” Ο ειρηνοποιός “


Στις 30 Ιανουαρίου 1948 στο Δελχί της μακριάς μας Ινδίας έπεφτε δολοφονημένος ένας μεγάλος ηγέτης και σύμβολο της ειρήνης, ο Μοχάντας  Καραμτσάτ Γκάντι. Ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωσε όλη του τη ζωή  για την ανεξαρτησία της πατρίδας του. Και να σκεφτείτε ότι δεν είχε να αντιμετωπίσει έναν εχθρό, τον κυριότερο και δυνατότερο τον έλεγαν θρησκευτικό.

Με το σθένος που τον χαρακτήριζε πάλεψε με έναν  τρόπο που μόνο εκλεκτοί τον έχουν.  Στην αρχή αντιμετωπίστηκε με χλευασμό γιατί η χώρα του ήταν ένα μωσαϊκό λαών, γλωσσών, θρησκειών, εθίμων.

Αξίζει να αναφερθεί για να καταλάβουμε το ακατόρθωτο που έπραξε ο Γκάντι πριν γίνει ανεξάρτητη χώρα η Ινδία το 1947, ήταν  χωρισμένη σε 563 αυτόνομα πριγκιπάτα.

Γεννήθηκε σε μια μικρή πολιτεία της χερσονήσου του Κατιαβάρ, στο Πορμπαντάρ, στις 2 Οκτωβρίου το 1869.

Η βαθειά θρησκευτικότητα τη μητέρας του πέρασε και στον ίδιο, ενώ οι σπουδές του έγιναν στην Αγγλία για τα νομικά και στη Γαλλία για την μελέτη της  γλώσσας.

Ασκώντας τη δικηγορία στην πατρίδα του ένα περιστατικό που του συμβαίνει τον κάνει να βιώσει προσωπικά  την αποικιοκρατία και τις συνέπειες της στον λαό του. Συγκεκριμένα, ένας ενοχλημένος Άγγλος έβαλε τον υπηρέτη του να πετάξει τον Γκάντι έξω από το γραφείο του γιατί ήταν επίμονος στο θέμα που συζητούσαν.

Μια σειρά από αδικίες και απάνθρωπες συνθήκες για τη ζωή των συμπατριωτών του τον κάνουν να δραστηριοποιηθεί και να οργανώσει σιγά –σιγά τους Ινδούς στον αγώνα για την ανεξαρτησία τους.

Η εφαρμογή της «μη βίας»  σαν πολιτική θέση εδραιώνεται στο όραμα του Γκάντι και αρχίζει και την εφαρμογή της στην πολιτική του. Παθητική αντίσταση, πολιτική ανυπακοή και μποϋκοτάζ ήταν οι αρχές της «μη βίας»! Αξίζει να αναφερθεί ότι τις θέσεις του Γκάντι υιοθετούν πολλά ανθρωπιστικά κινήματα παγκόσμια,ας αναφέρω το κίνημα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ για τα δικαιώματα των νέγρων.

Ο Γκάντι για τις θέσεις του και τα πιστεύω του φυλακίστηκε πολλές φορές από το καθεστώς των ΄Αγγλων  ενώ πολλές ήταν οι φορές που προχώρησε σε νηστεία για να πετύχει αποφυλακίσεις ομοεθνών του ή να επικρατήσει η ειρήνη ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Όταν δεν τον απορροφούσε η πολιτική περιόδευε και ασκούσε ηθικοδιδασκαλικό έργο. Κάποιες φορές έμενε «σιωπηλός» ως διαμαρτυρία για αποφάσεις των κυβερνώντων αλλά και των ομοεθνών του που ακολουθούσαν μειοδοτική πολιτική.  Συχνά πυκνά ο Γκάντι βρισκόταν φυλακισμένος για ανυπακοή.

Ο Γκάντι πέτυχε να συνδυάσει   τις πολιτικές βλέψεις των ευπόρων με τις διεκδικήσεις των χωρικών της υπαίθρου με το προλεταριάτο των πόλεων. Η ανεξαρτησία των Ινδών έγινε χωρίς όπλα αλλά με τον χωρισμό στις Ινδίες και το Πακιστάν και πολλούς νεκρούς, όσο  για τον Γκάντι αφιέρωσε τις έσχατες δυνάμεις του κηρύσσοντας αδιάκοπα την ειρήνη ανάμεσα στους Ινδούς και τους Πακιστανούς.

Έχει περάσει πια, στο πάνθεον των μεγάλων ηγετών, ένας ηγέτης διαφορετικός από όσους έχουμε γνωρίσει. Ίσως κάποια στιγμή να είμαστε έτοιμοι για την πολιτική της «μη βίας» και να μπορούμε να πούμε –αυτό το είπε ο Γκάντι-.

Πηγή: Βιογραφίες “Υπέρ και κατά” εκδόσεις Φυτράκη.

Με τιμή

Φιλία Βαγιάκα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.