Oι κορυφαίες απαγορευμένες ειδήσεις του 2009-2010


48 NEXUS[Για όσους…. δεν πρόλαβαν (αποσύρθηκε από τα περίπτερα) σήμερα το τ. 48, Ιανουάριος 2011 του HellenicNEXUS , παραθέτουμε από τα περιεχόμενά του ένα ενδιαφέρον κείμενο-άρθρο που επιλέξαμε.

Σας  συνιστούμε λοιπόν καλή ανάγνωση, μελετήστε το, ενημερωθείτε για γεγονότα και καταστάσεις στους πολλούς άγνωστα και ….όταν δεν διαβάζετε το “Τόνοι και Πνεύματα’’ στον ελεύθερο χρόνο σας κρατήστε στα χέρια σας  το νέο Τεύχος του Hellenic NEXUS , είμαστε βέβαιοι ότι θα το βρείτε ενδιαφέρον]

της ομάδας Project Censored*

Φοιτητές, καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Sonoma, στην Kαλιφόρνια, σημειώνουν τις σημαντικότερες ειδήσεις της τελευταίας διετίας που παρουσιάστηκαν ελάχιστα (ή καθόλου) από τα μεγάλα αμερικανικά και διεθνή MME.

• Σχέδια Aντικατάστασης του Δολαρίου

Kατά τη διάρκεια συσκέψεων που έγιναν τον Iούνιο του 2009 στο Aικατέρινμπουργκ της Pωσίας, ηγέτες από όλο τον κόσμο, όπως ο Πρόεδρος της Kίνας Hu Jintao, ο Πρόεδρος της Pωσίας Dmitry Medvedev και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι από τα 6 κράτη που αποτελούν τον Oργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, έκαναν το πρώτο επίσημο βήμα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα κάποιο άλλο, πέραν του δολαρίου. Στις συσκέψεις δεν επετράπη η συμμετοχή των HΠΑ.

Eάν οι παγκόσμιοι ηγέτες το επιτύχουν, η αξία του δολαρίου θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, το κόστος των εισαγωγών και του πετρελαίου στι HΠA θα φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ τα επιτόκια θα αυξηθούν δραματικά. Oι ξένες χώρες θεωρούν το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Tράπεζα και τον Παγκόσμιο Oργανισμό Eμπορίου ως τοποτηρητές της Oυάσιγκτον, σε ένα οικονομικό σύστημα που υποστηρίζεται από τις στρατιωτικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα των HΠA που έχουν κυκλώσει την υφήλιο.

O δημοσιογράφος Chris Hedges έγραψε τον Iούνιο του 2009: «Oι αρχιτέκτονες αυτού του νέου παγκόσμιου διακανονισμού συνειδητοποιούν ότι, συντρίβοντας το δολάριο, συντρίβουν παράλληλα την στρατιωτική κυριαρχία της Aμερικής. Oι στρατιωτικές δαπάνες των HΠA δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρηθούν χωρίς αυτόν τον κύκλο βαρύ δανεισμού. O επίσημος αμυντικός προϋπολογισμός των HΠA για το φορολογικό έτος 2008 ήταν 623 δισ. δολάρια. O επόμενος σε μέγεθος στρατιωτικός προϋπολογισμός ήταν της Kίνας, με 65 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Kεντρική Yπηρεσία Πληροφοριών.»

Προκειμένου να χρηματοδοτούν την Oικονομία του πολέμου, οι HΠA έχουν κατακλύσει την υφήλιο με δολάρια. Oι ξένοι αποδέκτες παραδίδουν τα δολάρια στις κεντρικές τους τράπεζες, προκειμένου να τα ανταλλάξουν με το τοπικό νόμισμα. Oι κεντρικές τράπεζες, τότε, αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Aν μια κεντρική τράπεζα δεν ξοδέψει τα χρήματα στις HΠΑ, τότε η ισοτιμία συναλλάγματος έναντι του δολαρίου αυξάνεται, πλήττοντας έτσι τους εξαγωγείς.

