Ακούει, βλέπει και συλλογάται…


thumb

Ανέκφραστος και χωρίς κα­νένα σχόλιο υποδέχεται ει­σηγήσεις, παραινέσεις και συμβουλές για να πάρει μέ­τρα για την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός. Η αλήθεια είναι ότι μόλις 6 μήνες με­τά τον τελευταίο ανασχηματισμό, το κυβερνητικό σχήμα μοιάζει να έχει… «κάτσει» πολύ άσχημα και η φθορά είναι τόσο μεγάλη που ακουμπάει όσο ποτέ τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα χρειάζε­ται αντιμετώπιση, αν και είναι προφα­νές ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να πάρει απόφαση πριν από την 25η Μαρτίου ή, σε ενδεχόμενο παράτασης των ευρωπαϊκών εξελίξεων για τη Σύ­νοδο Κορυφής του Ιουνίου, πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. Συνεργάτες του ωστόσο επισημαίνουν ότι, αν η ει­κόνα που αποτυπώνεται στις δημοσκο­πήσεις συνεχιστεί και η κυβέρνηση δεν ανακόψει την πορεία φθοράς, ο ανασχηματισμός αποτελεί το έσχατο – πλην των εκλογών – όπλο του πρωθυ­πουργού, που πρέπει όμως να το χρη­σιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή.

Το ζήτημα είναι ότι το «παραφου­σκωμένο» πολυμελές κυβερνητικό σχήμα, που θεωρήθηκε απαραίτητο λόγω συγκυρίας προκειμένου η κυ­βέρνηση να δουλέψει σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές της Ολυμπιάδας, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμε­να, αλλά έχει ατονήσει πλήρως. Πολ­λοί είναι οι λόγοι που η κυβέρνηση δεν τσουλάει:

◆ Η εύθραυστη κατάσταση που επι­κρατεί σε σχέση με την οικονομική κρίση της χώρας, που μπορεί να οδη­γήσει σε εκλογές ανά πάσα στιγμή, δη­μιουργεί στάση αναμονής.

◆ Οι οριζόντιες και σκληρές περι­κοπές στα κονδύλια των υπουργείων δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες άσκησης πολιτικής ή εκπόνησης και­νοτόμων σχεδίων.

◆ Η προώθηση θεμάτων έχει κολλή­σει στα γρανάζια της δημόσιας διοίκη­σης από απρόθυμους – λόγω του νέου ενιαίου μισθολογίου – υπαλλήλους.

◆ Ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρ­νησης όπου όλα σχεδιάζονται και κα­τευθύνονται από το πρωθυπουργικό γραφείο, δημιουργώντας έτσι στοίβες κυβερνητικών πρωτοβουλιών στα συρ­τάρια των συμβούλων…

Ο μεγαλύτερος ασθενής της κυβερ­νητικής μηχανής μοιάζει να είναι το υπουργείο Οικονομικών, όπου τα έσο­δα, που αποτελούν και τον κρίσιμο πα­ράγοντα υλοποίησης του μνημονίου, εμφανίζουν σοβαρή υστέρηση και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί εικόνα χά­ους.

Ο ανασχηματισμός όμως, λένε έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να περάσει από δύο βασικούς πυλώνες της κυβέρνησης και απόλυτα προσωπικές επιλογές του Γιώργου Πα­πανδρέου. Αν λοιπόν ο πρωθυπουργός επιθυμεί μια νέα αρχή, θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μπας και ο νέος υπουργός Οικονομικών δώσει μια νότα αισιοδοξί­ας εντός και εκτός χώρας για τις προο­πτικές της οικονομίας και αναστήσει το νεκρό κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο όμως θα σηματοδοτούσε ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής του ίδιου του πρωθυπουρ­γού, γι’ αυτό και επισημαίνεται ότι εν­δεχόμενη μετακίνηση Παπακωνσταντίνου θα σημάνει προσωπική ήττα του Γ. Παπανδρέου, που πάσχισε σκληρά να τον επιβάλει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Τα σενάρια

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση του Γιάννη Ραγκούση, που τα σενάρια ηγετικών φιλοδοξιών του έχουν προκαλέσει την μήνιν των συνα­δέλφων του, που τον είδαν να εκτοξεύ­εται στην πολιτική επετηρίδα του κόμ­ματος. Ο ίδιος, που δέχτηκε σφοδρή εσωκυβερνητική επίθεση και υπονό­μευση μετά την αναγγελία συγκρότη­σης επιτροπής διαχείρισης κρίσης και πολιτικού σχεδιασμού, έχει κάνει μερι­κά βήματα πίσω προκειμένου να προ­φυλαχτεί και να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Φροντίζει να μην προκαλεί με την καθημερινή παρουσία του στα Μέσα Ενημέρωσης, αν και η έντονη σύγκρουσή του με τον Βαγγέλη Βενι­ζέλο έδωσε τροφή για πολλά σενάρια γύρω από τις ηγετικές του φιλοδοξίες. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ψηλώνεις πολιτικά μέσα από συγκρούσεις και όχι με… προωθήσεις, όσο δυνατές κι αν είναι. Το θέμα είναι αν οι μνημονιακές συνθήκες αφήνουν περιθώρια για νικηφόρο πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί πολλοί εκτιμούν ότι την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ θα διασω­θούν πολιτικά λίγοι και κυρίως οι αρνητές του μνημονίου και της τρόικας.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.