Η άλλη κατάληψη της Νομικής


Του Σταυρου Λυγερου

Εγκαθιστώντας 250 λαθρομετανάστες στη Νομική, οι ντόπιες πολιτικές ομάδες που τους καθοδηγούν δημιούργησαν πολιτικό τετελεσμένο. Η κατάληψη επαναφέρει με οξύτητα στο προσκήνιο ταυτοχρόνως τα ζητήματα του πανεπιστημιακού και του πολιτικού ασύλου. Το πρώτο συνδέεται με την πράξη τους και το δεύτερο με το αίτημά τους. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, δοκιμάζεται η σχέση των λαθρομεταναστών με την ελληνική πολιτεία και κοινωνία.

Σήμερα, τα πανεπιστήμια προσφέρουν άσυλο σε κάθε λογής ιδεολογικοποιημένη αυθαιρεσία και παρανομία. Η συστηματική κατάχρηση έχει υπονομεύσει το πανεπιστημιακό άσυλο στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Η παρούσα κατάληψη απειλεί να του δώσει τη χαριστική βολή. Ακολουθώντας αρχικά μία άθλια παράδοση, η πρυτανική αρχή προσπάθησε να υπεκφύγει από τις ευθύνες της, παίζοντας την κολοκυθιά με την κυβέρνηση. Το κλίμα, όμως, στην κοινωνία δεν σηκώνει τις υπεκφυγές του παρελθόντος. Η άρνηση των καταληψιών να μετακινηθούν υποχρέωσε την πρυτανική αρχή να άρει το άσυλο.

Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Το αίτημα για μαζική και άνευ όρων νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών είναι για προφανείς λόγους εκτός συζήτησης. Ούτε, όμως, η παροχή πολιτικού ασύλου στους απεργούς πείνας (δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση) θα έλυνε το πρόβλημα. Το πολιτικό άσυλο θεσμοθετήθηκε για να προστατεύει άτομα που διώκονται προσωπικά για τις πολιτικές πεποιθήσεις, την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους και όχι γενικά για πολίτες χωρών με καταπιεστικά καθεστώτα ή χωρών όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Εάν υιοθετηθεί ένας τόσο ευρύς ορισμός θα δικαιούται την προστασία του πολιτικού πρόσφυγα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Τρίτου Κόσμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εάν η κυβέρνηση έδινε στους καταληψίες καταχρηστικά πολιτικό άσυλο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Θα δημιουργούσε προηγούμενο, το οποίο θα προκαλούσε κύμα αντίστοιχων εκβιαστικών ενεργειών. Επρεπε να είχε εξ αρχής δράσει αποτρεπτικά. Η εκκένωση της Νομικής εμπεριέχει κινδύνους. Ορισμένοι κύκλοι επιδιώκουν να μετατρέψουν το πρόβλημα σε πυροκροτητή για την πρόκληση ευρύτερης αναταραχής στους κόλπους των λαθρομεταναστών, που εκ των πραγμάτων θα δοκιμάσει τις αντοχές και του κράτους και της κοινωνίας. Οι Ελληνες συνειδητοποιούν ότι η λαθρομετανάστευση έχει και ένα άλλο, καθόλου βολικό, πρόσωπο.

kathimerini

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.