Ιδιωτικοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες ζητά η τρόικα…


Στο πλαίσιο της εξυγίανσης των οικονομικών των αστικών συγκοινωνιών η τρόικα ζήτησε χθες τη μερική ιδιωτικοποίησή τους, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή. Αν και τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναγνώρισαν ότι έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρότειναν στα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, Υποδομών και Οικονομικών, να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτες στις αστικές συγκοινωνίες.

Οι πιέσεις που δέχθηκε το υπουργείο Υποδομών αφορούν ακόμη και στην εμπλοκή ιδιωτών σε επίπεδο παροχής συγκοινωνιακού έργου, καθώς τα μέλη της τρόικας έκαναν εκτενή αναφορά στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των φορέων.

Χθες τα μέλη του κλιμακίου ενημερώθηκαν, κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο Υποδομών, για το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΑΣΑ αλλά και για την πορεία υλοποίησης της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ.

Παρά το γεγονός ότι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και για τα οικονομικά μεγέθη που αναμένεται ότι θα παρουσιάζουν στο μέλλον οι οργανισμοί, μέλη της τρόικας τάχθηκαν υπέρ ενός πιο απελευθερωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Άφησαν ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για την παροχή συγκοινωνιακού έργου, ώστε να εισέλθουν στους φορείς με κάποια μορφή και ιδιώτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών εμμένει στη θέση της σημειώνοντας ότι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών αποτελεί πολιτική επιλογή. Ο περιορισμός της κρατικής επιδότησης στο 40% και οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων απασχόλησαν επίσης τα μέλη του κλιμακίου, τα οποία εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αμφιβολίες για το εάν επαρκούν τα μέτρα αυτά για την επίτευξη των οικονομικών στόχων των συγκοινωνιακών οργανισμών.

Σήμερα, η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αθ. Δρέττα παρουσιάζει στα στελέχη της τρόικας την πορεία των εσόδων και των δαπανών των Ταμείων καθώς και την πορεία εξέλιξης της φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, οι προϋπολογισμοί των Ταμείων, οι δαπάνες υγείας, οι επικουρικές συντάξεις αλλά και η εξέλιξη του νέου εργασιακού -με τη θέσπιση των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας- είναι ορισμένα από τα θέματα που θα τεθούν προς εξέταση στη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

epikaira

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.