Οι λαοί κρίση, αυτοί … «Κροίσοι»!


Γράφει ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη το 2008 αριθμούσαν τους 793. Το 2010, ο αριθμός τους έφτασε τους 1.011. Και σήμερα εν έτει 2011, σύμφωνα με τη σχετική λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό «Forbes», οι δισεκατομμυριούχοι έχουν ανέλθει στους 1.210.

*

Ενώ οι δισεκατομμυριούχοι, αξιοποιώντας την κρίση και μεσούσης της κρίσης, γίνονται περισσότεροι και πλουσιότεροι, όπως ανακοινώθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, μέσα στο β’ εξάμηνο του 2010, ο αριθμός των ανθρώπων του πλανήτη που έπεσε κάτω από το όριο της φτώχειας ανήλθε στα 44 εκατομμύρια!

Δηλαδή: Για κάθε έναν από τους 417 νέους δισεκατομμυριούχους σε σχέση με το 2008, αντιστοιχούν 105.000 νέοι φτωχοί, πένητες και λιμοκτονούντες!

***

Ειδικά στις ΗΠΑ, οι δισεκατομμυριούχοι από 359 που ήταν το 2008, μετά από τρία χρόνια κρίσης, αυξήθηκαν στους 413. Το ίδιο διάστημα, η περιουσία τους από 1,1 τρισ. δολάρια ανήλθε στο 1,5 τρισ. δολάρια.

*

Την ίδια περίοδο που στις ΗΠΑ οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 54 και τα πλούτη τους κατά 400 δισεκατομμύρια, οι εργαζόμενοι είδαν να χάνονται περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να κατάσχονται εκατομμύρια κατοικίες.

Δηλαδή: Για κάθε ένα νέο Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, αντιστοιχούν 130.000 απολυμένοι Αμερικανοί εργάτες!

***

Σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes», πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη στέφθηκε η Μόσχα, στην οποία ζουν οι 79 από αυτούς, οι περισσότεροι από κάθε άλλη πόλη στον κόσμο.

*

Στη μετασοβιετική Ρωσία, που διαθέτει την «πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων» του πλανήτη, ο συνολικός αριθμός των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας υπολογίστηκε στα τέλη του 2010 στα 19,8 εκατομμύρια άτομα. Στη Ρωσία το 50% και πλέον των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς κάτω από 400 ευρώ, ενώ το 60% των ρωσικών οικογενειών με 3 και περισσότερα παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στη Ρωσία με πληθυσμό 142 εκατομμύρια ανθρώπους, που η πρωτεύουσά της ανακηρύχτηκε «πρωτεύουσα των Κροίσων», ήδη από το 2008 το άθροισμα των περιουσιών των 400 πλουσιότερων Ρώσων μεγιστάνων υπολογίστηκε στα 486 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό και πλέον ΑΕΠ ολόκληρης της Ρωσίας…

από την εφημερίδα  “Ριζοσπάστης”

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.