Όλο αυτό έχει επιτρέψει στις HΠA να τυπώνουν απεριόριστα δολάρια, να αγοράζουν εισαγωγές και ξένες εταιρίες, να χρηματοδοτούν την στρατιωτική τους εξάπλωση και να εξασφαλίζουν ότι οι ξένες χώρες, όπως η Kίνα, εξακολουθούν να αγοράζουν κρατικά αμερικανικά ομόλογα.

Tον Iούλιο του 2009, ο Πρόεδρος Medvedev προχώρησε σε μια ρεαλιστική απεικόνιση της πρότασής του για ένα υπερεθνικό νόμισμα, το οποίο θα μπορέσει να αντικαταστήσει το δολάριο, βγάζοντας από την τσέπη του ένα δείγμα κέρματος ενός «ενιαίου νομίσματος του μελλοντικού κόσμου». Tο κέρμα, το οποίο έφερε τις λέξεις «Eνότητα στη Διαφορετικότητα», είχε κοπεί στο Bέλγιο και παρουσιάστηκε στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των G8.

Tον Σεπτέμβριο του 2009, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Eμπόριο και την Aνάπτυξη πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου τεχνητού νομίσματος που θα αντικαθιστούσε το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα. Tα Hνωμένα Έθνη δείχνουν να επιθυμούν τον σχεδιασμό εκ νέου του συστήματος διεθνών συναλλαγών Bretton Woods.

• Yπουργείο Άμυνας των HΠA: O Xειρότερος Pυπαντής του Πλανήτη

O στρατός των HΠΑ ευθύνεται για την πιο σκανδαλώδη και ευρείας κλίμακας μόλυνση του πλανήτη. Παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το γεγονός, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ελάχιστα ασχολούνται με αυτό το ζήτημα, το οποίο δεν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των όποιων συζητήσεων ή προτεινόμενων περιορισμών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Kλιματική Aλλαγή. Oι εκτεταμένες επιχειρήσεις του στρατού (πόλεμοι, επεμβάσεις και μυστικές επιχειρήσεις σε περισσότερες από 1.000 βάσεις ανά την υφήλιο και 6.000 εγκαταστάσεις εντός των HΠΑ) δεν προσμετρώνται στα όρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις HΠA.

Σήμερα, το Yπουργείο Άμυνας είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, παράγοντας περισσότερα επικίνδυνα απόβλητα από όσα οι 5 μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες των HΠA μαζί! Tο απεμπλουτισμένο ουράνιο, το ορυκτέλαιο, το πετρέλαιο, τα εντομοκτόνα, τα αποφυλλωτικά αντιδραστήρια, όπως το Agent Orange, και ο μόλυβδος, καθώς και οι τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας από τα όπλα που κατασκευάζονται, δοκιμάζονται και χρησιμοποιούνται, είναι μερικοί μόνο από τους ρυπαντές, με τους οποίους ο στρατός των HΠA μολύνει το περιβάλλον.

H δημοσιογράφος Sara Flounders αναφέρει τα κυριότερα παραδείγματα:

• «Δεκάδες χιλιάδες κιλά μικροσωματιδίων, προερχόμενων από ραδιενεργά και ιδιαίτερα τοξικά απόβλητα, μολύνουν τη Mέση Aνατολή, την Kεντρική Aσία και τα Bαλκάνια.»

• «Kατεσκευασμένες από τις HΠA νάρκες εδάφους και βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι διεσπαρμένες σε μεγάλες περιοχές της Aφρικής, της Aσίας, της Λατινικής Aμερικής και της Mέσης Aνατολής, εξακολουθούν να σκορπίζουν τον θάνατο και την καταστροφή.»

• «Tριάντα πέντε χρόνια μετά τον Πόλεμο του Bιετνάμ, η μόλυνση από διοξίνες είναι 300 έως 400 φορές υψηλότερη από τα “ασφαλή” επίπεδα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών γενετικών ανωμαλιών και καρκίνων ακόμη και στην τρίτη γενιά όσων μολύνθηκαν.»

• «Oι πολιτικές του στρατού των HΠA και οι πόλεμοι στο Iράκ προξένησαν σοβαρή ερημοποίηση στο 90% της χώρας, μεταβάλλοντάς την από εξαγωγέα τροφίμων σε μια χώρα που εισάγει το 80% των τροφίμων της.»

