Από το «δεν πληρώνω» στο …δεν βεβαιώνω!


Σφόδρα ενοχλημένοι εμφανίζονται οι τροχονόμοι που καλούνται  πλέον να βεβαιώνουν παραβάσεις για να μαζεύουν τα διαφυγόντα κέρδη των ιδιωτών που ελέγχουν τα διόδια.

Γράφει ο ΒΑΙΟΣ ΣΥΡΡΟΣ

(Από το ένθετο ΕΝΣΤΟΛΟΣ της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13)

«Έ, όχι και εισπράκτορες ιδιωτικών εταιριών! Δεν φτάνει που δεν έχουμε συντηρημένα περιπολικά να βγάλουμε στο δρόμο για τους πολίτες, τώρα θα πρέπει να τη στήνουμε και στα διόδια για να μαζεύουμε λεφτά;  Αυτό πάει πολύ!»

Αν και η απάντηση του συγκεκριμένου αξιωματικού της Τροχαίας στην ερώτηση του «Ε» για τα διόδια δεν ήταν και η πλέον ενδεδειγμένη υπηρεσιακά, ήταν όμως γεμάτη αυθορμητισμό και πολύ αγανάκτηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται πλέον οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στο σύνολό τους.

Η νέα νομοθεσία για την τιμωρία των οδηγών που αρνούνται να καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων προσθέτει νέα αυξημένα υπηρεσιακά βάρη και φυσικά νέο πονοκέφαλο στην Τροχαία που τείνει να εξελιχθεί σε …φοροεισπρακτικό μηχανισμό και μάλιστα σε τόσο δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί.

Η διαφορά εδώ βέβαια έγκειται  στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κλήσεις αποτελούν το φόβητρο των οδηγών όχι για την αποτροπή τυχόν τροχαίων ατυχημάτων αλλά για την επιβολή συνείδησης …καλοπληρωτή σε ιδιωτικές εταιρίες.

Πράγμα πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά της λειτουργίας μιας υπηρεσίας όπως είναι η Τροχαία με δεδομένο ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) νομοθετήθηκε αποκλειστικά και μόνο για την ορθή οδική συμπεριφορά και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Τη στιγμή μάλιστα, όπως λένε οι Τροχονόμοι,  που δεν υπάρχουν κατά παράβαση των συμβάσεων όλες οι άλλες προϋποθέσεις όπως είναι οι παράλληλοι και παράπλευροι δρόμοι που θα έπρεπε να δίνουν την δυνατότητα στους οδηγούς της εναλλακτικής διαδρομής.

Το ζητούμενο όμως σήμερα, όπως τονίζουν, είναι κυρίως ηθικό, λόγο της οικτρής οικονομικής κατάστασης που σχεδόν όλοι έχουμε περιέλθει. Δεν μπορεί, όπως λένε, ξαφνικά ένα ωραίο πρωινό  ολόκληρες αστικές περιοχές να κυκλώνονται με διόδια και να κόβονται στα δύο. Δεν μπορεί να καλούνται από τη μια στιγμή στην άλλη χιλιάδες κάτοικοι να πληρώνουν χαράτσι για τις καθημερινές τους  μετακινήσεις και εργασίες ρουτίνας, όπως είναι η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο ή η επίσκεψη στο φαρμακείο,  στο σούπερ μάρκετ και στο εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Αναρωτιούνται μάλιστα το πως κανείς θα βρει το σθένος να επιβάλει πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος σε εργαζόμενους που βλέπουν να μειώνεται συνεχώς το μηνιαίο εισόδημά τους.  Κι όλα αυτά γιατί αρνούνται να πληρώσουν τον ιδιώτη. Μήπως τελικά το κίνημα πολιτών «Δεν πληρώνω» έχει να κάνει ουσιαστικά με το … δεν έχω να πληρώσω;

Κλήσεις και στους πεζούς;

Οι τροχονόμοι όμως θέτουν και μια άλλη παράμετρο στο όλο ζήτημα που παραδόξως εξελίχθηκε σε εθνικό θέμα.  Η νομοθετική ρύθμιση θεωρεί παραβάτη και επιβάλει πρόστιμο σε εκείνον τον οδηγό που αρνείται να πληρώσει το αντίτιμο κατά την διέλευση του αυτοκινήτου του από τα διόδια.

