραφο 1 του άρθρου 68 του α.ν. 2545/1940 που περιορίζει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας ίδρυσης φροντιστηρίων μόνο σε φυσικά πρόσωπα και εκπαιδευτικούς.

Σημερινές εφημερίδες γράφουν:

Και επιχειρήσεις μπορεί να ανοίγουν φροντιστήρια!
Στεφανάκου Π.

Περάστε, κόσμε, και ανοίξτε φροντιστήρια. Με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες που εδρεύουν σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίγουν φροντιστήρια στη χώρα μας. Η ρύθμιση αυτή προωθείται κατ’ επιταγήν του Μνημονίου για άρση κάθε εμποδίου στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της παιδείας. Με την ψήφιση της τροπολογίας, η κάθε εταιρία που μυρίζει το ψητό των διδάκτρων μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας προσφέροντας, μεταξύ άλλων, και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, όπως ακριβώς απαιτούσε το Μνημόνιο. Η ειρωνεία είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία του ανοίγματος και της απελευθέρωσης της εκπαιδευτικής “αγοράς”, προωθείται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ανέγερση τείχους στον Έβρο.

Αναλυτικότερα, με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας καταργείται η παράγραφος 1 του άρθρου 68 του α.ν. 2545/1940 που περιορίζει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας ίδρυσης φροντιστηρίων μόνο σε φυσικά πρόσωπα και εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, καταργείται η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου της παραπάνω νομοθεσίας που θέτει ποσοτικούς περιορισμούς στον αριθμό αδειών φροντιστηρίων που μπορεί κάποιος να κατέχει. Οι ρυθμίσεις αυτές προωθούνται για τη συμμόρφωση της χώρας στην επίμαχη Οδηγία 2006/123/ΕΚ η οποία ενσωματώθηκε πρόσφατα στο ελληνικό δίκαιο και που ορίζει ότι “τυχόν απαίτηση που υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών να έχουν συγκεκριμένη νομική μορφή τίθεται νόμιμα μόνο εφόσον δεν εισάγει διακρίσεις, δικαιολογείται από επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος και σέβεται την αρχή της αναλογικότητας”. Επιπλέον, ορίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε απαιτήσεις που τους υποχρεώνουν να ασκούν αποκλειστικά δραστηριότητα ή που περιορίζουν την άσκηση απο κοινού ή σε εταιρική σχέση διαφορετικών δραστηριότητων”.
Με βάση τα παραπάνω μπορεί να έχουμε πάσης φύσεως επιχειρήσεις να φτιάχνουν φροντιστήρια, τα οποία μπορεί και να επιδοτούνται με βάση τις εξαγγελίες Παπανδρέου για κουπόνι στην παιδεία και βεβαίως μπορεί να δούμε και στη χώρα μας το αμερικανικό φαινόμενο αλυσίδας τύπου… ΖΑRA στην εκπαίδευση.
Η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι άδεια ίδρυσης φροντιστηρίων μπορεί να χορηγείται στο εξής και σε νομικά πρόσωπα που πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: η έδρα τους βρίσκεται σε χώρα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και ο σκοπός τους αφορά και στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης. Και ένα διαφημιστικό φυλλάδιο ενημέρωσης μπορεί να θεωρηθεί υπηρεσία εκπαίδευσης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/01/2011
Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=591468

Τροπολογία για τα φροντιστήρια

Τροπολογία με βάση την οποία δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης φροντιστηρίων σε νομικά πρόσωπα, δηλαδή σε εταιρείες (ενώ μέχρι τώρα αυτή τη δυνατότητα την είχαν μόνο φυσικά πρόσωπα με πτυχίο εκπαιδευτικού) κατέθεσε η υπουργός Παιδείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου που συζητιέται στην επιτροπή «Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» της Βουλής. Η τροπολογία έχει σκοπό την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με αυτή της ΕΕ και την άρση των εμποδίων που υπήρχαν για το κεφάλαιο σ’ αυτό τον τομέα της Παραπαιδείας.

enotikiprotovouliavyronas

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Απελευθέρωση αγοράς και στα Φροντιστήρια σύμφωνα με απαίτηση ΕΕ και Μνημονίου

  1. Ὁ/ἡ εφη γράφει:

    Καλησπέρα εγώ έχω πτυχίο πληροφορικής ( Υποστήριξης συστημάτων , εφαρμογών & δικτύων Η/Υ). Θέλω να πάρω το ecdl όλες τις ενότητες. Αφού πάρω το ecdl μπορώ να αγοράσω ένα φροντιστήριο πληροφορικής; Αν ναι τι χαρτιά χρειάζονται και που πρέπει να πάω για να πάρω τα χαρτιά που πρέπει; Υπάρχει κάποιο επίδομα που δίνει ο ΟΑΕΔ για κάτι τέτοιο; Περιμένω μήνυμα σας σύντομα, ευχαριστώ πολύ, καλό σας βράδυ!!!

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ saradis γράφει:

    Καλημέρα σας.Θα ήθελα την συναδελφική σας αλληλεγγύη σε ένα θέμα που με απασχολεί μιας.Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα φροντιστήριο πληροφορικής με συστέγαση ίσως με το φροντιστήριο αγγλικών της γυναίκας μου.Μου είπαν οτι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται (Υπουργείο παιδείας-Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) αλλά δεν μου το απαντήσανε γραπτώς κάτι που με βάζει σε υποψίες. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται στη περίπτωση ίδιου κτιριου αλλα ξεχωριστής επιχείρησης, αφμ κλπ.Είμαι ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕΙ (κωδ διορισμού ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών ΠΕ17.30) και πτυχιούχος προγραμματιστής Η/Υ απο τεχνικό Λύκειο (κωδ ΤΕ01). Δεν γνωρίζω αν επιτρέπεται να ανοίξω φροντιστήριο πληροφορικής (έστω και σε άλλο κτίριο) με τα πτυχία που έχω.Έχω διδάξει πληροφορική σε άλλα φροντιστήρια και εχω υπάρξει ωρομίσθιος εκπαιδευτικός σε σχολεία με το πτυχίο της ηλεκτρολογίας. Επίσης κατα τη διάρκεια των σπουδών μου συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και διδασκαλείας πληροφορικής σε καθηγητές του ΤΕΙ Πατρών. Δεν ξέρω ούτε που να απευθυνθώ ούτε ποιός φορέας – Πανελλήνιος σύλλογος ασχολείται με τα φροντιστήρια πληροφορικής. Αν δεν μπορώ με τα δικά μου πτυχία-επιτρέπεται ίσως αν ορίσω διευθυντή σπουδών απόφοιτο σχολής πληροφορικής ? (αν και θα ήθελα τουλάχιστον για αρχή να το αποφύγω).Είμαι σε απόγνωση. Αν μπορείτε να μου δώσετε μερικές συμβουλές πραγματικά θα το εκτιμούσα πάρα πολύ. Ευχαριστώ που διαβάσατε αυτό το mail.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.