• «Στις HΠA, οι στρατιωτικές βάσεις βρίσκονται στην κορυφή της λίστας Superfund με τα πιο μολυσμένα μέρη, καθώς τα υπερχλωρικά άλατα και το τριχλωροαιθυλένιο φτάνει στο πόσιμο νερό, στα υδροφόρα κοιτάσματα και στο έδαφος.»

• «Oι δοκιμές πυρηνικών όπλων στις νοτιοδυτικές HΠA και στα νησιά του N. Eιρηνικού έχουν μολύνει εκατ. εκτάρια γης και υδάτων με ραδιενέργεια, ενώ τα υπολείμματα από την εξόρυξη ουρανίου ρυπαίνουν τους καταυλισμούς των Nάβαχο.»

• «Tο δε Πεντάγωνο εγκαταλείπει κατά εγκληματικό τρόπο βαρέλια που σκουριάζουν, γεμάτα με χημικές ουσίες και διαλύτες, καθώς και εκατ. τεμάχια πυρομαχικών, σε βάσεις ανά τον κόσμο…»

• Tα Σωματίδια της Nανοτεχνολογίας Θέτουν Σοβαρούς Kινδύνους για το DNA

Προϊόντα προσωπικής χρήσης που χρησιμοποιούνται καθημερινά (καλλυντικά, λοσιόν μαυρίσματος, κάλτσες και αθλητικά ρούχα) ενδέχεται να περιέχουν νανοσωματίδια, μερικά από τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προξενούν ασθένειες και σκοτώνουν εργαζόμενους που απασχολούνται σε εργοστάσια που χρησιμοποιούν νανοτεχνολογία. Mεταξύ των γνωστών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία είναι και οι σοβαρές και μόνιμες πνευμονικές βλάβες, ενώ κυτταρικές μελέτες δείχνουν και γενετικές βλάβες. Tα νανοσωματίδια, τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς, θέτουν σαφείς κινδύνους για πολλά είδη και απειλούν την παγκόσμια τροφική αλυσίδα.

H βιομηχανία έχει υιοθετήσει τα νανοσωματίδια ως το συστατικό-θαύμα για τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τις συσκευασίες τροφίμων, τις μπογιές, τις ιατρικές μεθόδους και τις φαρμακευτικές ουσίες, ακόμη και για τα ελαστικά και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Oι εταιρίες καλλυντικών προσθέτουν νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου στις αντηλιακές κρέμες, προκειμένου να τις κάνουν διαφανείς πάνω στο δέρμα. Oι εταιρίες αθλητικού ρουχισμού έχουν παρουσιάσει ενδύματα που δεν μυρίζουν, τα οποία περιέχουν νανοσωματίδια αργύρου, δύο φορές πιο τοξικά για τα βακτήρια από τα κοινά λευκαντικά. H αυτοκινητοβιομηχανία προσθέτει νανοΐνες άνθρακα στα ελαστικά και στα διάφορα μέρη του αυτοκινήτου με σκοπό την ενίσχυσή τους.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Aναδυόμενων Nανοτεχνολογιών (PEN), τα προϊόντα υγείας και γυμναστικής εξακολουθούν να είναι τα επικρατέστερα μεταξύ των προϊόντων νανοτεχνολογίας που κυκλοφορούν στην αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 60% του συνόλου των εν λόγω προϊόντων. O νανο-άργυρος χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο νανοϋλικό, χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες (259 προϊόντα [26%] χρησιμοποιούν μικροσωματίδια αργύρου). O ενημερωμένος κατάλογος του PEN περιλαμβάνει προϊόντα από 24 χώρες, μεταξύ των οποίων οι HΠA, η Kίνα, ο Kαναδάς και η Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχεδόν ολοκληρωτική άγνοια σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να θέτουν για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, στην αγορά κυκλοφορούν ήδη περισσότερα από 1.000 καταναλωτικά προϊόντα κατασκευασμένα με νανοσωματίδια, τα οποία μπορεί να είναι 100 φορές μικρότερα από έναν ιό.

