Η απόλυτη αλήθεια του κ. Παπανδρέου αλλάζει κάθε τρεις μήνες…


Η κυβερνητική ηγεσία συμμετέχει στη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου μας διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Στην πραγματικότητα, η αναδιάρθρωση είναι θέμα χρόνου και οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις δεν έχουν καμία πρακτική σημασία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του εμφανίζονται κάθε τρεις μήνες κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας -την οποία προβάλλουν μέσα από ένα ισχυρό επικοινωνιακό, προπαγανδιστικό σύστημα-, η οποία, βέβαια, αναθεωρείται υπό το βάρος αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων.

Γνώριμη ρουτίνα

Ο κ. Παπανδρέου διεκδίκησε και πήρε την εξουσία διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχουν τα λεφτά» και πως μπορούσε να εξασφαλίσει, με μία απλή κυβερνητική αλλαγή, μεγάλες εισοδηματικές αυξήσεις και πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας. Αυτή η κυβερνητική «αλήθεια» κράτησε τρεις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τα τέλη του ίδιου χρόνου.

Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από μια άλλη κυβερνητική «αλήθεια», σύμφωνα με την οποία ήταν δυνατή η διαχείριση των δημοσιονομικών και οικονομικών δυσκολιών μέσα από μια σχετικά ήπια προσαρμογή. Το πρώτο τρίμηνο του 2010 τα κυβερνητικά στελέχη κατακεραύνωναν όσους διαπίστωναν την αδυναμία της νέας εξουσίας να διαχειριστεί την κρίση, αμέσως μετά, όμως, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διατηρώντας την οικονομική και πολιτική αυτονομία του και εγκλωβίστηκε στην πολιτική του μνημονίου.

Εξωπραγματικές εκτιμήσεις

Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είχε εξασφαλιστεί η ομαλή διαχείριση του δημοσίου χρέους και πως το ελληνικό Δημόσιο θα έβγαινε σύντομα, ίσως και μέσα στο 2011, στις αγορές για να καλύψουν τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Και αυτή η «αλήθεια» κατέρρευσε σε διάστημα 3-4 μηνών. Οι πιστωτές μας διαπίστωσαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου και κινήθηκαν για να εξασφαλίσουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Με τη φετινή του εμφάνιση στο Νταβός ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου προσπάθησε να υπερασπιστεί ακόμη μία «αλήθεια» που έχει ανατραπεί λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης. Τάχθηκε δημόσια κατά της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο θέμα που απασχολεί την κυβέρνησή του είναι η επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Τον πρωθυπουργό διαψεύδει με δηλώσεις που προετοιμάζουν την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους στο σύνολό του ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι φανερό ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου και πως είναι πρακτικά αδύνατο να βγει το ελληνικό Δημόσιο στις αγορές το 2011 ή το 2012 και να εξασφαλίσει τα ποσά που χρειάζονται για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους των 230 δισ. ευρώ που δεν καλύπτεται από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Από τη μία απόλυτη «αλήθεια» περνάμε στην επόμενη κάθε 3-4 μήνες. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι μεγαλώνει η κρίση αξιοπιστίας που εκδηλώνεται σε βάρος της οικονομίας, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα πιο δύσκολη η αναγκαία αναπτυξιακή επανεκκίνηση.

Γ. Κύρτσος

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.