Ολοταχώς προς κοινωνική έκρηξη


Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται δημιουργεί ανυπέρβλητα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αποζητούν επειγόντως εκτόνωση

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος

Το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε το 13,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και με βάση τις προγνώσεις του μνημονίου θα ξεπεράσει το 15% πριν από τα τέλη του 2011. Αυτό είναι το επίσημο ποσοστό ανεργίας, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς της ΓΣΕΕ, το πραγματικό ποσοστό κινείται προς το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Φοβερό μείγμα

Η αύξηση της ανεργίας πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τη νέα γενιά, η οποία, εάν κρίνουμε από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, κινδυνεύει να αποκλειστεί από την αγορά εργασίας.

Η αύξηση της ανεργίας συνδυάζεται με την περιθωριοποίηση και τη φτωχοποίηση ευρύτερων επαγγελματικών και κοινωνικών στρωμάτων. Υπάρχουν οικογένειες στις οποίες οι γονείς εργάζονται χωρίς να είναι σε θέση να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας και τα παιδιά αδυνατούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν, επίσης, πολλές οικογένειες στις οποίες οι γονείς έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση απασχόλησής τους χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις της επαγγελματικής ένταξης και εξέλιξης των παιδιών τους.

Βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με οικονομικά και κοινωνικά δράματα. Το ευρύτερο σύστημα εξουσίας και οι πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου τιμωρούν τον ελληνικό λαό ακόμα και για λάθη και παραλείψεις με τα οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

Η μεσαία τάξη

Με το ποσοστό ανεργίας να έχει σκαρφαλώσει στο 13,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, τους φτωχούς να ξεπερνούν το 20% του ελληνικού πληθυσμού και ευρύτερα επαγγελματικά και κοινωνικά στρώματα να οδηγούνται στο περιθώριο, δημιουργείται μία εκρηκτική κοινωνική κατάσταση. Η έλλειψη σοβαρής επαγγελματικής προοπτικής για τη νέα γενιά κάνει ακόμη πιο ασταθές το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα.

Ένας άλλος παράγοντας αστάθειας είναι η συρρίκνωση της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Νοικοκυριά που μέχρι τώρα είχαν μια σχετική οικονομική άνεση και τα μέλη τους είχαν επιτύχει την επαγγελματική και κοινωνική κατοχύρωση αρχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες.

Η πολιτική του μνημονίου αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και εξαφανίζει κατακτήσεις δεκαετιών. Δημιουργούνται σιγά-σιγά οι προϋποθέσεις για μια κοινωνική έκρηξη που θα δοκιμάσει τις αντοχές του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

kostasxan

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Ολοταχώς προς κοινωνική έκρηξη

  1. Ὁ/ἡ Mike γράφει:

    Άπσογη περιγραφή του πραγματικού ορίζοντα της χώρας, το μοναδικό λάθος στην περιγραφή είναι το ποσοστό ανεργείας , το οποίο ξεπερνάει το 30% το πληθησμού , το οποίο εργάζεται. Ευχαριστούμε τον Κο Κύρτσο που περιγράφει την κατάσταση την σημερινή κατασταση της χώρας και συμβάλει έστω και με την περιγραφή ενός πραγματικου ρεπόρτερ.

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ Mike γράφει:

    Εαν εχώ κάποιο ορθογραφικό λάθος παρακαλώ να με συγχωρέσετε.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.