Άνγκελα παντού (και τα μυαλά στα κάγκελα Ε.Ε. και ΔουΝουΤού)


Μια νέα απειλή πλανάται πάνω από την Ευρώπη – και δεν είναι… φάντασμα, όπως έβλεπε ο Μαρξ τον κομμουνισμό, αλλά πραγματικότητα και μάλιστα σκληρή. Το Τέταρτο Ράιχ, υπό τη γερμανική ηγεσία και σε πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όλα δείχνουν ότι αναπόφευκτα (;) θα εγκατασταθεί στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Ευρώπη, υπό τον σκληρό εκβιασμό των «αγορών» (διεθνών επενδυτών, «κερδοσκόπων» και μεγάλων τραπεζών) επιταχύνει τον βηματισμό της προς την τελική συμφωνία για μια λύση – πακέτο στο πρόβλημα της κρίσης χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη. Μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής γίνεται αύριο, η οποία θα είναι προπαρασκευαστική αυτής στις 24-25 Μαρτίου. Όμως δεν αποκλείεται τα αποτελέσματά της να δείξουν πλημμελή προεργασία και ίσως, εξ αυτού, να χρειαστεί μία ακόμη σύνοδος, στις αρχές Μαρτίου.

  • Οι «αγορές» πιέζουν αφόρητα την «ενωμένη» Ευρώπη ζητώντας της ουσιαστικά να διασφαλίσει τα λεφτά των μεγάλων δανειστών από μια περαιτέρω επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και τις επαπειλούμενες χρεοκοπίες των υπερχρεωμένων χωρών.
  • Οι «ατμομηχανές» (και αφεντικά) της ευρωζώνης Γερμανία και Γαλλία έχουν ήδηαποφασίσει ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν κανένα ρίσκο – όπως η κεφαλαιακή μεγέθυνση του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής στήριξης αρχικά και η έκδοση ευρωομολόγου σε επόμενη φάση – αν προηγουμένως δεν έχουν διασφαλίσει ένα σοβαρό αντιστάθμισμα.

Έτσι έχει ήδη αποφασιστεί η εφαρμογή του… «δημοσιονομικού Νταχάου», το οποίο θα προβλέπει την εναρμόνιση των χωρών της ευρωζώνης στηφορολογία, την ασφάλιση και, κυρίως, τη δημοσιονομική πολιτική. Μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνεται και η συνταγματικήμεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό ελλείμματος (3%), αλλά και χρέους, το οποίο οι χώρες δεν θα μπορούν να υπερβούν.

Το δίλημμα αν την κρίση θα πληρώσουν οι δανειστές ή τα κράτη έχει ήδη λάβει μια πρώτη απάντηση. Η Γερμανία έχει αποφασίσει ότι θα κάνει τα πάντα, σε πλήρη συνεργασία με το ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλίσει τα λεφτά των επενδυτών στο ευρωπαϊκό χρέος και των δανειστών,αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο κόστος που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί, τόσο σε χρήμα όσο και σε δικαιώματα, με πρώτα στη λίστα τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά.

Σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση η Ελλάδα βρίσκεται εξ αρχής παγιδευμένη σεαδιέξοδες επιλογές, με κυριότερη τον μηχανισμό «στήριξης» από Ε.Ε. και ΔΝΤ, στην… ούγια του οποίου μοναδική κατάληξη θα ήταν, όπως από την αρχή προειδοποιήσαμε, η αναδιάρθρωση του χρέους (ελεγχόμενη πτώχευση), η οποία όχι μόνο έχει αρχίσει, όπως ήδη έχουμε γράψει, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη με βεβαιότητα πώς ακριβώς θα καταλήξει.

Παιχνίδια με το Σύνταγμα

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα η συνταγματοποίηση του μνημονίου είναι ήδη θέμα της συζήτησης, την οποία επισημοποίησε ο… Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής θέτοντας έθεσε ήδη θέμα «υπέρβασης» και «παρέκκλισης» από το Σύνταγμα. Ο… ορισμός της πολιτικής εκτροπής, διατυπωμένος από έναν πολιτικό του οποίου το παρελθόν είναι… εγγύηση για πολύ ενδιαφέροντες καιρούς και εξελίξεις.

Το ενδιαφέρον είναι ότι:

  • Η Ν.Δ. από τη μια κρατάει αποστάσεις από τον Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχροναδέχεται να περάσουν οι προβλέψεις του Μνημονίου στο Σύνταγμα.
  • Ήδη αναμοχλεύεται το ενδεχόμενο των εκλογών. Όμως εκλογές χωρίς πολύσοβαρό λόγο – αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα επερχόμενα – δεν θα γίνουν!
  • Ήδη στην κυβέρνηση κάθονται στα καρφιά αφού γνωρίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Ακόμη και τα χειρότερα. Η παγωμάρα που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια και η υπενθύμιση του ίδιου τουπρωθυπουργού για τους πολίτες και αυτά που καλούνται να επωμιστούναποκαλύπτουν ότι τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας, παρά τις επικοινωνιακές ανοησίες, τις οποίες δεν πιστεύει πια κανείς.
  • Οι μόνοι ικανοποιημένοι είναι οι κερδοσκόποι – εγχώριοι και αλλοδαποί – οι οποίοι κάνουν τρελό πάρτι…

Μέχρι τις 25 Μαρτίου έχουμε πολλά ακόμη να δούμε και να μάθουμε. Μέχρι τότε όλα θα είναι «πάνω στο τραπέζι», όπως άλλωστε παραδέχεται και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κάθε φορά που λίγο χαλαρώνει από το… τιτάνιο (εκ του… «Τιτανικού») έργο του.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.