ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ


Εφ. Νέτγκαζέτε 17-2-2011

 Αλήθεια η κο Διαμαντοπούλου το έμαθε αυτό ;

H γλώσσα των φαρμακοποιών εκτουρκίστηκε

Η κοσμήτορας της  Φαρμακευτικής σχολής  του πανεπιστημίου Ινονού καθηγήτρια Γκιοκνούρ Ακτάι ολοκλήρωσε το ¨Λεξικό όρων Φαρμακοποιίας¨ που το άρχισε το 2002 με στόχο να εξασφαλίσει την ενότητα στον τομέα της γλώσσας της φαρμακευτικής και για να διευκολύνει την κατανόηση των ξένων όρων.

 Η καθηγήτρια Ακτάι στις δηλώσεις που έκανε στις εφημερίδες είπε πως οι εργαζόμενοι στον τομέα του φαρμάκου, δεν μπορούσαν να βοηθηθούνε από καμία πηγή στον τομέα της ορολογίας. Η καθηγήτρια Ακτάι ανέφερε πως επειδή υπήρχε η ανάγκη για ένα τέτοιο λεξικό το 2002 διαμόρφωσε μια ομάδα και με την στήριξη ειδικών από το Ίδρυμα Τουρκικής Γλώσσας (TDK), συγκέντρωσε όλους τους όρους που χρησιμοποιούνται στον τομέα του φαρμάκου σε καθαρά τουρκικά. Η καθηγήτρια σχολιάζοντας αυτήν την προσπάθεια τόνισε πως πρόκειται για μια πρώτη ανάλογη κίνηση στην Τουρκία και πρόσθεσε πως : Η εργασία μας έχει την εγγύηση του TDK. Οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνεται η εργασία μας είναι φαρμακοποιοί, γιατροί, εργαζόμενοι στην υγεία, καθώς και φοιτητές αυτών των επαγγελμάτων. Στο λεξικό μας χρησιμοποιήσαμε καθαρά τουρκικά που χρησιμοποιούνται στην γλώσσα του κόσμου αλλά είχαν ξεχαστεί υπό την επίδραση των δυτικών γλωσσών.

http://www.tourkikanea.gr./

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.