Φως… φανάρι, τι πάει να κάνει στο Φανάρι


var_ieroΟ Αρχιεπίσκοπος την επομένη της Συνόδου της Ιεραρχίας στην Πόλη

Επ’ωμου τα λάβαρα και έτοιμοι για…. έφοδο στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η πλειονότητα των Δεσποτάδων, αλλά και το σύνολο των απλών κληρικών μετά την εμμονή του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, στην αναλογία  της μιας πρόσληψης έναντι πέντε αποχωρήσεων στο Δημόσιο (1:5), κάτι που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τον εκκλησιαστικό χώρο, καθώς σε περίπτωση ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου όλο και λιγότεροι ιερείς θα χειροτονούνται.

Στην αυριανή έκτακτη σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας, με μοναδικό θέμα: «Επί ζητημάτων Εφημεριακού Κλήρου» πρόκειται να επικρατήσει χαμηλό βαρομετρικό και δεν αποκλείεται-εφόσον το καλέσουν οι περιστάσεις-κάποιοι Αρχιερείς να γίνουν…Θηκάριοι.

«Είναι παράλογο η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τον ιερέα σαν ένα απλό δημόσιο υπάλληλο και να μη δείχνει σεβασμό στο πνευματικό και επί 24ωρου βάσεως έργο του. Με αυτό τον τρόπο, ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ ομολογούν…πίστη και υπακοή στις επιθυμίες του ΔΝΤ συρρικνώνοντας την Εκκλησία» δήλωσε οργισμένος στην «Ε.Ω.Κ» Βορειοελλαδίτης Μητροπολίτης, μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η προσπάθεια…ακρωτηριασμού του εκκλησιαστικού Σώματος από το Ιερατείο της Παγκοσμιοποίησης είναι , πλέον,ορατός και περνάει μέσα από τις κυβερνητικές συμπληγάδες και την προκρούστειο κλίνη του υπουργείου της λεγόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τυχαίο;

Τα…κακά μαντάτα είχε, πάντως, «μεταφέρει» στους Συνοδικούς Αρχιερείς την περασμένη εβδομάδα ο Συνοδικός Σύνεδρος, Μητροπολίτης Ύδρας, Εφραίμ, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για τη συνάντησή του με παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών, Οικονομικών) φροντίζοντας να τους προετοιμάσει για τις προθέσεις των κρατούντων σχετικά με την υπουργική εγκύκλιο με θέμα: «Προγραμματισμός Προσλήψεων Προσωπικού έτους 2011».

Η αντίδραση ήταν άμεση, η απόφαση ομόφωνη και σύμφωμα με το άρθρο 6 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας θα καθορίσει τους…κανόνες εμπλοκής στην συνεχιζόμενη προκλητική στάση των εντολοδόχων των Βρυξελλών και του ΔΝΤ.
Οι καμπάνες της Ελλαδικής Εκκλησίας «ηχούν», πια, πένθιμα δίνοντας μια πρόγευση του αυριανού…Ιεραρχικού μενού, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για την υιοθέτηση της πιο επιθετικής τακτικής «πυρ και κίνηση». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται από εκκλησιαστικούς κύκλους η επίσκεψη- αστραπή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Φανάρι την επομένη της σύγκλησης της Ιεραρχίας και η ανταλλαγή απόψεων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έχοντας στις…αποσκευές του τις αποφάσεις του Σώματος θα διαβουλευτεί με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας χαράσσοντας, ίσως, άλλου είδους στρατηγική στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Η ατζέντα περιέχει καυτά ζητήματα που σταδιακά έφτασαν τους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους στο…Αμήν.

Εν αρχή το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ στο χώρο της Εκκλησίας, αργότερα οι σαφείς ενδείξεις για μισθολογική αποσύνδεση των κληρικών από το δημόσιο παγκάρι, τα πολυπληθή σενάρια χωρισμού του κράτους από την Εκκλησία και πρόσφατα το θέμα της εξομοίωσης των θρησκευτικών λειτουργών με τους δημόσιους υπάλληλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης μέσα στην εβδομάδα θα συνέλθει για το θέμα του διορισμού των ιερέων ώστε να εξετάσει όλες τις παραμέτρους.

Δεν είναι λίγοι οι Αρχιερείς που κατηγορούν το πολιτικό κατεστημένο ότι προχωρεί σε μια τέτοια ενέργεια, η οποία-όπως τονίζουν- στερείται κάθε ευαισθησίας για την ξεχωριστή αποστολή του ιερού κλήρου και τις καθημερινές του δυσκολίες , ως αντίπονα στη σθεναρή στάση του Αρχιεπικόπου Ιερώνυμου και των υπολοίπων Ιεραρχών, οι οποίοι μέσα από το «φυλλάδιο προς το Λαό» έβαλαν έστω και καθυστερημένα τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας:

«Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας…Είμαστε μια χώρα υπό κατοχή». Μάλλον, έφτασε η ώρα να αναθεωρήσουν ορισμένοι  εκκλησιαστικοί ταγοί και κυρίως ο Αρχιεπίσκοπος την ανεκτική συμπεριφορά τους στο φλέγον θέμα της «κάρτας του πολίτη», του οποίου η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, εντός του Ιανουαρίου.