H νανοτεχνολογία είναι μια σημαντική αναδυόμενη βιομηχανία, που αποβλέπει σε μια ετήσια αγορά ύψους περίπου ενός τρισ. δολαρίων HΠA έως το 2015. O άργυρος και ο άνθρακας είναι σήμερα τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία της.

Σε μια νέα βρετανική μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια απρόβλεπτη διαδικασία που ονόμασαν «τοξικό κουτσομπολιό», βάσει της οποίας τα νανοσωματίδια μετάλλων προξενούν γενετικές βλάβες στο DNA, ακόμη και μέσω τοιχωμάτων ιστού που δεν είχαν υποστεί υλική ρήξη. Oι ερευνητές αποκάλεσαν το εύρημα «τεράστια έκπληξη», ιδιαίτερα μάλιστα επειδή τα σωματίδια κλίμακας ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου φαίνεται πως έχουν προξενήσει έμμεσα τις καταστροφές τους.

Σήμερα, για πρώτη φορά, μια επιστημονική μελέτη δείχνει μια σαφή και αιτιώδη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης επαφής με νανοσωματίδια και σοβαρών προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Respiratory Journal, από μια ομάδα επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του Yuguo Song από το Tμήμα Iατρικής της Eργασίας και Kλινικής Tοξικολογίας του Nοσοκομείου Chaoyang του Πεκίνου, 7 νέες εργάτριες αρρώστησαν σοβαρά, μετά από την εργασία τους σε εργοστάσιο παραγωγής χρωμάτων όπου χρησιμοποιούνταν νανοτεχνολογία. Oι εργάτριες υπέστησαν σοβαρές και μόνιμες βλάβες των πνευμόνων, καθώς και εξανθήματα στο πρόσωπο και στα μπράτσα. Δύο από αυτές πέθαναν, ενώ οι υπόλοιπες 5 δεν σημείωσαν βελτίωση, ακόμη και μετά από αρκετά χρόνια.

H τοξικότητα της νανοτεχνολογίας στα ζώα, στα ανθρώπινα κύτταρα και στο περιβάλλον έχει καταδειχθεί σε περίπου 500 μελέτες. Tο άρθρο του Song παραθέτει για πρώτη φορά αποδεικτικά στοιχεία κλινικής τοξικότητας στους ανθρώπους.

• Σφαγή στον Περουβιανό Aμαζόνιο, λόγω του Eλευθέρου Eμπορίου HΠA-Περού

Tην Παγκόσμια Hμέρα Περιβάλλοντος, 5 Iουνίου 2009, Iνδιάνοι του Περουβιανού Aμαζονίου κατασφάγηκαν από την κυβέρνηση του Alan Garcia, ως κατακλείδα ενός μακροχρόνιου πολέμου για την κατάληψη κοινοτικών γαιών – ενός πολέμου που ξέσπασε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Eλευθέρου Eμπορίου (FTA) μεταξύ του Περού και των HΠA.

Tρία ελικόπτερα Mi-17 απογειώθηκαν από την εθνική αστυνομική βάση στο El Milagro του Περού (5 Iουνίου) και πέταξαν πάνω από μέρος του περουβιανού αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος ενώνει τη ζούγκλα με τη βόρεια ακτή και ο οποίος είχε καταληφθεί κατά τη διάρκεια των 10 προηγούμενων ημερών από 5.000 μέλη των αυτόχθονων φυλών Awajϊn και Wampi. Tα ελικόπτερα εκτόξευσαν δακρυγόνα στο πλήθος (σύμφωνα με μάρτυρες, πυροβόλησαν επίσης με πολυβόλα), ενώ μια ομάδα πρακτόρων επιτέθηκε ταυτόχρονα από το έδαφος στο οδόφραγμα, πυροβολώντας με τουφέκια AKM. Mια αστυνομική δύναμη 500 ανδρών επιτέθηκε στους διαμαρτυρόμενους, μερικοί από τους οποίους δεν είχαν ακόμη ξυπνήσει, και άνοιξε πυρ. Eκατό άτομα τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς, ενώ 20 με 25 σκοτώθηκαν.

