ΣΚΑΙ 1821: Οθωμανική Παρένθεση!


netakias.wordpress.com

«Στη Σκιά της Μεγάλης Πύλης»

Ναι! Η Τουρκοκρατίας ήταν μια παρένθεση, ξέρετε σαν αυτό (…)! Τσα! Ναι οι Τουρκολάγνοι Ιστορικοί μας λένε ότι ΕΜΕΙΣ πιστεύουμε ότι η Τουρκοκρατία ήταν μια (…)! Τσα!

Όχι! ΕΜΕΙΣ, κύριοι του ΣΚΑΙ (από το αιθεροβάμων;), πιστεύουμε ότι ήταν σκλαβιά! Ότι την ώρα που άλλοι λαοί ανακάλυπταν την Αναγέννηση και τον Κόσμο εμείς δίναμε αγώνα επιβίωσης μέχρις Εσχάτων! Γράφουν στο site τους το κάτωθι κείμενο που το κατέβασαν αλλά μπορείτε να βρείτε τα ίχνη του στο Google, άρε google με το cache σου τι ζημιά μας κάνεις;

Έχουμε! Γράφουν (ή μάλλον έγγαφαν πριν το καταβάσουν)

Στη σημερινή εποχή δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η περίοδος της Τουρκοκρατίας δεν ήταν παρά μια παρένθεση στην ελληνική ιστορία και ότι τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε σε 400 χρόνια. Όμως στην πραγματικότητα, σε αυτήν την περίοδο, συντελούνται σημαντικές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα, στην κοινωνία, την οικονομική ζωή, τη δημογραφία, εξελίξεις που επηρέασαν όχι μόνο την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821 αλλά ακόμη και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι λέτε βρε επιστήμονες ποια παρένθεση; Να σας πω εγώ κάποιες αγκύλες {…}! Τσα!

1470 – Στον Α΄ Βενετοτουρκικού Πολέμου (1463-1479 μ.Χ.) οι Τούρκοι πολιορκούσαν την Χαλκίδα (Νεγρεπόντε)! Αφου λοιπόν τον “ταλαιπώρησαν” τον Μωάμεθ τον Πορθητή (μη χέ…) όταν πια δεν υπήρχε ελπίδα για τους πολιορκημένους ο Μογγόλος έδωσε υπόσχεση στον διοικητή της φρουράς των Βενετών Paolo Erizzo ότι αν παραδοθούν δεν θα τον αποκεφαλίσει! Μόλις κατέλαβαν την πόλη οι Τούρκοι ήταν τόση η Οργή του Μωάμεθ που διέταξε να σφαγιαστούν όλοι οι άντρες πάνω από 18 ετών κι οι ηλικιωμένοι (μην το πείτε στο Λοβερδο!), οι γυναίκες και τα παιδιά πουλήθηκαν σκλάβοι! Ήταν τόση η οργή του Τούρκου που όποιος στρατιώτης του προσπαθούσε να σώσει κάποιον για λύτρα, τον εκτελούσε επί τόπου! Με τον Paolo Erizzo ο Μωάμεθ κράτησε την υπόσχεση του και δεν του έκοψε το κεφάλι. ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΙΟΝΙΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ!

Η σειρά ξεκινάει σκιαγραφώντας τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της ζωής των ελληνόφωνων χριστιανών μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: υποδούλωση και καταπίεση, αυτονομία και οικονομική ευημερία, ελευθερία στην θρησκεία και την παιδεία, προσδοκίες αλλά και αναρχία,, αβεβαιότητα για το μέλλον.

Για να αποκτήσουμε μία εικόνα της καθημερινής ζωής των ελληνόφωνων χριστιανών, παρακολουθούμε τις ανασκαφές αρχαιολόγων στη Βοιωτία και το νεκροταφείο της Κορίνθου και μελετάμε τα οθωμανικά φορολογικά αρχεία της εποχής. Ανακαλύπτουμε πώς τον 15ο και 16ο αιώνα η ελληνική χερσόνησος περνάει μια περίοδο σχετικής ευημερίας, γνωστής ως Pax Ottomanica. Δημιουργούνται νέα χωριά, οι πληθυσμοί αυξάνουν και γίνονται σημαντικά δημόσια έργα.

