«Τυράκι» για έξοδο ανδρών δημοσίων υπαλλήλων, η εξίσωση με γυναίκες


Σαν κίνητρο για τη μαζική συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διετία 2011-12 χρησιμοποιεί η κυβέρνηση το νέο Ασφαλιστικό.

Στόχος είναι το «κούρεμα» της μισθολογικής δαπάνης κατά 30%-40% (κύριες και επικουρικές συντάξεις εν σχέσει με τον καταβαλλόμενο μισθό και τα επιδόματα) και τη μείωση του αριθμού των εν ενεργεία υπαλλήλων, προκειμένου να μη χρεωθεί το πολιτικό κόστος της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο (απολύσεις).

Κάτι για το οποίο επέμενε η τρόικα των επιτηρητών. Η οποία δεν επέβαλλε μόνο τον περιορισμό της δημοσιονομικής δαπάνης για μισθούς, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, αλλά επέμενε και στην ανάγκη μείωσης του αριθμού των -«εξαρτημένων» από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- υπαλλήλων. Οι οποίοι αναφέρονται στο 1 -και πλέον- εκατ. άτομα.

Ετσι ετέθη σε εφαρμογή το σχέδιο της μεγαλύτερης «εθελουσίας» εξόδου στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα από την οποία θα ωφεληθούν άνω των 60.000 και έως 80.000 υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν την ευχέρεια μαζικής εξόδου, αν και με ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές (συντάξεις).

Αυτή η συνεχής μετακίνηση από την εργασία στη σύνταξη (σ.σ. η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012 αλλά θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αφού οι υπάλληλοι θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν μεταγενέστερα χρήση των θεμελιωμένων ορίων) αναμένεται να προκαλέσει νέα ανισορροπία στα Ταμεία.

Ιδιαίτερα στο επικουρικό ΤΕΑΔΥ και το Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ) για το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μερική χρηματοδότησή του με κρατικές εγγυήσεις.

Οχι για να καλύψει το έλλειμμα του 1,7 δισ. ευρώ -το οποίο θα διευρυνθεί από τη νέα μαζική έξοδο που πυροδοτεί το νέο Ασφαλιστικό- αλλά ως κίνητρο (μπόνους) για την επιτάχυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αλματώδης αύξηση για τις γυναίκες

Από την άλλη πλευρά, μετά το 2013 και αφού μειωθεί το προσωπικό του Δημοσίου, τα όρια ηλικίας -κυρίως των γυναικών- αυξάνουν αλματωδώς. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με ανήλικο παιδί ή με τρία παιδιά καταργούνται και όλοι/ες οι ασφαλισμένοι/ες οδηγούνται στο 60ό (με 40 έτη ασφάλισης) και 65ο έτος της ηλικίας για την «έξοδο» από την υπηρεσία.

Ετσι, με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου (3865/10), προβλέπεται:

1 Η χορήγηση έως και 12 πλασματικών ετών ασφάλισης καθώς τα 5 πλασματικά έτη από τα παιδιά (για 3 τέκνα) με την εγκύκλιο υπολογίζονται πέραν των υπόλοιπων 7 (έως το 2014 που προβλέπουν οι εν λόγω διατάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Και αυτό με το -ευνοϊκό για τους ασφαλισμένους- τρικ ότι αυτά τα έτη προβλέπονται σε άλλο άρθρο του νόμου, ενώ το δικαίωμα (των πλασματικών ετών από τα παιδιά) δόθηκε αυστηρά από την 1/1/2011 και μετά.

2 Εξισώνονται τα όρια ηλικίας των ανδρών με αυτά των γυναικών, με αποτέλεσμα πολλοί άνδρες εργαζόμενοι στο Δημόσιο να βγουν κατά τα επόμενα χρόνια στη σύνταξη ενώ δεν υπολόγιζαν σε ένα τέτοιο μπόνους.

3 Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες υπάλληλοι του Δημοσίου μπορούν να κάνουν χρήση της ανηλικότητας του τέκνου ή της πρόωρης συνταξιοδότησης με τρία παιδιά, ενώ αυτό στο παρελθόν λειτουργούσε διαζευκτικά.

Αναπηρία της συζύγου

4 Οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται -εκτός από τη νέα πρόβλεψη για πρόωρη σύνταξη για το ανάπηρο τέκνο- και σύνταξη για την ανάπηρη σύζυγο. Κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν.

5 Οι άνδρες ασφαλισμένοι μετά το 1983 που αναγνώρισαν το στρατό και θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (σ.σ. άρα εξαιρούνται από τις διατάξεις περί εξίσωσης και την πρόωρη συνταξιοδότηση με ανήλικο, 3 παιδιά, ανάπηρη σύζυγο κ.λπ.) δικαιούνται να ανακαλέσουν την αναγνωριστική πράξη και να… θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα (μη συμπλήρωση 25ετίας) προκειμένου να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις και να πάρουν πρόωρη σύνταξη ειδικά για την ανάπηρη σύζυγο.

6 Οι δημόσιοι υπάλληλοι (άνδρες και γυναίκες) έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο από την άδεια άνευ αποδοχών για την ανατροφή των παιδιών και μέχρι την ηλικία των 6 ετών (του παιδιού).

Κραυγαλέα αντίφαση

7 Οι άνδρες με 15 έτη ή 25 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα έβγαιναν στη σύνταξη στο 65ο έτος, μπορούν φέτος να βγουν στο 61ο έτος (με τα ίδια-ελάχιστα όρια ασφάλισης), στο πλαίσιο της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.

Είναι δε τόσο κραυγαλέα η αντίφαση που οι ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 θα βγουν στη σύνταξη με 35ετία στο 58ο έτος (κατ’ ελάχιστον), ενώ οι νεότεροι συνάδελφοί τους που έχουν μόλις 15 έτη μπορούν να βγουν στο 61ο ή ακόμη στο 56ο με μειωμένη.

Εάν δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί στο 52ο (με 25ετία-συμπεριλαμβανομένων και των πλασματικών ετών) με ανήλικο ή στο 51ο με 21 έτη (ξανά μαζί με τα πλασματικά) ως τρίτεκνος.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.