Δένουν τα χέρια της Μέρκελ…


Εντείνονται οι πιέσεις από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), με μια κίνηση που μεθοδεύεται εδώ και εβδομάδες, επιδιώκουν να δεσμεύσουν την καγκελάριο σε συγκεκριμένες αποφάσεις, από τις οποίες την…

καλούν να μην αποκλίνει. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς βουλευτές, στο σχέδιο διάσωσης της ΕΕ θα πρέπει να αποκλείεται η επαναγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Με ψήφισμά τους, που κατέθεσαν στο κοινοβούλιο πριν από τρεις ημέρες και το οποίο θα τεθεί πιθανότατα σε ψηφοφορία μετά την έκτακτη σύνοδο της 11ης Μαρτίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων υπαγορεύουν στην κυβέρνηση επτά σημεία, στα οποία θα πρέπει να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της για τo συνολικό πακέτο σταθερότητας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αυτά, στο σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να αποκλείεται η επαναγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Reuters. Στο σχετικό τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου, dpa, διατυπώνεται διαφορετικά το εν λόγω σημείο. Εκεί αναφέρεται ότι για συνταγματικούς, νομικούς και οικονομικούς λόγος θα πρέπει να αποκλείονται από κοινού χρηματοδοτούμενα προγράμματα, επαναγοράς του χρέους κάποιων χωρών.

Περιορίζονται τα περιθώρια ελιγμών της Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Υπαγορεύονται επίσης αυστηροί όροι για την χορήγηση βοήθειας από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM, σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Θα πρέπει, όπως αναφέρεται, αποδεδειγμένα να κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, ενώ προβλέπονται περικοπές της βοήθειας στις χώρες που δεν θα τηρούν τους αυστηρούς όρους που θα έχουν συμφωνηθεί. Αυτά όλα σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα εγγυάται «δημοσιονομική πειθαρχία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η καγκελάριος δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός, καθώς αυτό περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών που έχει, ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση η κα Μέρκελ θα χρησιμοποιήσει το ψήφισμα προκειμένου να καταδείξει στους εταίρους της ότι τα χέρια της είναι δεμένα και δεν έχει περιθώρια γενναίων παραχωρήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε η έκθεση της Bundesbank που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αλλά και το μανιφέστο 189 οικονομολόγων που απορρίπτουν την επέκταση του μηχανισμού στήριξης.

Σταμάτης Ασημένιος, Reuters/dpa

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw-world

από hassapis-peter

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.