Παιχνίδι με Θράκη – Καστελόριζο


Στα γνωστά «υλικά» των διεκδικήσεων και των αμφισβητήσεων ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στηρίζεται το «νέο μοντέλο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που ευαγγελίζεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως επιβεβαιώθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον ομόλογό του Δ. Δρούτσα. Οι κ. Δ. Δρούτσας και Α. Νταβούτογλου επεχείρησαν να δώσουν μια εικόνα αισιοδοξίας για την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη δυνατότητα εξεύρεσης κοινών πεδίων δράσης (π.χ. στη Μ. Ανατολή), αλλά δεν μπόρεσαν να καλύψουν την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα, το Αιγαίο, το μειονοτικό αλλά και το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με το υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι ο (και καθηγητής) Α. Νταβούτογλου μας κάλεσε ουσιαστικά να δρασκελίσουμε -όπως έχει κάνει η χώρα του- το? «κατώφλι του ψυχολογικού αρνητισμού» και να είμαστε ανοικτοί για κάθε συζήτηση, με τον κ. Δρούτσα από την άλλη πλευρά να υπενθυμίζει ότι υπάρχουν «πρακτικές από την Τουρκία που δεν συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια…».
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέματα όπως τα «χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και ο εναέριος χώρος» συμπεριλαμβάνονται στα ζητήματα του Αιγαίου, τα οποία απασχολούν τις διερευνητικές επαφές, ενώ μάλιστα στο θέμα των παραβιάσεων πρότεινε να μειωθούν οι πτήσεις των τουρκικών αλλά και των ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο, εξισώνοντας τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών σε ελληνικό εναέριο χώρο με τις παραβιάσεις του ελληνικού χώρου από τα τουρκικά μαχητικά.
Ο κ. Νταβούτογλου έσπευσε να επαναλάβει τη θέση του ότι από τη συζήτηση για το Αιγαίο εξαιρείται το Καστελόριζο, γιατί ανήκει στη… Μεσόγειο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε μάλιστα ερώτηση για το εάν η Τουρκία έχει αποσύρει τη θεωρία της αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων (βάσει του ισχυρισμού των «γκρίζων ζωνών»), καθώς είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών χωρίς να είναι κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές το εδαφικό status quo.
Eστρεψε, μάλιστα, τη συζήτηση και πάλι στο Καστελόριζο, του οποίου όμως δεν αμφισβητείται η κυριαρχία (καθώς αναφέρεται ρητά στις ιταλοτουρκικές συμφωνίες), αλλά η Αγκυρα αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα του νησιού σε θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ κ.λπ.) σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο.
Ο Δ. Δρούτσας παρενέβη και τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και «είναι αυτονόητο από τον Εβρο μέχρι και το Καστελόριζο».
Σε ερώτημα για την περιοδεία του στη Θράκη ο κ. Νταβούτογλου απάντησε με σαφή δόση ειρωνείας, λέγοντας ότι «θέλει να γνωρίσει τις ομορφιές της περιοχής αυτής» και εξέφρασε την επιθυμία σε επόμενες επισκέψεις του να επισκεφθεί τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, ακόμη και τη Σπάρτη.
Ο Δ. Δρούτσας δήλωσε, πάντως, ότι οι Ελληνες μουσουλμάνοι απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και επεσήμανε ότι η Ελλάδα «δεν αποδέχεται αμοιβαιότητα στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε όμως και ανάμειξη τρίτων στα εσωτερικά της».

Συνομιλίες με Δ. Δρούτσα – Εμφαση στο Συμβούλιο Συνεργασίας
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξήραν τη σημασία που έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα συνέλθει υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών στην Τουρκία τον Ιούλιο, και αναφέρθηκαν στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών αλλά και των τουριστών μεταξύ των δύο χωρών.
Στις συνομιλίες εξετάστηκε και η κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και η δυνατότητα ανάληψης κοινών δράσεων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Την πάγια ελληνική θέση ότι υπάρχει μόνο το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι το κλειδί για πιο «βαθιές και προχωρημένες σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.
Το ΚΚΕ καλεί τον λαό σε εγρήγορση για να «ματαιώσει τα επικίνδυνα σχέδια νατοποίησης, συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και επιβολής ειδικού καθεστώτος για το Καστελόριζο χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, προειδοποίησε ότι «κάθε ημέρα που περνά λειτουργεί εις βάρος της χώρας για ένα μείζον εθνικό θέμα», επισημαίνοντας ότι ο κ. Νταβούτογλου μεθοδεύει την εξαίρεση του Καστελόριζου από την ανάπτυξη της ΑΟΖ.Ο ΣΥΝ ζήτησε ελληνοτουρκική συμφωνία για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, με ταυτόχρονη άρση του casus belli.

ΕΘΝΟΣ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.