Αντίδραση ΙΣΚΕ

Η Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου έδωσε, ήδη, εντολή στις Ιερές Μητροπόλεις προκειμένου να συνταχθούν οι καταστάσεις των κληρικών που ενδέχεται να συνταξιοδοτηθούν, αλλά και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, όπως αξιώνει το αρμόδιο υπουργείο.
Άλλωστε, ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος είχε έγκαιρα ξεκαθαρίσει πως οι κληρικοί δεν θέλουν να εξαιρεθούν από τη διάταξη του μνημονίου που αφορά όλους τους κρατικούς λειτουργούς, αλλά να αντιμετωπιστεί με άλλη οπτική το ζήτημα του διορισμού τους στο Δημόσιο, αφού με ενδεχόμενο φρένο στις προσλήψεις στον κλήρο θα προκύψουν χιλιάδες κενά.

«Η Εκκλησία δεν επιθυμεί να αποφύγει τις ευθύνες.Συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες. Οι εκκλησιαστικοί λειτουργοί, όμως, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Χρειάζεται μια ευαισθησία εκ μέρους της Πολιτείας, πάντα, στο πλαίσιο του νόμου, καθώς οι προς χειροτονία υποψήφιοι κληρικοί δεν είναι πολλοί», είπε ο κ.Δωρόθεος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών π. Γεώργιος Βαμβακίδης: «Η Πολιτεία να αφήσει το θέμα ως έχει.Υπάρχει ήδη έντονο το φαινόμενο της λειψανδρίας εφημερίων να στελεχώσουν τα εφημεριακά κενά στην ύπαιθρο» τόνισε και πρόσθεσε με νόημα :«Η μισθοδοσία των εφημερίων δόθηκε, παραχωρήθηκε στην Πολιτεία και την ανέλαβε η Πολιτεία σε αντάλλαγμα από την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία, η οποία δόθηκε στο κράτος».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κορίνθου, Διονύσιος, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και απέστειλε προσωπική επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Μπεγλίτη, ο οποίος εκλέγεται στην εκκλησιαστική του επαρχία. Παράλληλα, την κοινοποίησε στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας. Στην επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δια του παρόντος και κατόπιν των προφορικών συζητήσεών μας  Σας αποστέλλω, σε φωτοστατικό αντίγραφο, το υπ’ριθμ. Πρωτ. 1314/Α1/4-1-2011 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα: «Στοιχεία ετήσιας Απογραφής Δημοσίου Τομέα και προγραμματισμός προσλήψεων Έτους 2011» και παρακαλώ για τις ενέργειές Σας.

Ευελπιστώ ότι θα ενεργήσετε εγκαίρως τα δέοντα, διότι έτσι θα κατευνάσετε τις ανησυχίες μου, που ταυτόχρονα φοβίζουν και το Λαό της Επαρχίας μας ότι, κατά παράβασιν της μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας Συμβάσεως και του σχετικού Νόμου, θα υποστεί την ερήμωση του χωριού του μόνος, εγκαταλειμμένος και χωρίς ιερέα. Θα ηρεμήσετε όμως και τους ιερείς μας και τις οικογένειές τους από την φημολογία ότι αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, αν όχι υπό διωγμόν. Άλλωστε πως να ερμηνευθεί διαφορετικά η διάσταση θέσεων μεταξύ του Νόμου και της συνημμένης Εγκυκλίου του κ. Γιαλεσάκη;».

Αποκαθηλώνουν τις εικόνες στην Αλβανία

Κάποιοι αμετανόητοι κύκλοι μίσους στη γειτονική χώρα επιμένουν να πυροδοτούν εντάσεις με την Ελλάδα. Σ’ αυτές τους τις μεθοδεύσεις παρασέρνουν συχνά την Αλβανική κυβέρνηση, η οποία πριν λίγες ημέρες αποφάσισε τη δια νόμου αποκαθήλωση των εικόνων από τα σχολεία της Ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία .

Η Εκκλησία της Αλβανίας κινητοποιήθηκε σε χρόνο «μηδέν» εκφράζοντας την ενόχλησή της  για την απόφασης των Τιράνων. Εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το δικαίωμα της πίστεως, των θρησκευτικών πεποιθήσεων, και κατά συνέπεια και το δικαίωμα της διαθέσεως θρησκευτικών συμβόλων εκ μέρους των μαθητών, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το ρηθέν δικαίωμα και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κώλυμα ή απειλή για τους μαθητές και τα σχολεία μας, διότι η αλβανική κοινωνία, μολονότι πολυθρησκευτική, είναι γνωστή για την αρμονική και ειρηνική συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων.»

Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, κατόπιν προσεκτικής εξετάσεως του Νομοσχεδίου «Περί του προπανεπιστημιακού εκπαιδευτικού συστήματος στη Δημοκρατία της Αλβανίας» σημειώνει, επίσης, πως «η εκπεφρασμένη από τα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας μας άποψη είναι ότι το άρθρο 36, παράγραφος 4, το οποίο αναφέρεται στην απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, συνιστά παραβίαση του κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα για όλους τους Αλβανούς πολίτες δικαιώματος της ελευθερίας σκέψεως, πεποιθήσεων και θρησκείας, αλλά και από αναγνωρισμένες και επικυρωμένες από το Αλβανικό κράτος διεθνείς συμβάσεις και ψηφίσματα.

Για τους ανωτέρω λόγους, στην απαντητική προς το Υπουργείο Παιδείας επιστολή της Εκκλησίας μας, εισηγείται η κατάργηση του αναφερόμενου στην απαγόρευση της εκθέσεως θρησκευτικών συμβόλων παραγράφου 4 του άρθρου 36».

Του Ζαχαρία  Γεωργούση

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.