Τι μας λένε οι Ιστορικοί του ΣΚΑΙ! Ψάχνουν αρχαιολόγοι! Τι μας λες! Τέτοια Ευημερία, δεν έχουμε καλάθια να την βάλουμε!

1570 – Οι Τούρκοι Πολιορκούν την Κύπρο. Όταν ο Μουσταφά Πασάς κατέλαβε τελικά την Αμμόχωστο ο διοικητής Marcantonio Bragadin πιάστηκε αιχμάλωτος! ΤΟΝ ΕΓΔΑΡΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ, ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΓΕΜΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΤΑΧΙΑ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΑΚΟΜΗ Marcantonio ΤΟΝ ΠΕΡΙΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΒΟΔΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ! ΧΩΡΙΣ ΔΕΡΜΑ! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ;

Ακολουθεί η παρακμή με την αυξανόμενη φορολόγηση και τη δημιουργία των τσιφλικιών. Ο πληθυσμός καταφεύγει στα ορεινά, όπου δημιουργούνται νέες συνθήκες: σχετική αυτονομία, αλλά και ανασφάλεια από τους κλέφτες, που εκμεταλλεύονται την απουσία της κεντρικής διοίκησης, για να κυριαρχήσουν.

Τι λέτε ρε αγράμματοι γραμματισμένοι; Ποιοι “κλέφτες”; Αγράμματοι! Η λέξη “κλέφτες”, όπως λέει κι ο Ζουράρις, γράφεται με κεφαλαίο “Κ”, άλλο “κλέφτες” κι άλλο “Κλέφτες”, οι Κλέφτες δεν ήταν “κλέφτες. Γκε-γκε; Οι Κλέφτες ήταν Αντάρτες! Πτυχιούχοι αμόρφωτοι!

Όταν ξεσπάει ο Ρωσο–Οθωμανικός πόλεμος, στα μισά του 18ου αιώνα, οι αδελφοί Ορλώφ αποβιβάζονται στη Μάνη για να οδηγήσουν τους χριστιανούς σε εξέγερση. Η επιχείρηση της Μεγάλης Αικατερίνης αποτυγχάνει, καθώς οι Έλληνες είναι ανέτοιμοι για την επανάσταση. Κυριαρχεί ο τοπικισμός και δεν υπάρχει διαδεδομένη εθνική συνείδηση.

Δεν υπάρχει εθνική συνείδηση. Υπάρχουν Τούρκοι, Άραβες, Αλβανοί, Σλάβοι, αλλά οι ελληνόφωνοι ήταν….σκόρπια φύλλα.

Όμως ακόμα και τα Ορλοφικά, παρά την παταγώδη αποτυχία τους, έχουν συμβάλει με τον δικό τους τρόπο στην επανάσταση του 1821. Πρόσφυγες από την Πελοπόννησο σκορπίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη στην οθωμανική αυτοκρατορία, μεταφέροντας τα βιώματά τους στον ελληνόφωνο κόσμο. Μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια, όλα θα αλλάξουν.

Για το αν τα Ορλωφικά ήταν η μόνη επανάσταση των Ελλήνων, θα επανέλθω, γιατί έγιναν τόσες Ελληνικές Επαναστάσεις, από τους ελληνοφώνους χριστιανούς που θέλω ολόκληρο βιβλίο, πάω για μελέτη κι…επιστρέφω. !Hasta la vista! SKAI!

Το κείμενο υπάρχει ακόμη

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=31630

http://entertainment.in.gr/html/ent/486/ent.99486.asp


Περὶ τοῦ/τῆς: netakias.com

Η ελευθερία, "αυτό το τρομερό όνομα, γραμμένο πάνω στο άρμα της θύελλας", είναι η κοινή αρχή σε όλες τις επαναστάσεις. Χωρίς αυτήν, οι επαναστάτες δεν μπορούν να φανταστούν την δικαιοσύνη. - Albert Camu *L'Homme révolté*
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.