Η Moody’s υποβαθμίζει η κυβέρνηση σφυρίζει


thumb

Γράφει η Κουκίδα

Καθόλου ξαφνική και καθόλα αναμενόμενη ήταν η χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody’s.  Αν θυμάστε ήταν να γίνει στις 16 Δεκεμβρίου, ημέρες κατάθεσης του προϋπολογισμού και αξιολόγησης από την τρόικα, αλλά οι παρακλήσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι θα προκληθεί «πολιτική αστάθεια και τριγμοί στο μνημόνιο σε μια κρίσιμη στιγμή» απέσπασαν δύο μήνες αναβολή. Οι δύο μήνες πέρασαν και ο οίκος αξιολόγησης έβγαλε την απόφαση όπως είχε πει από τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ στην τότε απόφαση του. Άρα για πιο ξάφνιασμα μιλάει ο υπουργός οικονομικών – τον οποίο ενημέρωσαν οι αξιωματούχοι όταν πριν μερικές εβδομάδες έφαγε μαζί τους, στο Λονδίνο (στο πανάκριβο εστιατόριο NOBU)- δεν καταλαβαίνουμε.  Αμέσως όμως, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παίζοντας το τελευταίο του χαρτί, άρχισε να μιλάει περί «ύποπτης απόφασης που δεν στηρίζεται στα οικονομικά δεδομένα» και τα γνωστά. Τα παπαγαλάκια του δε άρχισαν να πιπιλίζουν την καραμέλα ότι «μας χτυπούν οι αγορές» (τώρα το θυμήθηκαν;) και όλα τα αδικαιολόγητα που ούτε και οι ίδιοι πλέον πιστεύουν.

Το μήνυμα που πέρασε η Moody’s, οι υποβαθμίσεις της οποίας μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν από τον Παπακωνσταντίνου ως μοχλός πίεσης προς την κοινωνία για να περάσουν τα επαχθή μέτρα του μνημονίου, ήταν άλλο : Ότι αποσύρεται η στήριξη των έξω συμφερόντων προς τον υπουργό οικονομίας και σιγά – σιγά προς  την ίδια την κυβέρνηση. Και βεβαίως, μαζί με αυτό, ασκήθηκε η συνήθης πίεση προς την ΕΕ , λίγες μέρες πριν τις συνόδους κορυφής των 17 και των 27, να βρουν λύση στο θέμα του χρέους. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι προηγούμενες υποβαθμίσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας έγιναν και πάλι λίγες μέρες έως και λίγες ώρες πριν τις Συνόδους Κορυφής.

Αν διαβάσει όμως προσεκτικά κάποιος το δικαιολογητικό της Moody’s για την νέα μας υποβάθμιση, μάλλον στα μαλακά μας ρίχνει. Πού στηρίχτηκε η απόφαση; Στο ότι :

–  Τα δημοσιονομικά μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να σταθεροποιηθεί το χρέος είναι φιλόδοξα και εμπεριέχουν σημαντικό κίνδυνο εφαρμογής. Αυτά που έλεγε δηλαδή και η τρόικα στην τελευταία έκθεση της αλλά και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης!

– Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τα τη συλλογή των εσόδων. Από την ημέρα εφαρμογής του μνημονίου ΟΥΔΕΠΟΤΕ πιάσαμε τον στόχο των εσόδων ο οποίος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω 3  φορές μέχρι τώρα. Οι αγορές, η τρόικα και η ΕΕ στηρίζονταν, όχι στα ευρήματα και τους ελέγχους- αλλά στην εμμονική αισιοδοξία του Παπακωνσταντίνου ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι, είτε με διάφορα τρικ, είτε με προσωρινά μέτρα όπως η περαίωση, και τώρα με την μαζική πώληση της κρατικής περιουσίας. Όσο για την φοροδιαφυγή; Πάτος. Όποιος «μικρός» δεν πληρώσει ΦΠΑ θα πηγαίνει φυλακή, όποιος όμως έχει καλούς δικηγόρους μπορεί να πληρώσει φόρους τον επόμενο αιώνα.

– Υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσει η Ελλάδα μετά το 2013 να ικανοποιήσει τα διεθνή κριτήρια φερεγγυότητας και να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό δηλαδή που λέει πλέον φανερά η Κομισιόν, η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ..ένας μαθητής του σχολείου που ξέρει από πρόσθεση.

Προς τι λοιπόν φωνάζει η κυβέρνηση και γιατί πλέον Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου εμφανίζονται να είναι οι μόνοι που δεν κατανοούν ότι το project Ελλάδα απέτυχε, όπως και η πολιτική τους;

Μάλλον γιατί ακόμα ελπίζουν ότι τα διεθνή συμφέροντα θα τους στηρίξουν «για να τελειώσει η δουλειά» προφανώς γιατί αυτή ήταν η συμφωνία από την αρχή.

Η συμφωνία όμως δεν ήταν να διαλυθεί η χώρα από τον πρώτο χρόνο και να μην επιτευχθεί ούτε ένας στόχος από το μνημόνιο. Αλλά να υπάρχει έστω και μια σταδιακή καλυτέρευση για να «μπουκώσουν» στον κόσμο ότι οι κόποι του δεν ήταν χαμένοι ενώ παράλληλα να γίνεται η δουλειά που πραγματικά ενδιαφέρει τους έξω (διαβάστε το χθεσινό θέμα του συναδέλφου Σ. Χριστακόπουλου)

Όμως και σε αυτό τα έκανε θάλασσα η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε.

Την Moody’s αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι τις επόμενες εβδομάδες.

Προφανώς το πάρτι – για τους έλληνες πολιτικούς που συνέτρωγαν με τους οίκους αξιολόγησης ένα χρόνο τώρα, που τσούγκριζαν ποτήρια  με διεθνείς επενδυτές και μεγαλοσυμφέροντα σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον, νομίζοντας ότι έτσι θα κρατήσουν την καρέκλα τους- τελειώνει.

ΥΓ : «Μια νέα υποβάθμιση της οικονομίας θα μπορούσε να συμβεί εφόσον η προσήλωση της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό πρόγραμμα εμφάνιζε σημάδια κόπωσης ή η στήριξη από την τρόικα αρχίσει να ελαττώνεται» αναφέρει η Moody’s στον επίλογο της. Αυτό που λεγόταν ευρέως στους διαδρόμους των Βρυξελών – ότι η τρόικα εγκαταλείπει το καράβι- το βλέπουμε για πρώτη φορά γραπτώς. Και αυτό έχει την σημασία του…

ΥΓ1: Πανικοβλήθηκε σου λέει ο (mind the ) GAP χθες το απόγευμα με την απόφαση και συγκάλεσε σύσκεψη (πριν από το υπουργικό συμβούλιο) με Παπακωνσταντίνου και Ξενογιαννακοπούλου ώστε να χαράξουν νέα στρατηγική!!!!

Δηλαδή η διάσωση της χώρας στηρίζεται πάνω στην τριάδα Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου – Ξενογιαννακοπούλου;

Ἐστιν ουν τραγωδία….

πηγή

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.