Φάγαμε το λάκκο, έφαγαν τη φάβα (και όχι μόνο)


Αναλογίζομαι τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερο τη φράση «μαζί τα φάγαμε». Μπορεί να ειπώθηκε αρκετό καιρό πριν, αλλά ακόμη δεν μπορώ να τη καταπιώ. Δυστυχώς η ρημάδα δεν χωνεύεται εύκολα σαν και εκείνους τους αστακούς και το χαβιάρι, που όπως λέει ο Θόδωρος, φάγαμε μαζί.

Δε χωνεύεται γιατί το φαγοπότι για κάποιους δεν τελείωσε ποτέ. Με το που ειπώθηκε η εν λόγω φράση, πέσαμε οι περισσότεροι να κράξουμε τον Θόδωρο. Και το κάναμε, πέφτοντας παράλληλα σε μία μεγάλη παγίδα. Εκείνη του χρόνου. «Τα φάγαμε». Μείναμε εκεί. Στο παρελθόν. Περιοριστήκαμε στο τότε και παραμερίσαμε έστω και για λίγο το τώρα.

Το φαγοπότι δεν έχει τελειώσει. Κάποιοι συνεχίζουν να τρώνε και θα συνεχίσουν μέχρι να αδειάσει η κουζίνα και να αποτραβηχτούν στο σαλόνι για πούρο και μπράντι (βλ. Σημίτη, Καραμανλή κτλ). Η εν λόγω φράση πέτυχε απόλυτα το σκοπό της. Δημιούργησε τόση ταραχή, τόση απέχθεια, τόσο μίσος, που το βλέμμα μας αποτραβήχτηκε από το τωρινό φαγοπότι και το ξεπούλημα της Ελλάδας. Μπορώ να πω ότι η συγκεκριμένη τακτική του Θόδωρου είναι υποδειγματική. Τρομερή υλοποίηση γκρίζας προπαγάνδας που αξίζει μία θέση στα στρατιωτικά γυμνάσια Κάλυψης – Απόκρυψης. Ασχολούμαστε με τα λόγια τους και χάνουμε τις πράξεις τους. Ασχολούμαστε με το τότε και χάνουμε το σήμερα.

Δε λέω πως πρέπει να περνάμε τα πράγματα στο ντούκου, ούτε ότι πρέπει να διαγράφουμε το παρελθόν. Λέω απλά πως πρέπει να μη τους κάνουμε πάντα το χατίρι. Καλύτερα νηστικοί, παρά να τρώμε φόλα. Θέλοντας και μη, πρέπει να είμαστε αρκετά υποψιασμένοι ακόμη και για τους λόγους που ο ένοχος παραδέχεται την ενοχή του. Ακόμη και για τους λόγους που δίνουν ύπαρξη σε ανθρώπους που δίχως το κρατικό μισθό, ήταν καταδικασμένοι στην ανυπαρξία τους. Δεν τα φάγαμε μαζί. Ακόμη τρώνε!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα Συνεργατών. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.