“Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ, Αλβανέ…”λες να γίνει το αντίθετο;


Στην αρχή μπερδεύτηκα με την ευρωπαϊκή μου ταυτότητα. Με κατηγόρησαν για το λαμόγιο της ευρωζώνης, μου είπαν να ξεχάσω αυτά που ήξερα, να κάνω τρελή οικονομία, γιατί έτσι όπως το πάω, θα με πετάξουν έξω, ότι η ιδιοσυγκρασία μου πρέπει να προσαρμοστεί στα δυτικά πρότυπα,
να κοιμάμαι λίγο, να κόψω τα μπουζούκια και να δουλεύω ευσυνείδητα και χωρίς να λαδώνομαι. Δεν ήμουνα καν Ευρωπαίος, αν και γω νόμιζα πως τόσα χρόνια πέρναγα καλά επειδή ήμουν καλός Ευρωπαίος και μου δίνανε επιδοτήσεις.

Λάθος. Ήμουνα Έλληνας. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Το κατάπια. Είπα, “θα σας δείξω εγώ”. Αφού δεν με θέλετε για την Ευρώπη, δεν θα πληρώνω φόρους, διόδια, φπα και δεν θα κάνω περαίωση, θα καπνίζω σαν φουγάρο όπου γουστάρω, θα κάνω κάθε μέρα απεργία και θα αποδείξω την ελληνική μου παλλικαριά, κόντρα στα μνημόνιά σας.
Αλλά λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο. Έρχεται αυτό το παλιοντοκυμαντέρ στο Σκάϊ και μου τα γκρεμίζει όλα…Δεν μου έφτανε που αμφισβητούνταν η ευρωπαϊκή μου οντότητα, τώρα κάτι τυπάκια εκ των έσω, αναθεωρητές της ιστορίας και δήθεν προοδευτικοί, μου λένε το εξής απίστευτο: φιλαράκι, πριν την επανάσταση, δεν ήσουν Έλληνας. Και τι ήμουν ρε παιδιά; Ήσουν μια μίξη βαλκανικών φύλλων, απροσδιορίστου εθνικού φρονήματος, μπλέχτηκες εκεί με κάτι ρώσους προοδευτικούς και αστούς των παραδουνάβιων ηγεμονιών, τα φέρατε από δω, τα πήγατε από κει, δημιουργήσατε μια ελληνική ταυτότητα, κάνατε και μια επανάσταση με gay οπλαρχηγούς και φτιάξατε ένα μικρό χωριουδάκι, την Ελλαδίτσα…
Εξοργίστηκα. Δεν μπορούσα να το χωνέψω…Τι και αν τα πήραν πίσω, τι και αν είπανε ότι κάνανε πλάκα, τι και αν αλλάξανε τον τίτλο του ντοκυμαντέρ. Έχασα τον ύπνο μου. Και εκεί που είχα αρχίσει να συνέρχομαι από το σοκ, έρχεται το τελειωτικό χτύπημα…Πάγκαλος στο Βήμα.  «Πιστεύω ότι ζούµε µια εποχή που ο παραδοσιακός τρόπος σκέψης υφίσταται….ριζική αλλαγή, µέσα από µια πολύ επώδυνη διαδικασία. Κάποτε ο γονιός πίστευε ότι µε µια καλή πολιτική γνωριµία θα έλυνε το πρόβληµα της απασχόλησης του παιδιού του µε έναν διορισµό στο ∆ηµόσιο. Τώρα τελείωσαν αυτά. Ή θα µείνει άνεργος ή θα αποδεχτεί ότι θα γίνει χειρώναξ.
Του είναι δύσκολο να αποδεχτεί είτε το ένα είτε το άλλο. Αλλά θα σας πω και κάτι άλλο. Οι χειρώνακτες στην Ελλάδα έκαναν τα τελευταία 20 χρόνια µια πορεία, η οποία ασφαλώς θα αναλυθεί από τους ιστορικούς του µέλλοντος. Μόνο που δεν ήταν Ελληνες αλλά Αλβανοί, που έκαναν περιουσίες, δηµιούργησαν καταθέσεις, σπούδασαν τα παιδιά τους» Μου λένε ότι όχι μόνο να ξεχάσω ό,τι ήξερα, αλλά να γίνω αυτό που σιχαίνομαι πιο πολύ. Αλβανός. Θυμάμαι ένα σύνθημα που  όλοι αγαπήσαμε να λέμε- από μέσα μας- “Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ, Αλβανέ”. Ζούμε την εποχή της εκδίκησης του Αλβανού μετανάστη; Πώς να γίνω χειρώναξ κ. Πάγκαλε; Δεν ξέρω ούτε να χτίζω, ούτε να βάφω. Φαντάζομαι η προτροπή αφορά όλους εμάς και καθόλου εσάς.
Δεν νιώθω ευρωπαίος, αυτή είναι η αλήθεια. Ούτε πατριώτης νιώθω, έγινε ντόρος με το ντοκυμαντέρ και με πήρε και μένα η μπάλλα, αλλιώς ούτε που θα κουνιόμουν. Εδώ δεν φώναξα για άλλα, θα φώναζα για τον Σκάϊ; Αλλά να γίνω και Αλβανός; Αυτό παραπάει, δεν το σηκώνει ο οργανισμός μου. Δηλαδή άλλη επιλογή δεν έχουμε; Πείτε μας κάτι άλλο κ. Πάγκαλε, δώστε μου μια άλλη επιλογή, μια άλλη ταυτότητα. Το έχω ανάγκη γιατί εκεί που έχω φτάσει, έχασα τον μπούσουλα.

