Κατατέθηκε στη Χάγη το αίτημα της Ελλάδας για το Δίστομο


Mία ημέρα προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία κατέθεσε η Ελλάδα το αίτημά της, για να παραστεί στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει προσφύγει η Γερμανία προκειμένου να μην καταβάλει αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου.

Αντικείμενο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, πληρεξούσιος της οποίας ορίσθηκε ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, είναι να παρέμβει στη δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας που εκκρεμεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καλείται να διαπιστώσει την παραβίαση από την πλευρά της Ιταλίας της υποχρέωσής της, όπως προκύπτει από το διεθνές δίκαιο, να αναγνωρίσει το προνόμιο της ετεροδικίας του Γερμανικού Δημοσίου στις δίκες που αφορούν την εκτέλεση αποφάσεων που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.

Με το αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να παρέμβει στη διαδικασία προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της ετεροδικίας Κράτους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με σκοπό τη δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το αίτημα της Ελλάδας θα εξετασθεί από το Δικαστήριο της Χάγης εντός του προσεχούς διαστήματος και εφόσον κριθεί παραδεκτό θα μπορέσει να εκθέσει τα επιχειρήματά της.

Εν τω μεταξύ με χθεσινή του παρέμβαση ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε επικαλέστηκε το προνόμιο της ετεροδικίας και ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν “έχει κατανόηση” για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης.

enkripto

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.