Για πόσο ακόμα θα δίνονται συντάξεις;


Εννέα μήνες περίπου πέρασαν από την αποφράδα ημέρα που ο πρωθυπουργός μας , με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο, μας ανακοίνωσε την αρχή της Οδύσσειας για την Ελλάδα, με την ένταξη μας στον μηχανισμό στήριξης. Λίγο αργότερα υπερψηφίστηκε, με πολλές ενστάσεις για την συνταγματικότητά του, το επαίσχυντο Μνημόνιο που βύθισε την χώρα βαθιά στον βούρκο της ύφεσης.

Όλες οι υποσχέσεις για ανάπτυξη αποδείχτηκαν από την πρώτη στιγμή ψεύτικες. Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς, το “κόψιμο” κάθε είδους επιδόματος που δινόταν ως κίνητρο για νέες επιχειρήσεις, την μεγάλη φούσκα του fast track που πήγε άπατη; Αντ’ αυτού ψηφίστηκαν τα πιο αντιεργατικά νομοσχέδια που διευκολύνουν τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις μειώσεις μισθών κι έπεται συνέχεια.

Αποτέλεσμα φυσικά είναι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να πέφτει, η ζωή να γίνεται πολύ ακριβή, η τιμές να φτάνουν στα ύψη και, όσο και να προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στα δελτία, ούτε με εκπτώσεις 70% να μην μπαίνουν πελάτες στα καταστήματα… (εδώ). Με όλα αυτά η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων καλπάζει και πλέον ακόμη και όσοι στην αρχή ήταν αισιόδοξοι να φοβούνται εκτίναξη στο 20%. Ήδη μετά την περίοδο των εκπτώσεων, αν δεν υπάρξει θετικό πρόσημο στα έσοδα των εμπόρων, δυστυχώς αναμένεται μαζικό λουκέτο σε καταστήματα.

Από μία τυχαία συζήτηση που είχα με κάποιον πρώην δημόσιο υπάλληλο και “πράσινο” τοπικό παράγοντα (σ.σ κομματόσκυλο!), που μου δήλωσε για την όλη κατάσταση στην Ελλάδα ότι δεν τον ενδιαφέρει και θα ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ αφού του έδωσε το δικαίωμα πρόωρης και παχυλής σύνταξης να απολαμβάνει τώρα την ζωή του, μπήκα σε σκέψεις. Αυτό που με προβλημάτισε στο όλο ζήτημα είναι ότι με τόση ραγδαία αύξηση της ανεργίας πώς και για πόσο ακόμα το κράτος θα αντέξει να καταβάλλει συντάξεις; Μπορεί να μην έχω ειδικότητα στα οικονομικά, αλλά ξέρω τουλάχιστον ότι από το σύνολο των εργαζομένων ενός κράτους κρατείται ένα μέρος, προκειμένου ένας εργαζόμενος να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο ενεργό εργατικό δυναμικό, αλλά και για να μπορούν τα ασφαλιστικά ταμεία να καταβάλλουν τις συντάξεις στους ήδη συνταξιοδοτημένους.

Πολλές φορές αναφερόμαστε στους υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους που έχει η Ελλάδα και σίγουρα έχει πάρα πολλούς, αλλά μεγάλο μέρος των δαπανών του κράτους αφορά τις συντάξεις. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που με χαριστικά νομοσχέδια τόσα χρόνια ‘παίρναν συντάξεις πολύ νωρίς. Πόσο μάλλον βουλευτές, συνδικαλιστές και λοιποί “βαθμοφόροι” της δημόσια διοίκησης, που και δύο μισθούς, ή και περισσότερους, έπαιρναν και ισάριθμες συντάξεις τώρα…

Η αύξηση της ανεργίας, που μην εθελοτυφλούμε θα αυξηθεί έτι περισσότερο ελέω Μνημονίου, συναπάγεται μείωση των εσόδων του κράτους από τους εργαζόμενους σ’έναν ήδη επικίνδυνα επιβαρυμένο με ανελαστικές δαπάνες προϋπολογισμό. Η περαιτέρω αύξηση φορολογίας για να καλυφθεί το κενό οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, άρα σε ακόμη μικρότερα έσοδα…

Πόσο ακόμα θα μπορέσουν να αντέξουν τα κρατικά ταμεία και να καλύπτουν τις συντάξεις;

Πόσο πρέπει να φοβούνται οι συνταξιούχοι, είτε του ΟΓΑ, είτε των πολλών χιλιάδων ευρώ; Μάλλον πρέπει γιατί αυτή η πολιτική δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια…

Είμαστε άραγε μακριά από την αντικατάσταση των συντάξεων από μια ενίσχυση τύπου επιδόματος για όλους τους συνταξιούχους της τάξεως των 300-400 ευρώ;

filologos10

Μετά την πολύ σωστή παραίνεση του netakias να προσθέσουμε ότι με την κατάργηση της τριμερούς Χρηματοδότησης, οι συντάξεις δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 2,5% του ΑΕΠ. Το κράτος δεν προκειται από εδώ και πέρα να χρηματοδοτεί τα ταμειά πέραν του Οριου αυτού. Σαν ΑΕΠ υπολογίζεται το ΑΕΠ του 2009. Αν έχουμε ανάπτυξη του ΑΕΠ αυτό σημαίνει ότι θα αυξάνεται το 2,5%, όμως με ύφεση θα μειώνονται (αναπροσαρμογή) οι Συντάξεις κι άλλο!!!!

Άρθρο 11
Αναπροσαρμογή συντάξεων και ορίων ηλικίας
1. α) Από 1.1.2014 οι συντάξεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων του Δημοσίου αναπροσαρμόζονται κατ΄ έτος με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

β) Οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου με τις οποίες προβλέπεται αναπροσαρμογή ή αύξηση των συντάξεων, που καταβάλλονται από αυτό, κατά τρόπο διαφορετικό από τον οριζόμενο με τις διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης ή με βάση τις ισχύουσες κάθε φορά μισθολογικές διατάξεις, καταργούνται από 1.1.2014.

2. Από την 1.1.2011 και ανά διετία η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκπονεί αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με ειδικό νόμο ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Το ύψος των ανωτέρω δαπανών για τη βασική, την αναλογική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009.

3. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 10 του παρόντος νόμου και σε καταστατικές ή γενικές διατάξεις νόμων, ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από 1.1.2021 και κατά την πρώτη εφαρμογή της, λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή της δεκαετίας 2010 έως και 2020. Από 1.1.2024 τα ανωτέρω όρια ανακαθορίζονται ανα τριετία. Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εκδίδεται κατά το τελευταίο έτος κάθε περιόδου με βάση τους σχετικούς δείκτες που προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Εurostat και αφορούν στην επόμενη περίοδο.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία filologos10. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Για πόσο ακόμα θα δίνονται συντάξεις;

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Για πόσο ακόμα θα δίνονται συντάξεις; « www.olympia.gr

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.