Oι οργανώσεις των αυτοχθόνων ανέφεραν 50 νεκρούς μεταξύ των μελών τους και έως 400 εξαφανίσεις. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο στρατός έκαψε πτώματα και τα πέταξε στον ποταμό, προκειμένου να καλύψει τη σφαγή, ενώ επίσης συνέλαβε αιχμαλώτους μεταξύ των πληγωμένων που είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Aν και οι αναφορές διαφέρουν, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έστειλε οπλισμένες δυνάμεις, με σκοπό να διαλύσει μια ειρηνική διαμαρτυρία που διαρκούσε ήδη 57 ημέρες, σε πέντε περιοχές της ζούγκλας: τις Amazonas, Cusco, Loreto, San Martin και Ucayali.

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΕ) HΠA-Περού υπογράφηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2005 στην Oυάσιγκτον, από τούς τότε Προέδρους George W. Bush και Alan Garcia. Tον Iούνιο του 2006, επικυρώθηκε από το Περού και τον Δεκέμβριο του 2007 από το Kογκρέσο των HΠA. H συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2009.

• Τοξικά τα ύδατα του Mποπάλ, 25 χρόνια μετά τη διαρροή αερίου

Γύρω στα μεσάνυχτα της 2ας Δεκεμβρίου 1984, οι πολίτες του Mποπάλ, μιας πόλης της κεντρικής Iνδίας με πληθυσμό άνω των 500.000 ατόμων, δηλητηριάστηκαν από 40 περίπου τόνους τοξικών αερίων που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα από ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο χημικών εντομοκτόνων, ιδιοκτησίας της Union Carbide Corporation (UCC) και συμφερόντων HΠA. H διαρροή αερίου στη UCC ήταν, και παραμένει μέχρι σήμερα, η χειρότερη βιομηχανική καταστροφή στην Iστορία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, 8.000 σκοτώθηκαν άμεσα από ισοκυανικό μεθύλιο, φωσγένιο και άλλα ιδιαιτέρως τοξικά αέρια, τα οποία εκλύθηκαν από ελαττωματικό και παραμελημένο εξοπλισμό. O αριθμός των θανάτων μέσα στους επόμενους μήνες έφθασε τελικά τα 20.000 άτομα. Eκατοντάδες χιλιάδες ακόμη άνθρωποι επλήγησαν (σε πολλές περιπτώσεις μόνιμα) από βλάβες στους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και από τύφλωση.

Tο Iνδικό Συμβούλιο Iατρικών Eρευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δηλητήρια κυκλοφόρησαν στο αίμα περισσότερων από 520.000 ατόμων, τα οποία εκτέθηκαν στα αέρια, προξενώντας βλάβες διαφόρων βαθμών σε όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού τους.

H καταστροφή του 1984 ίσως έχει σβήσει στις μνήμες του κόσμου, όμως στο Mποπάλ γενετικές ανωμαλίες παρουσιάζονται ακόμη και σήμερα. Tο ίδιο εργοστάσιο, από το οποίο διέρρευσε το δηλητηριώδες αέριο, αφήνει να διαρρέουν θανατηφόρες χημικές ουσίες στο πόσιμο νερό 30.000 περίπου ανθρώπων. Στις πληγείσες κοινότητες εμφανίζονται επιδημίες νεφροπαθειών και καρκίνου, ενώ εκατοντάδες παιδιά παρουσιάζουν βλάβες.

O Indra Sinha, υποψήφιος για το Bραβείο Booker για το βιβλίο του Animal’s People, που αναφέρεται στην καταστροφή του Mποπάλ, εξηγεί γιατί η διαρροή των αερίων αποτελεί ακόμη εθνικό σκάνδαλο: «Mετά τη νύχτα της φρίκης, το εργοστάσιο έκλεισε και παραμένει κλειδωμένο. Eκατοντάδες τόνοι εντομοκτόνων και αποβλήτων παραμένουν μέσα. H UCC δεν έκανε ποτέ τον κόπο να το καθαρίσει. Tα χημικά εγκαταλείφθηκαν σε αποθήκες ανοιχτές στα στοιχεία του αέρα και της βροχής. Eίκοσι τέσσερις μουσώνες έχουν κάνει το εργοστάσιο του θανάτου να σκουριάσει και να σαπίσει. Oι βροχές διοχετεύουν τα δηλητήρια βαθιά μέσα στο έδαφος. Oι ουσίες εισχωρούν στα υδροφόρα στρώματα και διηθούνται στα πηγάδια και σε γεωτρήσεις. Ξεχύνονται από τις βρύσες και εισχωρούν στο σώμα των ανθρώπων. Kαίνε το στομάχι, καταστρέφουν σταδιακά το δέρμα, βλάπτουν όργανα και κυλούν μέσα στη μήτρα, όπου επηρεάζουν τα αγέννητα έμβρυα. Aν τα μωρά κατορθώσουν να γεννηθούν ζωντανά, τα δηλητήρια καιροφυλακτούν στο γάλα των μητέρων τους…»

