Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει στο ΔΝΤ το… λογαριασμό των νέων μέτρων!!!


Μειώσεις μισθών στο δημόσιο αξίας 5 δισ. ευρώ, περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ ύψους 2,5 δισ. ευρώ και ισόποση μείωση των κοινωνικών επιδομάτων προγραμματίζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην έκθεσή του, που ανακοινώθηκε χθες, αναφέρεται ρητά σε ανάλυση που γίνεται για το νέο πακέτο μέτρων αξίας τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ ότι «οι (ελληνικές) αρχές έχουν ήδη αριθμητικούς στόχους στο μυαλό τους σε συγκεκριμένα πεδία, για παράδειγμα η εξοικονόμηση 2% του ΑΕΠ (5 δισ. ευρώ περίπου) από το κόστος μισθοδοσίας και πάνω από 1% του ΑΕΠ (2,5 δισ. ευρώ περίπου) από τις μεταρρυθμίσεις στις κρατικές εταιρείες».

Το ΔΝΤ παραπέμπει σε αναλυτικό πίνακα ο οποίος απαριθμεί…. 9 τομείς παρέμβασης για την εύρεση του πακέτου. Μάλιστα επισημαίνεται ότι ένα μέρος από τα μέτρα τελικά θα ληφθεί από φέτος για να καλυφθεί η απόκλιση 1,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2011. 

Τα νέα ντοκουμέντα του ΔΝΤ επαναφέρουν στο προσκήνιο -μετά την ευφορία που προκάλεσαν οι αποφάσεις τις Συνόδου Κορυφής- την πραγματικότητα της ανάγκης λήψης πολλών νέων μέτρων. Δημιουργούν επίσης ερωτήματα για το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη πολλές από τις αποφάσεις, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για το νέο πακέτο μέτρων που θα ψηφιστεί τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην προηγούμενη έκθεσή του για το μνημόνιο, τον Δεκέμβριο, είχε αναφερθεί και πάλι αναλυτικά στα μέτρα. Τότε κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να διαψεύσουν ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις. Το ίδιο επαναλάμβαναν, ανεπισήμως, και χθες.

Το Ταμείο όμως επανέρχεται, αυτή τη φορά με υπολογισμό της αξίας μέτρων που αναφέρει ρητά ως «κυβερνητικός στόχος»:

– ΔΕΚΟ: Έσοδα 1-1,5 δισ. ευρώ από ανακοστολόγηση των υπηρεσιών, ιεράρχηση επενδύσεων, περικοπές λειτουργικού κόστους, αυστηρότερο πάγωμα προσλήψεων, νέα μείωση απολαβών και σύνδεση μισθών με αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Μείωση των επιδοτήσεων, αύξηση των μερισμάτων και πώληση όσων δεν είναι στρατηγικής σημασίας.

– Φορείς δημοσίου (χωρίς στόχο): Κατάργηση όσων δεν χρειάζονται , συγχώνευση όσων επιτελούν συναφές αντικείμενο, συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, μείωση κόστους σε επίπεδα ιδιωτικού τομέα.

– Φόροι (2%-4% του ΑΕΠ): Περιορισμός των φοροαπαλλαγών και κινήτρων. Μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, άρση εξαιρέσεων, αυστηροί όροι για το δικαίωμα ενδοομιλικών συναλλαγών και νέοι όροι στην φορολογία κεφαλαίου.

– Αναμόρφωση δημόσιας διοίκησης ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

– Κοινωνικά προγράμματα (1%-2% του ΑΕΠ): Περιορισμός των παροχών προς τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας (καλύτερη στόχευση) και άρση αλληλοκάλυψης.

– Μισθολόγιο (2% του ΑΕΠ): Αυστηρότερες προσλήψεις, περιορισμός των συμβάσεων, αύξηση της ημερήσιας απασχόλησης από 7 ώρες σε 8 ώρες που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα, μείωση των υπερωριών, περιορισμός των επιδομάτων ως ποσοστό του βασικού μισθού των αυξήσεων και προαγωγών.

– Συγκράτηση αμυντικών δαπανών (1% του ΑΕΠ): Περιορισμός προμηθειών και μείωση του λειτουργικού κόστους.

– Ιεράρχηση εγχωρίων επενδύσεων (χωρίς στόχο): Καλύτερη ιεράρχηση των δημοσίων επενδύσεων με βάση όρων και επίπτωσης στο ΑΕΠ.

– Αναμόρφωση υγείας (1% του ΑΕΠ): Εισαγωγή ενός ενιαίου συστήματος υγείας και μεταστροφή της άδηλης σε νόμιμη συμμετοχή στην ιατρική δαπάνη.

citypress-gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.