Υ.Γ
Στις πιο δύσκολες στιγμές σε ένα έθνος, πάντα σε όλη την εξέλιξη της ιστορίας, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, η καλλιέργεια εθνικισμού και οι ακρότητες, έβρισκαν πρόσφορο έδαφος και εκκόλαπταν το αυγό του φιδιού. Ας σκεφτεί ο καθένας ατομικά τις συνέπειες και επιπτώσεις αυτών που συμβαίνουν και ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

witnessfree

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ “Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ, Αλβανέ…”λες να γίνει το αντίθετο;

  1. Ὁ/ἡ Γιώργος αδέδωρος γράφει:

    Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί ο Πάγκαλος πάντα εξαιρεί τον εαυτό του από όλα αυτά που κατά καιρούς προτείνει. Για παράδειγμα διόρισε την κόρη του αν και προτρέπει τους άλλους Έλληνες να πάψουν να κάνουν τέτοια όνειρα για τα δικά τους παιδιά. Μας προτείνει να γίνουμε χειρώνακτες αλλά απ΄ότι φαίνεται πάλι εξαιρεί τον εαυτό του. Αν δεν τον εξαιρούσε θα έπρεπε να χάσει τα 150 παραπάνω κιλά που κουβαλάει έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σωματικά στον ρόλο του χειρώνακτα.
    Το πιο πιθανό είναι ότι το λίπος έρχει αρχίσει να αποθηκεύεται σε όλο και μεγαλύτερη ποσότητα στην κρανιακή του κοιλότητα εκτοπίζοντας τις έτσι κι αλλιώς περιορισμένες εγκεφαλικές του λειτουργίες.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προκαλεί ξανά, ξανά και ξανά. Μήπως επιθυμεί έναν βίαιο θάνατο; Υπάρχουν πράγματι πάρα πολλοί Έλληνες που τον θέλουν νεκρό. Και πάρα πολλοί άλλοι που που επιθυμούσαν προτού πεθάνει να υποφέρει όσο γίνεται περισσότερο. Δεν καταλαβαίνω.. Του έχει υπογράψει ο θεός συμβόλαιο ότι έστω την μοναδική φορά που θα βρεθεί βράδυ χωρίς φρουρά δεν θα του επιτεθούν και δεν θα κάνουν σάκο του μποξ την κοιλιά του αναγκάζοντάς τον να ξεράσει τα υπερτροφικά του έντερα;

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.