Οριζοντίως και καθέτως… ξέσκισμα


thumb

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Ας μην ψάχνουν οι δήθεν έκπληκτοι… αναλυταράδες, οι κατά τ’ άλλα πάνσοφοι και άριστα πληροφορημένοι, τι εννοεί ο υπουργός Οικονομικών όταν «αφήνει παράθυρο» για νέεςμειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα – πέρανδηλαδή αυτών που ήδη έγιναν ή γίνονται στο πλαίσιο των επιχειρησιακών συμβάσεων ή, απλώς, κατά παράβαση της Συλλογικής Σύμβασης, με τηνεκβιαστική απόσπαση της «συναίνεσης» των εργαζομένων.

Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι αυτοί ότι ο Παπακωνσταντίνου εννοεί την οριζόντια μείωσημισθών, ενδεχομένως και με συγκεκριμένο ποσοστό. Μπορεί το κράτος να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στη Συλλογική Σύμβαση, αλλά αυτόουδόλως την εμποδίζει να καθορίζει το «κλίμα» υπό το οποίο θα εξελιχθούν οι εργασιακές σχέσεις την επόμενη περίοδο. Άλλωστε η σαφέστερηπαρέμβαση είναι, έτσι ή αλλιώς, η ίδια η οικονομική της πολιτική.

Κατ’ αρχάς λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάτι απλό. Η μείωση του «μισθολογικού κόστους», προκειμένου, υποτίθεται, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, είναι ευρωπαϊκή επιλογή, σαφώς διατυπωμένη πολλές φορές την τελευταία περίοδο. Θα αποτελέσει δε βασική προϋπόθεση για την όποια «επιμήκυνση» (ορθότερα: χρονική αναδιάρθρωση) χρέους.

Η οριζόντια περικοπή μισθών αποτελεί βασική επιλογή του ΔΝΤ στις χώρες με σκληρό νόμισμα και υιοθετείται επειδή είναι αδύνατη η υποτίμηση του νομίσματος, η οποία θα αποσκοπούσε στη συνολική υποτίμηση της εγχώριας οικονομίας.

Έτσι επιλέγεται η υποτίμηση (κοινώς άγρια περικοπή) του συνόλου των μισθών, με την – πάντα διαψευδόμενη – προσδοκία ότι αυτή θα οδηγήσει σε πτώση όλων των τιμών. Το αποτέλεσμα βεβαίως δεν είναι η πτώση των τιμών, αλλά η εξαθλίωση της κοινωνίας στο σύνολό της. Όπως ακριβώς έγινε στηνΑργεντινή, μέχρι να εξεγερθούν οι Αργεντινοί και να τους στείλουν στον αγύριστο.

Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα γραφής και έχει αποτύχει. Οι επαχθέστατες απαιτήσεις της δανειακής σύμβασης δεν έχουν επιτευχθεί από την κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις του μνημονίου που τη συνοδεύει, με αποτέλεσμα η ελεγχόμενη πτώχευση να βρίσκεται προ των πυλών και τώρα να ψάχνουν όλοι πώς θα γίνει χωρίς να επισημοποιηθεί.

Η μέχρι σήμερα τακτική του «σαλαμιού» (πρώτα το «στενό» Δημόσιο, ύστερα οι επιχειρησιακές, ύστερατο ξήλωμα των ΔΕΚΟ – και στο παρασκήνιο το ανεπίσημο ξήλωμα της Συλλογικής Σύμβασης) κρίνεταιανεπαρκής από τους επιτηρητές των τοκογλύφων. Η οριζόντια περικοπή λοιπόν βρίσκεται πολύ κοντά και το λογικότερο είναι ότι θα έχει αφετηρία την κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου – ανήμερα της εθνικής επετείου… Χωρίς τίποτε να αποκλείει τα χαμπέρια να έρθουν από νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως πάει πολύ οι διάφοροι αναλυταράδες – και… αναλυτήριοι – να κάνουν το παγόνι, όταν βλέπουν ότι τριγύρω ρέει το αίμα σαν ποτάμι. Λίγη τσίπα

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.