«Ποίοτερο απ’ το τραγούδι, τους ανθρώπους του αγάπησα»


Μεταξύ των άλλων σοφών είπε και τα παραπάνω μια φωνή που σιώπησε. Ο Μανώλης Ρασούλης.

Ιδιαίτερος άνθρωπος. Πολλές  από τις θέσεις του με εύρισκαν αντίθετη. Όμως είχε κερδίσει τον σεβασμό μου διότι υποστήριζε την άποψή του μέχρι τέλους. Ήταν μια φωνή μέσα στη σιωπή των κρότων.

Μην εξετάσουμε τώρα πόσα από αυτά που έλεγε είχαν εφαρμογή, σημασία έχει ότι αγωνιούσε για την πατρίδα και το μέλλον της.

Και οι φωνές που ανησυχούν για το μέλλον του τόπου μας λιγοστεύουν.

Χάθηκε ακόμα μια φωνή.

Πολλοί τον χαρακτήριζαν Δον Κιχώτη και άλλα παρόμοια.

Εμένα με ένοιαζε που αυτός ο Δον Κιχώτης έγραφε στίχους όπως: «όλα σε θυμίζουν απλά και αγαπημένα…», συντροφιά με τη μουσική του Μάνου Λοΐζου.

Υπήρξε μορφή που προκαλούσε με τα λεγόμενά της, όμως η ψυχή της ήταν τόσο αγνή και είχε μια ειλικρίνεια αφοπλιστική, παιδική θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε.

Πολλές  από τις θέσεις του προκαλούσαν και  αυτές τον έφεραν σε δινή οικονομική θέση.  Πλήρωνε το τίμημα όμως και ήταν πολύ ακριβό για εκείνον. Το να μένει μακριά  από την Ελλάδα, του ήταν πολύ οδυνηρό.

Όπως έλεγε ο ίδιος:  «όταν έρχομαι στην πατρίδα στανιάρω, βρίσκω το κέντρο βάρους μου.  Πολλά τα γνωμικά και ρήσεις του. Μα πιο πολλές οι αντιρρήσεις του για όλα ή μάλλον για ότι δεν πήγαινε καλά.

Ξέρετε τι μου άρεσε περισσότερο στον Ρασούλη, το ότι είχε το θάρρος της γνώμης του. Αν πίστευε ότι μια άποψή του μπορούσε να προτείνει κάποια λύση για την πατρίδα, την έστελνε με επιστολή στον Πρωθυπουργό.

Τέτοιος  ήταν, ιδεολόγος, αιθεροβάμων, όπως θέλει ας τον χαρακτηρίσει κάποιος. Ήταν καλλιτέχνης, «σκαρφιστής  ιδεών» θα του ταίριαζε περισσότερο. Με ψυχή αγνή σαν τον κερί από μέλισσα  που φτιάχνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Ηράκλειο.

« Λεβεντογέννα, έχασες άλλο ένα παλικάρι σου».

Δυσκολεύουν τα πράγματα γιατί αυτοί που φεύγουν δεν αφήνουν διαδόχους και αυτός ο τόπος έχει τόσο πολύ ανάγκη τις καθάριες φωνές, τις ιδανικές σκέψεις και τους Άριστους για να τον οδηγήσουν στο δρόμο της δημιουργίας και του Φωτός.

Να πας στο Φως Μανώλη Ρασούλη

Φιλία Βαγιάκα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.