Τί θα γίνει όμως στην περίπτωση που, για παράδειγμα, κάποια από  τα μέλη της κίνησης πολιτών «Δεν πληρώνω» πηγαίνουν πεζοί κάθε πρωί και απόγευμα στα διόδια και ανοίγουν καθημερινά τις μπάρες σε ώρες αιχμής;

Δεν μπορείς εκ των πραγμάτων να βεβαιώσεις παράβαση σε έναν οδηγό που διέρχεται από διόδια με σηκωμένες μπάρες. Δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις ότι αρνείται να πληρώσει. Όσο για τους πεζούς όπως μας λένε με νόημα …δεν διαθέτουν πινακίδες και περπατάνε χωρίς άδεια οδήγησης και κυκλοφορίας!

Άρα θα πρέπει εδώ να νομοθετήσουμε στον ΚΟΚ και σχετικές παραβάσεις για τους πεζούς ή να στέλνουμε παντού τα ΜΑΤ πράγμα που θα εξελιχθεί σε φαρσοκωμωδία.

Όσο για τα πως υποδέχθηκαν στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. αυτή τη νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τα υπόλοιπα ζητήματα ουσίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αστυνομικοί, ενδεικτικά παραθέτουμε την ανακοίνωση της Ένωσης των Αστυνομικών στην Φθιώτιδα που τα λέει όλα:

Ε.ΑΣ.Υ.Ν.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΡΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Λαμία 18-2-2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την ώρα που η εγκληματικότητα καλπάζει, οι πολίτες καθημερινά βιώνουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις εις βάρος της σωματικής τους ακεραιότητας ,αλλά και της παρουσίας τους, έρχεται η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση, να φορτώσει άλλο ένα πάρεργο στην πλάτη της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα τον έλεγχο για την μη καταβολή αντιτίμου στους σταθμούς των διοδίων προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών.

Και όλα αυτά εις βάρος της αστυνόμευσης, της ασφάλειας των πολιτών και της καταστολής του εγκλήματος.

Αντί η πολιτεία να αφαιρέσει από την Αστυνομία το ξένο έργο προς αυτή, έρχεται και προσθέτει άλλο ένα. Για ποια όμως Αστυνόμευση μιλάμε όταν τα περισσότερα οχήματα κινούνται χωρίς την απαραίτητη συντήρηση, χωρίς κατάλληλα ελαστικά, με αποτέλεσμα πολλών εξ αυτών να τελούν υπό ακινητοποίηση, λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων για την επισκευή και την συντήρησή τους. Όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν μείνει χωρίς απόθεμα γραφικής ύλης, χωρίς βασικά είδη για την ατομική υγιεινή, αλλά και σε όλο το αστυνομικό προσωπικό οφείλονται αποζημιώσεις εκτός έδρας προηγούμενων ετών. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι να υπολειτουργούν οι Υπηρεσίες και να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τη κοινωνία.

Ταυτόχρονα, να κινδυνεύει και η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας οι οποίοι «αναγκάζονται» να εκτελούν εποχούμενες περιπολίες με κινητά φέρετρα.

Ας αναλογιστούν λοιπόν, τις ευθύνες που τους αναλογούν, η πολιτεία, η φυσική και πολιτική ηγεσία, αλλά και οι κατά τόπους διοικούντες, οι οποίοι διατάσσουν τους συναδέλφους μας να εκτελούν υπηρεσία με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.

Κύριοι, εμείς δεν θα αναγκαστούμε από την δική σας ανεπάρκεια, να επιστρέψουμε στην εποχή των εράνων και την αναζήτηση «χορηγών» για βασικές υπηρεσιακές ανάγκες.-

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΤΣΟΥΚΑ

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Από το «δεν πληρώνω» στο …δεν βεβαιώνω!

  1. Ὁ/ἡ ΣΤΑΘΗΣ γράφει:

    ΚΥΡΙΕ ΡΕΠΠΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ; ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΗΣΑΣΤΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ . ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ .

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.