Της Μαρίνας Μάνη

Βρέθηκαν στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου όταν διεκδίκησε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Εδωσαν μαζί του τη νικηφόρα μάχη των εκλογών του 2009. Έγιναν υπουργοί ή στελέχη υπουργείων. Και σήμερα… δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Οι περισσότεροι.

Η αναμενόμενη από καιρό παραίτηση του γενικού γραμματέα Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλο θορύβησε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, όχι λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στο έργο της κυβέρνησης (καθώς ο παραιτηθείς αξιωματούχος ήταν εδώ και καιρό χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες), αλλά εξαιτίας της βεβαιότητας ότι “δεν έσταξε ακόμη η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι” –σύμφωνα με χαρακτηριστική φράση έμπειρου βουλευτή.

Ο κ. Γεωργακόπουλος, λοιπόν, “δεν μιλιόταν” με τον πολιτικό του προϊστάμενο Γιώργο Παπακωνσταντίνου παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών “επί φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων” από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

Ο Γιάννης Ραγκούσης “δεν μιλιέται” επίσης με τον κ. Παπακωνσταντίνου εκπλήσσοντας όσους τους γνώρισαν ως “Διόσκουρους του Γιώργου” -στο πρόσωπό τους, άλλωστε, αποτυπώθηκε η εικόνα του “νέου ΠΑΣΟΚ” που υποσχέθηκε ο σημερινός πρωθυπουργός. Ο πρώτος δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις ούτε με τον Χρήστο Παπουτσή, όπως αποκαλύφθηκε όταν, προ ολίγων ημερών, ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε να “μεσολαβήσει” ανάμεσα στους συναρμόδιους υπουργούς για να λήξει το πρόβλημα με τους απεργούς πείνας στο μέγαρο της Υπατίας – μεσολάβηση που προκάλεσε την μεσονύχτια οργισμένη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Χάρης Παμπούκης διατηρεί καλές σχέσεις μόνο με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ η αξιοποίηση του Ελληνικού τον έφερε απέναντι (και) με την Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία, με τη σειρά της, δέχεται πλέον τις βολές όλων των συναδέλφων της, εξαιτίας της περιβαλλοντικής εμμονής της (“σε βάρος των επενδύσεων”) και της αδυναμίας της να συνεργασθεί με τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Ο Παύλος Γερουλάνος προστέθηκε στους «απέναντι» του κ. Ραγκούση όταν δήλωσε πριν από λίγο ημέρες ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση, η Λούκα Κατσέλη βάλλεται από όλους για την αντι-Μνημονιακή στάση της και ο Θεόδωρος Πάγκαλος έγινε κόκκινο πανί για τις περίφημες δηλώσεις του.

Σε άλλες εποχές όλα αυτά θα πρόσφεραν εξαιρετικό υλικό για παραπολιτικά. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα προκαλούν θυμό και ανησυχία.

Δικαίως επισημάνθηκε χθες ότι όταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών παραιτείται καταγγέλλοντας υποβάθμισή του (σ.σ. αν και η διαμαρτυρία του, μεταξύ άλλων, για το ότι δεν είχε λόγο ούτε για τις τοποθετήσεις διευθυντών στις Εφορίες προκαλεί ερωτήματα) την ημέρα που ξεκινά το πρωθυπουργικό tour για μία καλή λύση στις Συνόδους Κορυφής, η κυβέρνηση δίνει την εικόνα διάλυσης.

Οταν αυτή η παραίτηση γίνεται την επομένη των συναντήσεων του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς με μέγα ζητούμενο τη συναίνεση, μόνο ειρωνικά χαμόγελα προκαλεί.

Κι όταν συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση των μαύρων στοιχείων για την ανεργία (στο 15% οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι!) και για την ύφεση (στο 6,6% «που είχε να συμβεί από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο» όπως δήλωσε ο Α. Σαμαράς) η οργή παίρνει θέση.

Ή θα αλλάξουν ή θα βουλιάξουν – κι εμείς μαζί τους.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.