Στο Κάιρο, διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το Μουσείο για να το προστατεύσουν!


Αίγυπτος: Το μουσείο του Καΐρου, στεγάζει ανεκτίμητες συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. 

Το αιγυπτιακό μουσείο του Καΐρου, στην αυλή του οποίου εξερράγησαν σήμερα δύο βόμβες μολότοφ ενώ συγκρούονταν υποστηρικτές και αντίπαλοι του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ είναι ένα από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου και περιέχει ανεκτίμητες συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

Ιδρύθηκε το 1858, σε ένα άλλο κτίριο, από τον γάλλο αρχαιολόγο Ογκίστ Μαριέτ, ιδρυτή της Υπηρεσίας αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, φιλοξενεί περίπου 150.000 αρχαιότητες, συμπεριλαμβανόμενου του ασύγκριτου θησαυρού του Τουταγχαμών.

Το σημερινό κτίριο…. , ένα μεγάλο οικοδόμημα από πέτρα βαμμένη ροζ πολύ κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο των διαδηλώσεων εδώ και εννέα ημέρες, χτίστηκε το 1902 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Μαρσέλ Ντουρνιόν.

Προσφέρει στους επισκέπτες περίπου 100.000 έργα και αντικείμενα τέχνης που εκτίθενται σε περίπου εκατό αίθουσες, όπου όμως οι βιτρίνες και ο φωτισμός του χώρου έχουν σχεδιαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες.

Το κόσμημα του μουσείου είναι ο θησαυρός του νεαρού Φαραώ Τουταγχαμών, ένας από τους λίγους φαραωνικούς τάφους που γλίτωσε από τους πλιατσικολόγους και ανακαλύφθηκε ανέπαφος το Νοέμβριο του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Άλλα αριστουργήματα είναι οι κεφαλές της Νεφερτίτης και τα αγάλματα του Φαραώ Ακενατόν.

Μεγάλο μέρος των εκθεμάτων του μουσείου θα μεταφερθεί τα επόμενα χρόνια, σε ένα νέο υπερσύγχρονο μουσείο που θα ανοίξει κοντά τις πυραμίδες της Γκίζας, στα περίχωρα του Καΐρου.

Την Παρασκευή, επωφελούμενοι από τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών κατά του Μουμπάρακ και την αστυνομία, ληστές κατάφεραν να εισέλθουν για λίγο στο μουσείο, σπάζοντας βιτρίνες και αντικείμενα, προτού να εκδιωχθούν από τον στρατό. Δύο μούμιες της φαραωνικής εποχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Για να προστατεύσουν το Μουσείο, οι διαδηλωτές σχημάτισαν γρήγορα μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο.

parthenon-sculptures

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.