Σαν σήμερα “ήρθε” και σαν σήμερα “έφυγε”!Βασίλης Τσιτσάνης


Θα ήθελα να σας μιλήσω για εκείνον που πήρε το λαϊκό τραγούδι από την παρανομία και την υποτέλεια των πανηγυριών και το ανέβασε στο πάλκο και στις καρδιές όλων μας.Κυρίες και κύριοι ο Βασίλης Τσιτσάνης!

Ο Μίκης Θεοδωράκης  είπε: “Θέλω να θεωρούμαι ένας από τους μαθητές του Β. Τσιτσάνη όσον αφορά το λαϊκό κομμάτι της μουσικής

Στα δύσκολα χρόνια που που γεννήθηκε μπόρεσε να διδαχθεί μουσική και πρώτο μουσικό όργανο έμαθε βιολί.Από τις μαρτυρίες του αξίζει να αναφέρουμε τον φόβο του για τον δύσκολο δρόμο που ήθελε να χαράξει.

Ήπιος χαρακτήρας με μεγάλη επιμονή όμως. Συνεσταλμένος,ευφυής, με δίψα για τη μάθηση θα χαρακτηρησθεί στον βίο του από την σεμνότητά του.Ο χαμός του πατέρα του τον στοιχειώνει και μόνος του πια προσπαθεί να σταθεί στις δικές του δυνάμεις.Για βιοποριστικούς λόγους οργανοπαίζει στα ταβερνία της περιοχής, ενώ γράφει τραγούδια όπως “Στην Καλαμπάκα μια βραδυά”, “Θα πάω εκεί στην Αραπιά” κ.ά.

Από τα Τρίκαλα και την αφάνεια θα φύγει για να γίνει δικηγόρος χωρίς να θέλει τη μέση κατάσταση για τη ζωή του. Εντέλει ακολούθησε το δρόμο της καρδιάς που ήταν η μουσική. Έτσι αρχίζςι μια πορεία θα μπορούσε να πει κανείς διαγεγραμμένη.

Έτσι το 1935 γράφεται στη Νομική. Η συνάντησή του στην Αθήνα όπου έχει έρθει πλέον μ ε τον Περδικόπουλο του ανοίγει τον δρόμο της ηχογράφησης με το “Τρελέ τσιγκάνε’ .Στη συνέχεια ηχογράφησε 110 τραγούδια που τον έκαναν γνωστό στο πανελλήνιο όπως τα “τα λερωμένα τ’ άπλυτα”, “αρχόντισσα”,”γεννήθηκα για να πονώ” κ.ά.Λόγω της λογοκρισίας περιόρίζεται σε θέματα που αφορούν τον έρωτα.

Το 1938 παρουσιάστηκε στον Στρατό και μέρος της στρατιωτικής του θητείας έγινε στο Τάγμα Τηλεγραφιτών στη Θεσσαλονίκη.Εκεί γνώρισε τη Ζωή Σαμαρά την καταπινή γυναίκα του.Στη Θεσσαλονίκη έμεινε κατά τη διάρκεια της κατοχής του 1940 όπου έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του : Όμορφη Θεσσαλονική, Όταν συμβεί στα πέριξ, Με παρέσυρε το ρέμα, Συννεφιασμένη Κυριακή, Το αλάνι, Τα καβουράκια, Της γερακίνας γιος κ.ά.

Το 1942 δημιουργεί το ουζερί “ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ”, όπου το ρεμπέτικο λαϊκό τραγούδι βρήσκει τον εκφραστή του στο πρόσωπό του.Κατά τον εμφύλιο πόλεμο έφιαξε τραγούδια με διπλές αναγνώσεις, δηλαδή να λέει αυτό και να υπονοεί κάτι άλλο, όπως το “κάποια μάνα αναστενάζει”.Ήταν η καταγγελία του για τον εμφύλιο πόλεμο.

Συνοδοιπόρος με τους Μίμη Παπαϊωάνου, Μάρκο Βαμβακάρη, Μανώλη Χιώτη και άλλους τους λαϊκούς δημιουργούς,φέρνουν την άνοιξη στο λαϊκό τραγούδι και το επιβάλουν στο κοινο.

Ο Κουνάδης Παναγιώτης (μελετητής) του λαϊκού τραγουδιού) λέει για τον Β.Τσιτσάνη: Ότι πιο ολοκληρωμένο  υπάρχει στο λαϊκό τραγούδι είναι τα τραγούδια του Β.Τσιτσάνη.Βιρτουόζος του μπουζουκιού αφήνει παρακαταθήκη την δεξιοτεχνία του στους μαθητές του οργάνου. Είχε μεγάλη αδυναμία στους ανθρώπους που μπορούσαν  να φιάχνουν με τα χέρια τους  πράγματα.

Από το 1946 ηχογραφεί στην δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια τραγούδια όπως: Ότι και αν πω δεν σε ξεχνώ,Δεν ρωτώ πια είσαι, Ξημερώνει και βραδιάζει, Απόψε κάνεις μπαμ, Αντιλαλούνε τα βουνά, Είμαστε αλάνια κ.ά. Συνεργάζεται με τον Στέλιο Καζαντζίδη, την Μαρίκα Νίνου, την Σωτηρία Μπέλλου κ.ά.

Θα τον χαρακτηρίσουν ως τον Μπετόβεν της λαϊκής μουσικής.

Το τελευταίο στέκι του ήταν το κέντρο “Χάραμα” στην Καισαριανή, εκεί μεταξύ των άλλων έγραψε το”βαπόρι απ’ την Περσία” μέσα σε μία νύχτα. Ο Β.Τσιτσάνης ευτύχισε να ζήσει την άνθηση του λαϊκού τραγουδιού,αλλά να δει την κατάντιά του. Όπως έλεγε ο ίδιος, σήμερα δεν θα πάνε να ακούσουν μουσική αλλά τον άνδρα ή γυναίκα με το ωραίο σώμα να δούν.

Κλείνοντας αυτή την αναφορά θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο πρόσωπο του Βασίλη Τσιτσάνη, τιμήθηκε και αγαπήθηκε το λαϊκό τραγούδι.

Πηγή: Γιώργος Σκαπαρδώνης,Ανδρέας Σαμαράς.

Ευχαριστούμε δάσκαλε!

Με τιμή

Φιλία Βαγιάκα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.