Η αγορά στενάζει, αλλά το παρεμπόριο είναι θέμα ταμπού!


Εχθές μετά από πολύ καιρό βρέθηκα στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμος. Αν μέχρι τώρα είχα μια άσχημη εικόνα για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας ήταν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με αυτό που αντίκρισα εχθές όμως κατάλαβα ότι η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη απ’ ότι είχα στο μυαλό μου.

Υπάρχουν δρόμοι όπου τα μισά, ίσως και παραπάνω, καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο. Μάλιστα, φίλοι μου που ζουν εκεί, μου είπαν ότι τα περισσότερα έκλεισαν τον τελευταίο χρόνο και μου επισήμαναν ακόμη ότι η κίνηση στα εναπομείντα καταστήματα είναι πάρα πολύ περιορισμένη ακόμη και τώρα που είναι περίοδος εκπτώσεων. Ο κόσμος σε αυτές τις περιοχές προτιμά να ψωνίζει από λαϊκές που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ σε καταστήματα ψιλικών κυρίως και άλλων ειδών καθημερινής χρήσης οι περισσότεροι καταστηματάρχες χρησιμοποιούν τεφτέρι για τους περίοικους που πληρώνουν μόλις μπορέσουν…

Απ’ ότι διαβάζω δεν διαφέρουν και πολύ τα πράγματα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.

Αυτές είναι οι επιπτώσεις του Μνημονίου. Φτώχεια, υπανάπτυξη, ανεργία… Αυτή είναι η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ το 2011, ανυπόληπτη κι αδύναμη. Οι υποσχέσεις για αναπτυξιακά σχέδια έμειναν λόγια του αέρα. Ο “ράμπο” και τιμωρός της ακρίβειας Χρυσοχοϊδης υποσχόταν μειώσεις σε τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από τις αρχές του 2011. Ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο της νέας χρονιάς μάλλον!!!

Καμία επένδυση δεν γίνεται, κανένα κίνητρο για επενδύσεις στην χώρα. Καμία επιδότηση σε νέους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Αντίθετα η κυβέρνηση φαίνεται να ανέχεται το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την μετεγκατάσταση πολλών σε γειτονικές χώρες. Τις προάλλες άλλωστε ο Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παρεβρέθηκε σε εγκαίνια ελληνικής επιχείρησης που μετακόμισε στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας!

Με όλα αυτά η αγορά στενάζει, οι επιχειρήσεις κλείνουν και να δείτε πόσα ακόμη λουκέτα θα ακολουθήσουν μετά τις εκπτώσεις. Μακάρι να διαψευσθώ αλλά η κατάσταση προς τα εκεί οδεύει με μαθηματική ακρίβεια.

Επιτέλους κάντε κάτι για την αγορά. Μια πρωτοβουλία για να αλλάξει το κλίμα. Θέλετε κάτι ανέξοδο και ουσιαστικό; Πατάξτε το παρεμπόριο! Κάθε καρυδιάς καρύδι με έναν τορβά πουλάει ότι μπορείς να φανταστείς. Από κινητά μέχρι ζώνες για τα παντελόνια. Μπορεί να είναι κλεμμένα, επικίνδυνα για την υγεία, είναι παράνομα, δεν αποδίδουν στο κράτος ΦΠΑ, αλλά ανεξέλεγκτα πωλούνται παντού, ανενόχλητα και μάλιστα με την ανοχή της αστυνομίας. Και το πιο περίεργο! Δεν υπάρχει καμία θέληση για την αντιμετώπισή τους. Τη ώρα που κόβονται μισθοί, συντάξεις και μας λένε ότι το κάθε ευρώ μετράει, μια παράνομη βιομηχανία που ο τζίρος της φτάνει τα 20 δισ. ευρώ, παραμένει στο απυρόβλητο…

Μόνο η πολιτική βούληση αρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ανέξοδα. Γιατί σε περιόδους που οι πόλεις θέλουν να παρουσιάσουν τον καλό τους εαυτό, πχ ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη, όλοι αυτοί εξαφανίζονται ως δια μαγείας…

Δώστε επιτέλους μια ανάσα στους μικρομεσαίους εμπόρους. Κάποτε τους αποκαλούσατε “ραχοκοκαλιά”  της οικονομίας. Και ως γνωστόν κάθε χτύπημα στην ραχοκοκαλιά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση!!!

filologos10

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Η αγορά στενάζει, αλλά το παρεμπόριο είναι θέμα ταμπού!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Η αγορά στενάζει, αλλά το παρεμπόριο είναι θέμα ταμπού! « Τόνοι και Πνεύματα ….

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.