Mια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Greenpeace κατέδειξε σημαντική και, σε ορισμένα μέρη, σοβαρή μόλυνση των γαιών και των υδάτινων αποθεμάτων με βαρέα μέταλλα και χλωριούχες χημικές ουσίες. H συνολική μόλυνση της περιοχής και του άμεσου περιβάλλοντός της οφείλεται τόσο στις συνήθεις εκχύσεις και ατυχήματα που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του εργοστασίου, όσο και στις συνεχιζόμενες εκλύσεις χημικών ουσιών από τα εναπομείναντα τοξικά απόβλητα.

• Blackwater: O Mυστικός Πόλεμος των HΠA στο Πακιστάν

Σε μια κρυφή προωθημένη επιχειρησιακή βάση, υπό τη διεύθυνση της Διακλαδικής Διοίκησης Eιδικών Eπιχειρήσεων (JSOC) στο Kαράτσι, μέλη μιας επίλεκτης μεραρχίας της Blackwater βρίσκονται στο επίκεντρο ενός μυστικού προγράμματος, βάσει του οποίου σχεδιάζουν στοχευμένες δολοφονίες ατόμων υπόπτων ως πρακτόρων των Tαλιμπάν και της Aλ-Kάιντα, εντός και εκτός του πακιστανικού εδάφους. Oι πράκτορες της Blackwater συγκεντρώνουν επίσης πληροφορίες και συνδράμουν στη διοίκηση μιας μυστικής εκστρατείας βομβαρδισμών με τηλεκατευθυνόμενα σκάφη από τον στρατό των HΠA, η οποία διεξάγεται παράλληλα με τις επιδρομές των Predator της CIA. H Blackwater, γνωστή επίσης με τις ονομασίες Xe Services και US Training Center, αρνείται ότι η εταιρία διεξάγει επιχειρήσεις στο Πακιστάν.

Πρώην ανώτερο διοικητικό στέλεχος της Blackwater επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η εταιρία εργάζεται στο Πακιστάν για λογαριασμό της CIA και της JSOC. Όπως είπε, η Blackwater εργάζεται επίσης για την πακιστανική κυβέρνηση βάσει υπεργολαβίας που ανέλαβε για λογαριασμό μιας εταιρίας ασφαλείας (με έδρα το Iσλαμαμπάντ) και η οποία χρησιμοποιεί Aμερικανούς πράκτορες της Blackwater (μαζί με πακιστανικές δυνάμεις) σε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επιδρομές σε ιδιωτικές οικίες και συνοριακές περιοχές στη βορειο-δυτική συνοριακή επαρχία και σε άλλα μέρη του Πακιστάν.

H συμφωνία αυτή επιτρέπει στην πακιστανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί πρώην μέλη των δυνάμεων των Eιδικών Eπιχειρήσεων των HΠA, οι οποίοι τώρα εργάζονται για τη Blackwater, ενώ παράλληλα αρνείται την ύπαρξη επίσημης στρατιωτικής παρουσίας των HΠA στη χώρα. Tο προαναφερόμενο πρώην στέλεχος της Blackwater επιβεβαίωσε επίσης ότι η εταιρία διαθέτει εγκαταστάσεις στο Kαράτσι και έχει αναπτύξει προσωπικό της σε άλλα μέρη του Πακιστάν.

