“Γεια σου Μελίνα μας”


Συνήθως αποφεύγω να αναφέρομαι στις επετείους θανάτου κάποιου προσώπου, γιατί θεωρώ ότι είναι καλύτερα να έχεις  σημείο αναφοράς  την ημέρα γέννησής του.

Όμως επειδή οι ημέρες είναι μουντές παρά τη χιονόπτωση, χρειαζόμαστε  λίγη από την λάμψη της για να νιώσουμε όμορφα και να πάρουμε κουράγιο.

Στις 6 Μαρτίου πήγε να συναντήσει τον Μάνο Χατζιδάκι στις γειτονιές των αγγέλων, η Μελίνα Μερκούρη η τελευταία ελληνίδα θεά όπως την αποκάλεσαν οι ξένοι δημοσιογράφοι.

(Πόσο ανάγκη έχουμε για μορφές εξαιρετικές, ηγετικές, με οράματα και υψηλούς στόχους! Ίσως να γίνεται αυτό γιατί έχουμε πνιγεί στις μετριότητες).

Δεν είχαν άδικο , η προσωπικότητα  της  τεράστια. Σε μάγευε, δεν μπορούσες να κάνεις αλλιώς.

Ήταν τόσο λαμπερή ,που ήθελες να βρίσκεσαι  δίπλα της για να παίρνεις λίγη από την λάμψη της. Ήταν  αδύνατον να μείνει κάποιος αδιάφορος σε αυτό που εξέπεμπε.

Ήταν η μόνη Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους. Δεν ήταν μόνο ηθοποιός, μόνο πολιτικός. Ήταν μία γυναίκα σύμβολο του Ελληνισμού.

Όπως όλοι οι μεγάλοι άνθρωποι έτσι και η Μελίνα είχε ένα όραμα! Τα γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην πατρίδα!

Μεγάλη η προσπάθειά της για την επαναφορά των γλυπτών, γιατί μεγάλες και οι αντιστάσεις των Βρετανών. Κατάφερε το  ζήτημα να γίνει παγκόσμιο και «ανάγκασε» να πάρουν θέση και να τεθούν υπέρ της επιστροφής τους στην πατρίδα τους, ακόμη και Βρετανούς.

Αυτή ήταν η Μελίνα, η Μελίνα μας. Γιατί όταν νιώθεις κάποιον οικείο σου, δικό σου άνθρωπο, τον αποκαλείς με το μικρό του όνομα. Και η Μελίνα ήταν δικός μας άνθρωπος. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο ήταν «δική μας», φώλιαζε στις καρδιές μας, ίσως γιατί παρουσίαζε το υπερήφανο πρόσωπο της Ελλάδος.

Μια υπερηφάνεια που τόσο μας λείπει από αυτούς που μας εκπροσωπούν!

Άλλο στοιχείο που αγαπήσαμε στη Μελίνα ήταν το πάθος της με ότι καταπιανόταν. Την συνέτριβε  η δύναμή του, άλλωστε το πλήρωσε με τη ζωή της ( το πάθος της για το κάπνισμα).Ενώ  εμάς όλους, μας έκανε να θέλουμε να την ακολουθούμε.

Οι σκέψεις της πρωτοποριακές ας αναλογιστούμε τη δημιουργία της «πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης» με πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, τότε που οι Σκοπιανοί είχαν λυσσάξει  για την ονομασία τους.

Η Μελίνα μέσα από τον θεσμό αυτό έκανε γνωστή σε πολλούς την Ιστορία της Μακεδονίας και έθεσε στο περιθώριο τους Σκοπιανούς.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά και διάφορα για το έργο  και την προσωπικότητά της.

Όμως αν και ηθοποιός δεν ήθελε τα πολλά τα λόγια ακόμη και για εκείνην. Αν μου ζητούσε κάποιος να της βρω ένα κοσμητικό  επίθετο θα την έλεγα κάλλιστα «δωρική», ναι η Μελίνα μας η τόσο εκφραστική, η τόση εκδηλωτική θεωρώ ότι ήταν στο βάθος της λιτή και απέριττη.

Είμαστε τυχεροί που υπήρξε Ελληνίδα και φώτισε με τις ακτίνες της όλους εμάς!

«Γεια σου Μελίνα μας!»

Με τιμή

Φιλία Βαγιάκα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.