Μια ταξιαρχία έφυγε το 2010 – Παραιτήθηκαν 3.086 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί μετά τις περικοπές των αποδοχών τους.


Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η Real news δημοσίευσε το απόρρητο σχέδιο με την κωδικό ονομασία «Λαγός*. Ηταν το σχέδιο φυγήςεκαταντάδων αξιωματικών των Ενόπλων Δυ­νάμεων, οι οποίοι είχαν αρχίσει να κατανοούν ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για όσους φορούν γαλόνια και στολή.

Η εκτέλεση του σχεδίου προέβλεπε μόνο το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή, όπου ήδη είχαν συ­ντάξει το κείμενο της παραίτησης τους. Πατώνταςτο enter, η παραίτηση έπαιρνε τον δρόμο της προς την ιεραρχία. Το κακό είναι ότι, τελικά, το enter τo πάτησαν εντός του 2010 3.086 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Μια ολόκληρη ταξιαρχία σε πολεμική σύνθεση!

Οι παραιτήσεις ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη, προκαλώντας πλέον προβληματισμό και στην πολπική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία μέχρι τις 2.000 εμφανιζόταν ψύχραιμη! Το πιο φοβερό είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα! Ευτυχώς για το στράτευμα, η ανασφάλεια που επικροτείστον ιδιωτικό τομέα απέτρεψε αρκετές εκατοντάδες αξιωματικούς να ακολουθήσουν το σχέδιο «Λαγός» και να φύγουν από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Τα «παράλογα επιδόματα»

Γιατί αυτή η μαζική φυγή; Από πού να αρχίσει κανείς! Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τους ένστολους έγιναν γρήγορα αντιληπτές. Το ανα­γκαίο συμμάζεμα του κόστους συντήρησης και λειτουργίας των ΕΔ διανθίστηκε από δηλώσεις για «παράλογα επιδόματα» και για «προνόμια» και«διευκολύνσεις» που καθιστούσαν τους στρατιωτικούς «ρετιρέ»!

Η σιωπή της ηγεσίας των ΕΔ στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντί­ον των ένστολων οδήγησαν σης πρώτες παραι­τήσεις αξιωματικών που κατάλαβαν νωρίς τι θα επακολουθούσε.

Η «χημεία» πολιτικής ηγεσίας και στραπωτικών δεν ήταν καλή και έγινε εκρηκτική από δύο γεγονότα:

– Τη «λευκή απεργία» που έκαναν οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών γιο ένα 24ωρο.

– Την παραίτηση ενός υποναυάρχου, ο οποίος έφυγε αντιδρώντας σε άποψη που φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέ­λος για τους στρατιωτικούς, τους οποίους χαρακτήρισε «άτομα με αυτιστική νοοτροπία»!

Επί της ουσίας οι στρατιωτικοί έχασαν από τις περικοπές περίπου το 20% των αποδοχών τους οι οποίες με βάση τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βου­λή, δεν είναι καθόλου υψηλές και, εν πάση περιπτώσει, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όσα διέδιδαν συνεργάτες των δύο υπουργών.

Οι συγκρίσεις που γίνονται με τα μισθολόγια εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ είναι ανα­πόφευκτες. Το κακό, όμως είναι ότι τα χειρότερα έρχονται. Τα κονδύλια μισθοδοσίαςτου προσω­πικού στον Προϋπολογισμό του 2011 είναι σαφώς«κουτσουρεμένα» και όλοι αναμένουν νέες δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις. Τι άλλο μπορούν να τους κόψουν; ‘Μόνο επιδόματα. Τι προ­βλέπουν τα κυβερνητικά σχέδια σε αυτή την πε­ρίπτωση; Oτι οι μισθοδοτούμενοι από το ΥΕΘΑ τοποθετούνται τελευταίοι των τελευταίων. Ο βα­σικός μισθός κάποιου, που μάλιστα θα έχει και πανεπιστημιακή μόρφωση, καθορίζεται με αυ­τό το σχέδιο στα 1.280 ευρώ. Ο σχετικός πίνα­κας του Γενικού Λογιστηρίου είναι αποκαλυπτι­κός. Ποιοι είναι πρώτοι; Μα, φυσικά, όσοι παίρ­νουν μισθό από το υπουργείο Οικονομικών. Βα­σικός μισθός 2.309 ευρώ.

Real News

το είδαμε gdailynews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Μια ταξιαρχία έφυγε το 2010 – Παραιτήθηκαν 3.086 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί μετά τις περικοπές των αποδοχών τους.

  1. Ὁ/ἡ Mike γράφει:

    Δυστιχός αργά το κατάλαβε η real news εάν συκγεντρώσουμε τι έχω χάσει από τον Απρίλιο και μετά , δηλαδή σε 9 μήνες , το ποσό ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ όταν μου κόβουν 20% των επιδομάτων και συγκεντροτικά 1300 ευρώ από τα δώρα μόνο , καταλαβένετε σε τι κατάσταση βρήσκομαι, για να σας δώσω να καταλαβετε , έχω 5μελή οικογ. και έχω 5 ευρώ μέχρι τισ 27 του Ιανουαρίου. Ευχαριστώ εάν εχω κάποιο ορθογραφικό λαθος συγχωρέστε με .

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.