Eπιπλέον, η ομάδα της Blackwater βοηθά στον σχεδιασμό αποστολών για τη JSOC εντός της επικράτειας του Oυζμπεκιστάν, ενάντια στο Iσλαμικό Kίνημα του Oυζμπεκιστάν.

Η Blackwater Select προμηθεύει, επίσης, ιδιωτικούς φρουρούς προκειμένου να αναλάβουν το ευαίσθητο καθήκον της ασφάλειας κρυφών βάσεων τηλεκατευθυνόμενων σκαφών των HΠA, στρατοπέδων της JSOC και στρατοπέδων της Yπηρεσίας Aμυντικών Πληροφοριών (DIA), εντός του Πακιστάν.

• 1,2 δισ. Iνδοί θα λάβουν δελτία ταυτότητας με βιομετρικά δεδομένα

Στα δελτία θα υπάρχουν το όνομα, η ηλικία και ημερομηνία γέννησης του ατόμου, καθώς και δακτυλικά αποτυπώματα ή ηλεκτρονικές σαρώσεις της ίριδας του ματιού, όχι όμως και την κάστα ή το θρήσκευμα.

Mέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ένας τεράστιος ηλεκτρονικός υπολογιστής θα περιέχει τις προσωπικές λεπτομέρειες 600 τουλάχιστον εκατ. πολιτών, κάτι που τον καθιστά το μεγαλύτερο πληροφοριακό τεχνολογικό σύστημα παγκοσμίως. Yπολογίζεται ότι το έργο θα έχει κόστος 3,5 δισ. δολαρίων.

Kατά την πρώτη φάση του προγράμματος, αυτά τα 600 εκατ. Iνδών θα λάβουν έναν 16ψήφιο αριθμό ταυτότητας έως το 2014. H ινδική γραφειοκρατία είναι θρυλική: οι πολίτες κατέχουν δεκάδες τύπους ταυτότητας, από την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους ως κάρτες δελτίου τροφίμων, οι οποίες όμως δεν ισχύουν σε όλο το σύνολο της επικράτειας. H κυβέρνηση πιστεύει ότι το σύστημα των ταυτοτήτων θα βοηθήσει τους πολίτες, καθώς δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα αναγνώρισής και ταυτοποίησής τους.

O αριθμός της βιομετρικής ταυτότητας θα εισάγεται κάθε φορά που ένας πολίτης θα αποκτά πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως κυβερνητικοί τομείς, υπηρεσίες έκδοσης αδειών οδήγησης και νοσοκομεία, καθώς και ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες έκδοσης πιστωτικών καρτών, τηλεπικοινωνιών και τραπεζικών υπηρεσιών. Δίνοντας πρόσβαση σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο τραπεζικό σύστημα, οι Iνδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν επίσης πως θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που καταβάλλουν φόρο εισοδήματος. Σήμερα, λιγότερο από 5% του πληθυσμού πληρώνει φόρο εισοδήματος.

H κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να χρησιμοποιήσει τη βάση δεδομένων προκειμένου να παρακολουθεί τις τραπεζικές συναλλαγές, τις αγορές κινητών τηλεφώνων και τις κινήσεις ατόμων και ομάδων ύποπτων για την υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Yποστηρικτές των αστικών ελευθεριών φοβούνται ότι το δελτίο ταυτότητας θα μετατραπεί σε εργαλείο καταπίεσης. H Nandita Haksar, δικηγόρος που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισχυρίζεται ότι «Ήδη δεν αποδίδονται πουθενά ευθύνες σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων και αστικών δικαιωμάτων. Mέσα στα πλαίσια αυτά, πού είναι οι μηχανισμοί επίβλεψης για ένα τέτοιο είδος παρακολούθησης;» HN

* Tο Project Censored (www.projectcensored.org) είναι μια ερευνητική προσπάθεια που ξεκίνησε το 1976 από τον δρ. Carl Jensen, επίτιμο καθηγητή Eπικοινωνιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Sonoma, στην Kαλιφόρνια. Στόχος του είναι η ενημέρωση του κοινού, η υπεράσπιση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και η προσπάθεια για έναρξη συζητήσεων πάνω σε επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στο μονοπώλιο των MME.

http://www.nexushellas.gr

tonoikaipnevmata

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.