Δεν βρήκαν …φάρμακο για συμφωνία


Τα «έσπασαν» Λοβέρδος-φαρμακοποιοί

Σε πλήρη ρήξη ήρθε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με τους αντιπροσώπους των φαρμακοποιών, κατά την σημερινή συνάντηση που είχαν. «Κόκκινο» πανί αποτέλεσαν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, που θα συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Κατά τη συνάντησή του με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο υπουργός ανακοίνωσε τις τελικές ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, κατόπιν συνεννόησης που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής:

  • – Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.
  • – Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από 1:1500, γίνεται 1:1000
  • – Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο – Δευτέρα – Τετάρτη.
  • – Η έκπτωση μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 4,5%. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο στα ακριβά φάρμακα το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε ευθέως στο 14,3% (από 35%), ενώ τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.
  • – Επιτρέπονται οι συμπράξεις/ συνεταιρισμοί / εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών επιτρέπονται.

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τους φαρμακοποιούς

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα δύο σημεία που αποτελούσαν την “κόκκινη” γραμμή τους, τη μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου και το ελεύθερο ωράριο.

Όπως τόνισαν, οι εκπρόσωποι του κλάδου θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα ώστε να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργού, τόνισαν ότι το υπουργείο δεν τους σεβάστηκε.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση της οδηγίας που εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση επαγγελμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν, ουσιαστικά, τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει από αύριο τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Πρότεινε δε να προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά ανακοίνωσε το κλείσιμο των φαρμακείων του Πειραιά τη Δευτέρα και την Τρίτη 17 και 18 Ιανουαρίου, ως αντίδραση στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας. Στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται ότι η επέκταση του ωραρίου και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών οδηγεί σε κλείσιμο των μικρομεσαίων φαρμακείων και εξοντώνει τους φαρμακοποιούς.

Το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εκτός από την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ένταξη στο ΕΣΥ των μονάδων υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλιση, η μετατροπή του ΟΠΑΔ σε Ταμείο, το νέο καθεστώς προμηθειών, η μεταφορά του καθορισμού της τιμής των φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας και η μείωση του κέρδους των φαρμακαποθηκών.

Εκτός από τη Βουλή το σχέδιο νόμου θα δοθεί και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

enet

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.