Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο η ένσταση κατά του κύρους των εκλογών στο Δήμο Θερμαϊκού


Του Σπύρου Κουζινόπουλου

Το Διοικητικό Τριμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με απόφασή του που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας, απέρριψε ως αβάσιμη και αστήρικτη, την ένσταση κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου στο νέο Δήμο Θερμαϊκού, που είχε καταθέσει ο ηττημένος των εκλογών, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, τέως δήμαρχος Μηχανιώνας.

Έτσι, μπαίνει οριστικά τέλος σε μία αναστάτωση που επί τρίμηνο είχε προκληθεί στην κοινωνία των οκτώ διαμερισμάτων του Δήμου (Περαία, Μηχανιώνα, Επανομή, Αγ.Τριάδα, Νέοι Επιβάτες, Αγγελοχώρι, Μεσημέρι και Κερασιά), μετά τις φήμες που επίμονα κυκλοφορούσαν μετά τις εκλογές περί επικείμενης… “ακύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος” και «επαναπροκήρυξης των εκλογών».

ΟΙ λόγοι που είχε επικαλεστεί στην ένστασή του ο τέως δήμαρχος Μηχανιώνας ήταν ότι κάποια ψηφοδέλτια του νικητή των εκλογών, δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή ήταν πιο «παχουλά» των κοινών ψηφοδελτίων, δηλαδή ήταν βαρύτερα κατά κάποια μικρογραμμάρια, ενώ κάποια άλλα ψηφοδέλτια δεν ήταν κατάλευκα, αλλά είχαν μία… απόχρωση του λευκού. Και τέλος ότι κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του συνδυασμού Αλεξανδρή στο Πρωτοδικείο, δεν χρησιμοποιήθηκαν πιστοποιητικά εγγραφής στα Δημοτολόγια, αλλά πιστοποιητικά γέννησης.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση της ένστασης Μαυρομάτη, που έγινε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στο Διοικητικό Τριμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η πλευρά του τέως δημάρχου Μηχανιώνας είχε φτάσει στο σημείο να ισχυριστεί ότι σκόπιμα η παράταξη Αλεξανδρή τύπωσε «βαριά» ψηφοδέλτια, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να επηρεάσει….. άτομα με ειδικές ανάγκες  και τους… παλιννοστούντες πόντιους ομογενείς. Και προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών της, ζήτησε να καταθέσει στο δικαστήριο και μία κάτοικος Επανομής, η οποία ισχυρίζονταν ότι δήθεν, στην είσοδο των εκλογικών τμημάτων της περιοχής της, οι υποψήφιοι του συνδυασμού Αλεξανδρή φώναζαν στους ψηφοφόρους: «Τα βαριά ψηφοδέλτια ρίξτε στην  κάλπη, τα βαριά», προκαλώντας θυμηδία. Όσον αφορά δε τα πιστοποιητικά γέννησης, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για τους δικούς της υποψηφίους συμβούλους.

Σε περίπτωση που γίνονταν από το Πρωτοδικείο δεκτή η αίτηση Μαυρομάτη και ακυρώνονταν οι εκλογές στο Δήμο Θερμαϊκού, τότε θα έπρεπε να προκηρυχθούν νέες εντός τριών μηνών, με ότι αυτό θα συνεπάγονταν σχετικά με το κόστος, την παράλυση των δημοτικών υπηρεσιών και την αναστάτωση των κατοίκων.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.