Κινδυνεύει (και) η Γερμανία;


Όταν η ευρωπαϊκή περιφέρεια ψήνεται στον πυρετό, η γερμανική οικονομία ούτε που φτερνίζεται. Η Γερμανία καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης αγνοώντας τη διάδοση του ελληνικού ‘ιού’ στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αν όμως δούμε λίγο βαθύτερα θα διαπιστώσουμε ότι ένα μέρος των επενδυτών ανησυχεί για το ενδεχόμενο ‘μόλυνσης’ και της Γερμανίας.

Το κόστος ασφάλισης του γερμανικού χρέους, όπως αποτιμάται στα CDS του, αυξήθηκε σημαντικά την περασμένη βδομάδα φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την κορύφωση της παγκόσμιας κρίσης το 2009. Από τότε που δημιουργήθηκαν τα CDS, η Γερμανία εμφανίζεται σήμερα λιγότερο αξιόπιστη σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Και αυτό προφανώς δεν συμβαίνει επειδή υπάρχει περίπτωση να καταλήξει σε χρεοστάσιο το …Βερολίνο. Συμβαίνει επειδή η Γερμανία θα είναι ο βασικός χρηματοδότης των ευρωπαϊκών ταμείων που θα στηρίξουν τη διάσωση της περιφέρειας – κι αυτό πλήττει και το δικό της πιστοληπτικό καθεστώς. Όλα αυτά μάλιστα δεν αποτελούν κακά νέα μόνο για το γερμανικό κόστος ασφάλισης αλλά και για τα Bunds, τα 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των Bunds δεν έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής σε βαθμό που να αντανακλά το ενδεχόμενο κόστος της διάσωσης αλλά κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν θα αντλούσε χρήματα από τη Γερμανία. Ο πρώτος είναι το χρεοστάσιο, αλλά το ενδεχόμενο ενός χρεοστασίου στην περιφέρεια θα οδηγούσε σε μια γερμανική τραπεζική κρίση, αυξάνοντας εν τέλει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.

Ο δεύτερος είναι η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην περιφέρεια, γεγονός εξαιρετικά απίθανο, που αν όμως θεωρητικά συνέβαινε, θα της επέτρεπε να ισορροπήσει το πρόβλημα των δημοσίων οικονομικών της. Αλλά έτσι θα ενισχύονταν οι προοπτικές πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα είχαμε άνοδο των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων.

Υπάρχει μόνο μια πιθανή επίλυση της κρίσης όπου δεν θα αυξάνονταν οι γερμανικές αποδόσεις. Είναι η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ. Αν όμως η Γερμανία βγει από την Ευρωζώνη, θα καταστραφούν οι αγορές ομολόγων όλων των άλλων, με την εξαίρεση των γερμανικών.

Προτού κανείς σπεύσει να πουλήσει γερμανικά ομόλογα, πρέπει πάντως να σκεφτεί ότι η Γερμανία είναι το χρηματοπιστωτικό… ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης. Οι αποδόσεις των Bunds είναι πιθανόν ότι σύντομα θα αυξηθούν αλλά πριν από αυτό μπορούν εύκολα να πιεστούν πολύ χαμηλά. Η τελευταία δημοπρασία της Πορτογαλίας κρίθηκε επιτυχημένη, αν και τα επιτόκια πλησίασαν το 7%. Η δυναμική της κρίσης ωστόσο προμηνύει την είσοδο της Πορτογαλίας στην εντατική. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει όφελος για τα γερμανικά ομόλογα καθώς οι επενδυτές να σπεύσουν να αναζητήσουν την ασφάλεια και οι αποδόσεις των Bunds θα μειωθούν.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.