Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου χαρτογραφήθηκε ανοιχτά της Πάφου


Πολύ σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, στα «ανεπίσημα» όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Κοίτασμα φυσικού αερίου διεκδικούμενο από Ισραήλ και Λίβανο (σχεδιάγραμμα αρχείου) Την ύπαρξη του κοιτάσματος αποκάλυψε σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στην Νέα Ορλεάνη, εμπειρογνώμονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (ΒΕΙCΙΡ), ο οποίος είναι και εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα.  Ο Γάλλος ειδικός – είναι ένας από τους επιστήμονες που κατέχουν τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή – μίλησε για εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα, το οποίο και χαρτογράφησε.

Το κοίτασμα του φυσικού αερίου είναι ενδεχομένως ανάλογο του ισραηλινού “Λεβιάθαν”, που είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν από χθες νέες θαλάσσιες σεισμογραφικές έρευνες, αυτή τη φορά κυρίως στα ανοικτά του Κόλπου Ακρωτηρίου στη Λεμεσό. Το ερευνητικό “Ramform Vanguard” της νορβηγικής ΡGS ξεκίνησε τις έρευνες, ενώ δεύτερο σκάφος το “Μ/VGeosund”, που ναύλωσε η Νoble Νoble Εnergy, αφού κινήθηκε μέχρι το Ζύγι, μπήκε χθες στο λιμάνι Λεμεσού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Η ΡGS είναι η εταιρεία, που πραγματοποίησε την προηγούμενη τετραετία τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες για τα κοιτάσματα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο για πρώτη φορά γίνονται σεισμολογικές έρευνες τόσο κοντά στις κυπριακές ακτές.

Το “Ramform Vanguard” διεξήγαγε το προηγούμενο δίμηνο έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για λογαριασμό του Λιβάνου και συνοδεύεται από το βοηθητικό σκάφος “Romulus”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

από antinews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.