Ξεχάστε το μεροκάματο όπως το ξέρατε…


Ανατροπές στην πράξη στα ελεύθερα εργατικά μεροκάματα, στη μορφή πληρωμής και στις συναλλαγές με την ημερήσια ή ωριαία εργασία. Και δεν εννοώ τον θεσμό του εργόσημου που προωθεί η κυβέρνηση για τις παραδουλεύτρες.

Εννοώ την πραγματικότητα της αγοράς που την διαμορφώνουν οι λαθρομετανάστες με πρωταγωνιστές τους Πακιστανούς, τους Ινδούς, και τους Αιγυπτίους.

Η νέα τακτική εγκαινιάστηκε στην επαρχία το Νοέμβριο με το… μάζεμα της ελιάς. Σε έρευνα που έκανα προσωπικά μετά από αναφορές που μου έγιναν για τις αλλαγές στη μορφή του μεροκάματου σε περιοχές της Πελοποννήσου διαπίστωσα τα εξής κωμικοτραγικά. 

Ομάδες λαθρομεταναστών, κυρίως Πακιστανών, που διαθέτουν χαρτιά πολιτικού πρόσφυγα (τα εφοδιάζονται αμέσως από τον φόβο του δημοσίου να μην εμφανισθούν ως μειονότητες και μάλιστα μουσουλμανικές) συγκροτούν κάποιες μορφές «Εταιριών Διαχείρισης Λαθρομεταναστών». Τις ονομάζω (για την περίσταση) «Λαθρομετανάστης ΕΠΕ».

Στις «εταιρίες» αυτές επικεφαλής είναι 1-2 ομοεθνείς Πακιστανοί ηλικίας 25-30 ετών που κατευθύνουν τα «μέλη της Εταιρίας» 50-100 στις εργασίες με αμοιβές που κανείς δεν μπορεί να συναγωνιστεί.

Συγκεκριμένα:
– Μαζεύουν ελιές με το κιλό και αμείβονται στο ελαιοτριβείο μετά το ζύγισμα.
– Μαζεύουν κρεμμύδια και πατάτες με το στρέμμα ή με το τσουβάλι. Και εδώ έχουμε αμοιβή μετά το ζύγισμα.
– Μαζεύουν λεμόνια, μανταρίνια και πορτοκάλια με το τελάρο και με διαφορετικές αμοιβές αν τα μαζέψουν με το χέρι ή αν τα κόψουν με το κλαδευτήρι.
– Αναλαμβάνουν καθάρισμα εκτάσεων από πουρνάρια και παλιά φυτέματα με το στρέμμα ή με μια τιμή στη συνολική έκταση.
– Συμφωνούν για το χρόνο του μαζέματος ανάλογα με την τιμή… Στην περίπτωση αυτή ρίχνουν στη δουλειά 50-100 άτομα ανάλογα με την αμοιβή και τον χρόνο που συμφωνούν.
– Αναλαμβάνουν βοηθητικές δουλείες σε οικοδομές με διακανονισμό του χρόνου εργασίας. Τόσα άτομα και τόσα χρήματα για 1 ημέρα. Και τόσα άτομα με τόσα χρήματα για 2 ημέρες.

Οι αμοιβές είναι τόσο χαμηλές που είναι δύσκολο να τις συναγωνιστούν ακόμη και οι τσιγγάνοι που έχασαν όλα τα μεροκάματα στην επαρχία και τα έχουν με τους Πακιστανούς, τους Ινδούς και τους Αιγύπτιους.

Τα 50-150 των Πακιστανών και Ινδών λαθρομεταναστών (τα οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν ούτε θρησκευτικές διαφορές) στεγάζονται σε κτίσματα (της κακιάς ώρας) με 1 ευρώ την ημέρα.

Τρώνε από κοινού με μάγειρες που εξασφαλίζουν οι επικεφαλής της «Λαθρομετανάστης ΕΠΕ» πληρώνοντας επίσης 1-2 ευρώ την ημέρα.

Οι επικεφαλής Πακιστανοί δίνουν επίσης 1 ευρώ την ημέρα στον Έλληνα ιδιοκτήτη της οικοδομής που έχει μετατρέψει σε χώρο κατοικίας.

Ο ιδιοκτήτης είναι συνήθως κάποιας μορφής μαγαζάτορας (καφενείο, μικρό μπακάλικο κ.λ.π) και «αξιοποιεί» έτσι τους ενοίκους του.

Ο ίδιος μαγαζάτορας συμφωνεί και για μαζικές αγορές ειδών διατροφής των Πακιστανών εξασφαλίζοντας χαμηλές τιμές και υψηλά κέρδη.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση και αμηχανία τους Αλβανούς, τους Ρουμάνους, τους Γεωργιανούς και τους Κούρδους που επιμένουν στο μεροκάματο των 30-40 ευρώ ή στο ωρομίσθιο των 7-10 ευρώ.

Φαίνεται όμως ότι δεν θα κάνουν τίποτε γιατί πληροφορούνται ότι ετοιμάζονται νέες φουρνιές Πακιστανών και Ινδών λαθρομεταναστών.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες εργάτες της επαρχίας που δουλεύουν μόνο με μεροκάμματο 40-50 ευρώ απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις στο καφενείο του χωριού…

apneagr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Ξεχάστε το μεροκάματο όπως το ξέρατε…

  1. Ὁ/ἡ arias γράφει:

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ…. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ…. ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ…. ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ….

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.