Γ.Α. Παπανδρέου:Αλληλεγγύη στους μετανάστες απεργούς πείνας στα Χανιά!!!!


Όλοι γνωρίζουμε ότι το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης πρωταγωνίστηκε στην γνωστή κατάληψη της Νομικής και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις των λαθρομεταναστών, που ξεκίνησαν απο τα Χανιά.

Ιδού λοιπόν τι γράφει γι αυτό η προσωπική ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού, και Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γιώργου Παπανδρέου.

Απίστευτο;

Στην αναφορά μας σχετικά με την απεργία πείνας μεταναστών στα Χανιά,….

διαβάστε εδώΕίμαστε μετανάστες… σημειώναμε μεταξύ άλλων:

Οφείλουμε να σεβαστούμε ένα αξίωμα, ότι να είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας δεν είναι καθόλου εύκολο. Η αντιμετώπιση μας οφείλει να έχει ως σημείο εκκίνησης το δεδομένο ότι βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ισότιμα. Συναναστρεφόμαστε κάθε άνθρωπο, ως πολίτη του κόσμου και θέλουμε να έχει τα ίδια δικαιώματα, του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη ειρηνική συμβίωση, στον σεβασμό, στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπιά. Η άποψη ότι ‘οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουν προβλήματα’, αποτυπώνει μια πραγματικότητα, όσες βελτιώσεις και να έχουν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί. Υπάρχουν σημαντικά πρακτικά και θεσμικά προβλήματα και υπάρχουν και προβλήματα αντίληψης, νοοτροπίας, υποδοχής και αποδοχής.

Με ανακοίνωση του, στις 5/11 το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης αναφέρει:

“Στις 11-11-2008 15 από τα μέλη μας ξεκινάνε απεργία πείνας, διεκδικώντας τ’ αυτονόητα. Διεκδικώντας το δικαίωμα τους να ζουν στην Ελλάδα, νόμιμα. Το δικαίωμα που έδωσε ο νόμος, αλλά αποφάσισε να το πάρει πίσω, κάνοντας δεκτό ως επίσημο έγγραφο του κράτους, την απόφαση π.χ. απόρριψης αίτησης πολιτικού ασύλου, αλλά όχι την αίτηση για πολιτικό άσυλο. Σαν να μη γίνεται πρώτα η αίτηση και μετά η απόρριψη.

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης στηρίζει και στέκεται δίπλα στους 15 δικούς μας ανθρώπους, που αποφάσισαν να θυσιάσουν την υγεία και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματα τους. Αιτήματα που είναι όλων μας. Η μορφή αγώνα που επέλεξαν είναι ακραία γιατί ακραίες είναι και οι συνθήκες  κάτω από τις οποίες ζουν και ζούμε. Συνθήκες που μας αφήνουν στο περιθώριο της κοινωνίας, στο περιθώριο της ζωής.

Είναι απίστευτο ότι για να διευρύνει το κράτος την αδικία σε βάρος των μεταναστών αποφασίζει ότι συγκεκριμένα δημόσια έγγραφα  υπερισχύουν έναντι άλλων, το οποίο αντίκειται σε κάθε έννοια ισότητας, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην Ευρωπαική Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ζητάμε και εμείς μαζί με τους 15 απεργούς πείνας να ψηφιστεί, έστω και τώρα, νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να διευρύνεται το ρυθμιστικό πεδίο του αρ. 91 Ν.3386/2005, ώστε κάθε δημόσιο έγγραφο που εκδόθηκε πριν την 31-12-2004 να συνιστά απόδειξη παραμονής στην Ελλάδα και μάλιστα, η ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να αποκατασταθεί η καταφανής αδικία που η ισχύουσα ρύθμιση προκάλεσε.”
Έμπρακτα εκφράζει την αλληλεγγύη της, στους μετανάστες απεργούς πείνας στα Χανιά, η Οργάνωση Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ), με σχετικό Δελτίο Τύπου:

“Οι Γιατροί του Κόσμου στο πλευρό των απεργών πείνας στα Χανιά

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μία μεταναστευτική πολιτική του περιθωρίου…»

Χανιά, 6 Νοεμβρίου 2008. Με αφορμή την απεργία πείνας που έχουν αναγγείλει για τις 11 Νοεμβρίου, 15 μετανάστες στα Χανιά απαιτώντας άδεια παραμονής και νομιμοποίηση, οι Γιατροί του Κόσμου στέκονται αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματά τους εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την αδιαφορία του κράτους μπροστά στο πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.

Μετανάστες και μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, οι 15 αυτοί άνθρωποι πήραν την απόφαση να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους επιλέγοντας την απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν καθώς παραμένουν χωρίς νόμιμα έγγραφα, παρά τις επίπονες προσπάθειές τους να τα αποκτήσουν, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν και να απελαθούν.

ΓτΚ

«Σε αυτόν το δίκαιο αγώνα των μεταναστών, οι Γιατροί του Κόσμου στεκόμαστε αλληλέγγυοι και εκφράζουμε γι’ άλλη μια φορά την ανάγκη για θέσπιση πολιτικού και θεσμικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης στους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα», σημειώνει ο Μηνάς Βουλγαρίδης, γιατρός και Πρόεδρος των ΓτΚ.

Εξάλλου, το άρθρο 25 της Διεθνούς Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αναγνωρίζει ότι «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ένα επίπεδο ζωής τέτοιο που να εξασφαλίζει τη διατροφή του, την ένδυσή του, τη διαμονή και την ιατρική φροντίδα.».

«Στο πρόσωπο των 15 μεταναστών που θα κάνουν απεργία πείνας, βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν στη χώρα μας. Έχοντας ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, έχοντας ξοδέψει περιουσίες ολόκληρες για να φθάσουν μέχρι εδώ, έρχονται αντιμέτωποι με μία μεταναστευτική πολιτική που τους βάζει στο περιθώριο. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε», σημειώνει ο Μηνάς Βουλγαρίδης.

Τι κάνουν οι ΓτΚ για τους μετανάστες
• Οι Γιατροί του Κόσμου είναι σταθερά στο πλευρό των μεταναστών μέσα από το πρόγραμμά τους «Ανοιχτό Πολυϊατρείο» στην Ελλάδα.
• Στην έρευνα του «Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των ΓτΚ για την Πρόσβαση των Μεταναστών Χωρίς Έγγραφα στην Περίθαλψη», οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν ίση πρόσβαση στην περίθαλψη για τους μετανάστες.

Θεωρώντας αναξιοπρεπές να ζουν σε μια ήπειρο που δε θα είχε ως βασική αρχή της την προστασία της υγείας όλων των κατοίκων, οι ΓτΚ ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, να συμφωνήσουν σε δεσμευτικούς κανόνες που θα υποχρεώνουν τις χώρες-μέλη να διασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγεία των πιο ευάλωτων, και κυρίως των μεταναστών, όποια και αν είναι η διοικητική κατάστασή τους.”

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.