ΠΑΣΚΕ κατά κυβέρνησης


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Η συνδικαλιστική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος με διακή-ρυξή της καταγγέλλει την ασκούμενη από την κυβέρνηση οικονο-μική και κοινωνική πολιτική ως αντιλαϊκή και ξένη προς τις αρχές του ΠΑΣΟΚ

Διαζύγιο με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι παίρνει η… ΠΑΣΚΕ! Δεν ευνοούμε κάποια ομάδα της συνδικαλιστικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος που παρουσιάζει φαινόμενα «αριστερής απόκλισης». Μιλάμε για την ΠΑΣΚΕ στο σύνολό της, με επικεφαλής τον κάθε άλλο παρά ριζοσπάστη πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος συνυπογράφει μαζί με εκατό ακόμη κορυφαία στελέχη της ΠΑΣΚΕ μια διακήρυξη που οπωσδήποτε προκαλεί αίσθηση με τις θέσεις της – πόσω μάλλον καθώς την υπογράφουν δεκάδες πρόεδροι Εργατικών Κέντρων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Βόλου, Ρόδου κ.λπ.) και των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας.

Βαρυσήμαντο περιεχόμενο έχει η διακήρυξη αυτή. «Η κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευτήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε» τονίζουν ευθύς εξαρχής οι κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. «Ακόμη και τώρα οι έχοντες και κατέχοντες εξακολουθούν να πίνουν στην υγεία των κορόιδων» προσθέτουν.

Η ΠΑΣΚΕ χλευάζει τον υποτιθέμενο «αγώνα» της κυβέρνησης για βελτίωση των όρων του Μνημονίου: «Θεωρούμε και είναι αδιανόητο… κάθε επικαιροποίηση του Μνημονίου να φέρνει πιο επαχθή, πιο αντικοινωνικά και πιο άδικα μέτρα. Αλήθεια, τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή που φέρνει τη χώρα και τους Ελληνες κάθε φορά σε δυσχερέστερη θέση; Εκτός αν οι διαπραγματευόμενοι πιστεύουν και θεωρούν, σε πείσμα όλων των άλλων, ότι αυτή είναι η πολιτικά ορθή στρατηγική και γι’ αυτό σε κάποια ζητήματα υπερακόντισαν και τις απαιτήσεις της τρόικας» τονίζουν.

Βαριά η κατηγορία ότι η κυβέρνηση ξεπερνά ακόμη και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ σε αντεργατικά μέτρα – ιδίως όταν προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ. «Είναι ακραία και ηθικά αντισοσιαλιστική πολιτική να επιχειρείται η διάσπαση των ανθρώπων σπέρνοντας το ζιζάνιο του ”κοινωνικού αυτοματισμού”, δηλαδή να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου» καταγγέλλει η ΠΑΣΚΕ στη διακήρυξή της, εκθέτοντας την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, που προσπαθεί όντως να στρέψει τη μία ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης για να περάσει τα μέτρα της.

Απομονώνει την κυβέρνηση εντελώς από τον κόσμο των εργαζομένων αυτή η διακήρυξη της ΠΑΣΚΕ. Κόβει και τις τελευταίες γέφυρες που διατηρούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου με κάποια στρώματα εργαζομένων μέσω της ΠΑΣΚΕ. Το αμαρτωλό -για τους εκτός ΠΑΣΟΚ Ελληνες- παρελθόν και παρόν της ΠΑΣΚΕ ήταν η έσχατη δίοδος επιρροής επί ομάδων εργαζομένων που είχε απομείνει στην κυβέρνηση. Τώρα κινδυνεύει να το χάσει κι αυτό, μετά τη διακήρυξη της ΠΑΣΚΕ.

Αυταπάτες δεν έχει κανένας ως προς τη στάση της ΠΑΣΚΕ στο μέλλον. Κανείς δεν πιστεύει π.χ. ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος έγινε ξαφνικά μαχητικό εργατικό στέλεχος. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ μάλιστα θεωρούν τη διακήρυξη της ΠΑΣΚΕ ως επίδειξη ισχύος του προέδρου της ΓΣΕΕ στις φήμες που διοχέτευε το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι επίκειται η καθαίρεση του Γ. Παναγόπουλου από το αξίωμά του, γιατί πλέον το Μέγαρο Μαξίμου τον θεωρεί «ξοφλημένο», «καμένο χαρτί». Ούτε αμφιβάλλει κανείς ότι τα εκατό στελέχη της ΠΑΣΚΕ υπέγραψαν για να μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς τον φόβο μήπως τους δείρουν.

Τα πολιτικά αποτελέσματα όμως της διακήρυξης της ΠΑΣΚΕ υπερβαίνουν κατά πολύ τις προθέσεις και τις σκοπιμότητες και αυτών που τη συνέταξαν και αυτών που την υπέγραψαν. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ βλέπουν για πρώτη φορά την υπογραφή των συνδικαλιστών ηγετών τους σε μια διακήρυξη που καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική ως αντιλαϊκή και ξένη προς τις αρχές του ΠΑΣΟΚ.

Το πλήγμα είναι σοβαρό κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου. Οχι γιατί τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ απολαμβάνουν του σεβασμού και της εμπιστοσύνης των εργαζομένων, αλλά γιατί πολλά από αυτά που γράφουν στη διακήρυξή τους ανταποκρίνονται στο λαϊκό αίσθημα.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.