Ο επικεφαλής των Ελλήνων βατραχανθρώπων στα Ίμια αφηγείται: «Όλοι κλαίγαμε με τη σημαία – Οι διαταγές ήταν να εξοντώσουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε κερδίζοντας χρόνο».


Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθη­καν, από την αποφράδα εκείνη νύ­χτα του Ιανουαρίου του 1996. Τη νύχτα, που τρεις γενναίοι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού έδωσαν τις ζωέςτους, για την πατρίδα που σερνόταν στην κρίση των Ιμίων. Την κρίση, που έδωσε αφορμή στην Τουρκία, να θέσει το ζήτημα των «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά.

Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, μαθαίνουμε ότι, αν και ο κ. Σημίτης ευχαριστούσε (γιατί;) τους Αμερικάνους αν και ο κ. Πάγκαλος πρότεινε να πουν, ότι τη σημαία την πήρε ο… αέρας στα Ίμια, υπήρχαν πάνω στις βραχονησίδες πραγματικοί Έλληνες και πραγματικοί άνδρες που ήταν έτοι­μοι να δώσουν τη ζωή τους.

Δεν ήταν διατεθει­μένοι να διαπραγματευτούν με σκυμμένο το κε­φάλι σαν τους ραγιάδες, ούτε να πουν ψέμματα σε όλο το λαό για «τα ξερονήσια με τα κατσίκια», όπως τα έλεγε τότε ο Κλίντον.

Πριν περάσουμε στη συγκλονιστική περι­γραφή της κρίσης των Ιμίων από τα χείλη του υποπλοιάρχου των ΟΥΚ Θεόδωρου Μούση, αισθανόμαστε κι εμείς ότι πρέπει να επαναλάβουμε τα ονόματα των τριών Ελλήνων, που έπεφταν νεκροί όταν έπεφτε το ελικόπτερο τους, την ίδια ώρα που ανέβαιναν στα Ίμια δέκα Τούρκοι κομάντος: Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος, Έκτορας Γιαλοψός. Παρόντες…

Ξέραμε πως θα πεθάνουμε.

«Στις επτά και μισή, πήραμε διαταγή να μα­ζέψουμε ια πράγματα και να πάρουμε το σύμ­βολο μαζί μας», περιγράφει ο Θεόδωρος Μούσης, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής των ανδρών, των βατραχανθρώπων που βρίσκονταν επάνω στο πετρώδες, ξερό έδαφος της βραχονησίδας ακάλυπτοι, σαν πρόβατα επί σφαγήν. «Πήγαμε εκεί ξέροντας ότι θα πεθαίναμε στην περίπτωση εμπλοκής. Αυτές ήταν οι διαταγές. Στόχος μας; Να εξοντώσουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε κερδίζοντας χρόνο. Γι’ αυτό και ο εξοπλισμός μας ήταν υπερσύγχρονος», προ­σθέτει ο επικεφαλής των Ελλήνων βατραχαν­θρώπων. Η ΟΥΚ είχε εντολή να εγκατασταθεί εκεί ώστε να ελέγχει τις κινήσεις των Τούρκων βατραχανθρώπων, που αποβιβάστηκαν στη βρα­χονησίδα, ενώ παρακολουθούσε τη τουρκική φρεγάτα τύπου «Μέκο», η οποία προσέγγιζε τη δυτική ‘Ιμια.

«Να μην κατεβάσουμε τη σημαία, είπαν κάποια από τα παιδιά. Όλοι κλαίγαμε. Ο ένας κράταγε τον άλλον. Με βαριά καρδιά, λίγο πριν αποχωρήσουμε έδωσα παράγγελμα: “Πρ­οσοχή”. Είπαμε τον εθνικό ύμνο και στις 8.30 πή­ραμε τη σημαία και φύγαμε».

Τα λόγια του Θ. Μούση είναι απόδειξη ότι όλοι ήιαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα, να ρισκάρουν, να σκοτώσουν, αλλά και να θυσιαστούν για την πατρίδα, όπως τα τρία μέ­λη του πληρώμαιος του ελικόπτερου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που πέταγε εκείνη την ώρα πάνω από τα Ίμια.

Αυτή, είναι η μια πλευρά. Η άλλη καταγρά­φεται γλαφυρά μέσα από το βιβλίο, που έγρα­φαν οι δημοσιογράφοι ΑΘ. ‘Ελλις και Μ. Ιγνατίου, για την κρίση των Ιμίων. «Να φύγουμε από τα Ίμια και να τερματιστεί η κρίση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε στα Ίμια», είπε ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως αποκαλύπτεται από το βιβλίο τους με τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικα­νών, πρότεινε:

«Να πούμε ότι την σημαία την πήρε ο αέρας και να κλείσουμε την υπόθεση». Αυτό είναι ανδρεία…

Και δεκαπέντε χρόνια μετά, ας το ξεκαθαρί­σουμε. Ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου, ο οποί­ος σήκωσε την Ελληνική σημαία στη βραχο­νησίδα, κατηγορήθηκε από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, ότι «έριξε λάδι στη φωτιά» και ότι μπορεί να μην είχε συμβεί τίποτα αν δεν το έκανε. Ομως, ποτέ δεν μετάνιωσε για την πρά­ξη του, να τοποθετήσει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά και καλά έκανε.

Ο Δημήτρης Διακομιχάλης, φοβόταν και με­ρικές ημέρες μετά, θα επαληθευτεί, ότι οι γεί­τονες αμφισβητούν την ελληνικότητα των Ιμίων και συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευ­θυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού ύψωσε την ελληνική σημαία. Μια μέρα αργότερα, το ελληνικό σύμβολο αντικατα­στάθηκε με το τουρκικό.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος, πράκτορας της MIT, όπως αποδείχθηκε αργότερα, Σερτ Τσεσούρ, και ο συνάδελφος του κατέφθασαν στα Ίμια πήραν την ελληνική σημαία την οποία πα­ρέδωσαν στην εφημερίδα «Χουριέτ» στη Σμύρνη, και πλέον ανέμιζε η δική τους.

