Στο 22% η ανεργία το 2011


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων για το 2011, αφού η ανεργία, οιπερικοπές των μισθών, η εισφοροδιαφυγή, αλλά και η μείωση των εισφορών συρρικνώνουν δραματικά τα αποθεματικά τους.

Oι απώλειες για κάθε άνεργο που μένει εκτός ασφάλισης κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 5.000 ευρώ.

Η τελευταία (επικαιροποιημένη) εκτίμηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η ανεργία μπορεί να αγγίξει και το 22% στο τέλος του 2011 (1.150.000 άνεργοι). Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ, κ. Σάββα Ρομπόλη, αν εκτιναχθεί η ανεργία, αντίστοιχα θα συρρικνωθούν δραματικά και τα έσοδα των ταμείων.

«Σήμερα, οι 650.000 άνεργοι που καταγράφονται επισήμως στοιχίζουν στα ταμεία 6,5 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, αν εξαπλωθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις για παράδειγμα στο 1/3 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ΙΚΑ και τα επικουρικά ταμεία θα στερηθούν περίπου ένα δισ. το 2011, αφού οι μισθοί μπορεί να μειωθούν έως και 20%» .

Επίσης, σε συρρίκνωση των εσόδων γύρω στα δύο δισ. θα οδηγήσει και η μείωση των εισφορών έως και 25% στους συνεπείς εργοδότες. Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι συνολικά η ανεργία και οι µειώσεις µισθών – εισφορών θα αποστερήσουν το 2011, που θεωρείται η πιο δύσκολη χρονιά, από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 9 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι κρατικές επιχορηγήσεις (9,997 δισ.) θα είναι μειωμένες κατά 6,92% σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Εργασίας πάντως πιστεύει ότι με τα έσοδα από τη ρύθμιση χρεών και τη μείωση των δαπανών για το φάρμακο, τα ταμεία θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το 2011, κάνοντας χρήση και ιδίων πόρων, καθώς είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί έξτρα επιχορήγηση.

Πηγή

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.