Πιο κοντά η αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ..


Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο να αναστείλουν την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα, ως χώρα από την οποία εισήλθαν αρχικά στο κοινοτικό έδαφος.

Μετά τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Αυστρία, ήρθε χθες η σειρά της Φινλανδίας και της Δανίας να αποφασίσουν να μη στέλνουν αιτούντα άσυλο στην Ελλάδα, ενώ το Βέλγιο θα το σκεφθεί πολύ να κάνει κάτι τέτοιο, μετά την πρόσφατη καταδίκη του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), συνοδευόμενη με την επιβολή προστίμου.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου, λοιπόν, έθεσε με την απόφασή του κατά του Βελγίου υπό αμφισβήτηση τον κοινοτικό κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», σύμφωνα με τον οποίον τα κράτη-μέλη μπορούν να επαναπροωθήσουν έναν αιτούντα άσυλο στη χώρα από την οποία εισήλθε αρχικά στο έδαφος της Ε.Ε., χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένα να το κάνουν… Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, οι βελγικές αρχές, αποφασίζοντας να επαναπροωθήσουν στην Ελλάδα έναν Αφγανό αιτούντα άσυλο, τον εξέθεσαν σε «απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες». Οι «δυσλειτουργίες του συστήματος παροχής ασύλου στην Ελλάδα έπρεπε να είναι γνωστές στις βελγικές αρχές όταν αποφάσισαν να τον στείλουν στην Ελλάδα», αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Η εν λόγω απόφαση, που έχει θορυβήσει τα κράτη-μέλη, ισχυροποιεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μέσω της επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ έχει προτείνει από τον Δεκέμβριο 2008 μία αναθεώρηση του κανονισμού και την αναστολή επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα στην οποία εισήλθαν στην Ε.Ε., ώστε να ανακουφιστούν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα. Η πρόταση έχει προσκρούσει στο συμβούλιο υπουργών σε μία ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, πάνω από τα 3/4 των 40.997 λαθρομεταναστών, που συνελήφθησαν κατά το πρώτο 6μηνο του 2010 στην Ε.Ε., εισήλθαν από την Ελλάδα προερχόμενοι από την Τουρκία.

Κ. Μοσχονας

enet.gr

από προεδρική δημοκρατία

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.