Εφημερίδα: PRESS TIME – ΣΕΛ.23

gdailynews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Ο επικεφαλής των Ελλήνων βατραχανθρώπων στα Ίμια αφηγείται: «Όλοι κλαίγαμε με τη σημαία – Οι διαταγές ήταν να εξοντώσουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε κερδίζοντας χρόνο».

 1. Ὁ/ἡ NikolaosF γράφει:

  Και εγώ εκεί ήμουν Φιλε μου.
  να έχεις στο μυαλό σου αυτό που ελάχιστοι κατάλαβαν.
  δεν πήγαμε εκεί για επιδείξη σημαίας.αλλα για να πάρουμε κεφαλια και να πεθάνουμε αν χρειάζεται.
  όλοι έκλαιγαν όταν ήρθε αυτή η διαταγή.

  σε στεριά και θάλασσα,κάτω από αυτήν η στον αέρα.

  όλοι πενθήσαμε εκείνη την ημερα…και 15 χρονια μετά ακόμα δακρύζουμε από πόνο,μισος και νιώθουμε προδότες κάθε φορα που θυμόμαστε τι έγινε.

  προδότες …γιατί πήραμε την σημαία…γιατί υπακούσαμε στην διαταγή…γιατί φύγαμε …ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΗ (κατά λάθος όπως ευχήθηκα πολλές φορες λέγοντας …ας γλιστρούσε το δάχτυλο μου και ας κοβότανε την ίδια στιγμή.)

  Κάτι μου λέει ότι θα πεθάνω και ακόμα θα έχω αυτήν την ντροπιαστική ημερα να με βαραίνει.

  Εδώ λέω να μην αναφέρω αλλα…ήδη δεν μπορώ να δω καθαρά.

  Ακόμα δακρύζουμε βλέπεις.

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ Νικος κοκαλης γράφει:

   εχω ακουσει οτι υπηρχαν Ελληνες βατραχανθρωποι και στην αλλη βραχονησιδα, και συνελαβαν μαλιστα και ξεβρακωσαν τους τουρκους κομαντος. Εσεις τι λετε? Ειναι αληθεια

   Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Κωνσταντινος Κ γράφει:

  Αβουλοι και Μοιραιοι αντρες ….
  αναστηματα νανου μπροστα σε κορυφαια ιστορικα γεγονοτα ….
  αντρες που εσκυψαν το κεφαλι ,υποταχθηκαν και “ετρεξαν” να κρυφτουν στο χρονοντουλαπο της ιστορικης ληθης …
  Αντρες που βολεμενοι πισω απο σιχαμερα και εμετικα αλλοθι οπως “διαταγες απο ψηλα” , “κανονες εμπλοκης” παρακολουθουν τον καθημερινο εξευτελισμο της πατριδας τους ,την φιλανδοποιηση της και την ακυρωση καθε εννοιας εθνικης της κυριαρχιας…
  Μην τους ψαχνετε στα ιστορικα μυθιστορηματα και στο cinema…
  Ειναι αναμεσα μας ,αναμεσα σας…διπλα μας…
  Απο τους Ελληνες Βατραχανθρωπους στα Ιμια μεχρι τον Νο 2 του σχηματισμου του Κωνσταντινου Ηλιακη…
  Απο τους κυβερνητες των φρεγατων και των souper vita που παιζουν τον ρολο του ξεναγου των τουρκικων πλοιων στα παραλια της Αττικης … μεχρι τους “αντρες”
  του Λιμενικου που πασχιζουν να εκτελεσουν στο ακεραιο το καθηκον που τους ανετεθη : κανεις Ελληνας ποτε ξανα πανω στα ΙΜΙΑ …
  Αλλα βεβαια ο Αριστοδημος -ισως ο τραγικοτερος εκ των 300 του Λεωνιδα -ειχε την ευκαιρεια του να κλεισει τους “ανοιχτους” λογαριασμους του με τα κουμπαρακια του Ξερξη στις Πλαταιες.Και τους εκλεισε οπως ξερουν να τους κλεινουν οσοι αντιστεκονται στο φασισμο ,στον ολοκληρωτισμο και στις γκριζες ζωνες…
  Ειμαι σιγουρος οτι ολοι αυτοι, λιγο πριν την μεταβαση τους στην βαρκα του ψυχοπομπου Ερμη θα εδιναν τα παντα για να γυρισουν το χρονο πισω και να ξεπλυνουντην ντροπη τους …να εξαργυρωναν τα τοσα χρονια σιωπης και “φρονιμαδας” με μια μικρη δοση απο το μεγαλειο του Κατσιμητρου και του Μητραλεξη….
  Αλλα δεν θα εχουν -και πολυ περισσοτερο δεν θα τολμησουν να δημιουργησουν – ποτε την ευκαιρεια του Αριστοδημου !
  θα ζησουν μεχρι και το τελευταιο δευτερολεπτο της μιζερης ζωης τους με το βαρος οτι εγιναν συνυπευθυνοι στην διαλυση της πατριδας μας .Θα ζησουν θανασιμα εναγκαλισμενοι με τον βροχο της “στρατηγικης ψυχραιμιας” και της αποφυγης ” θερμου επεισοδιου με καθε κοστος “.
  Θα τους θυμομαστε σαν τους προσκυνημενους που ποτε μα ποτε δεν τολμησαν να σωσουν την αξιοπρεπεια της ριμαχμενης πατριδας μας .
  Κωνσταντινος Κ

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.